Mahkeme, akademisyenin itirazını kabul etti ve cezayı bozdu.
California Üniversitesi’nde akademisyen olan Dmitri Krioukov, trafikte “Dur” levhasını geçtiğine dair 400 dolarlık ceza alınca, “Masumiyetin Kanıtı” adında bir rapor hazırladı ve mahkemeye başvurdu. Krioukov, cezasının iptal edilmesinin ardından, raporunu yayımlattı ve özet kısmına, “Trafik cezalarıyla mücadele etmeye adanmış bir rapor. Bu rapor 400 dolar ödül kazandı ve böylece yazarını California eyaletine 400 dolar ödemekten kurtardı” yazdı.
Kruikov’un açısal hıza ait grafiği.
Krioukov, hazırladığı raporda, “üç tesadüfün aynı anda gerçekleşmesi nedeniyle, polis memurunun kendisini uyarı levhasını geçerken gördüğünü ancak, aslında levhayı geçmemiş olduğunu” belirtti. ABD’li fizikçi şu açıklamada bulundu:
“Bir araç DUR levhasında durduğunda, bir gözlemci (örneğin bir polis), aracın izlediği yola dikey bir konumda duruyorsa, aracın durmadığına dair bir ilüzyon görebilir. Bu ilüzyonun gerçekleşmesi ise üç faktörün aynı anda gerçekleşmesine bağlıdır: (1) Gözlemci, aracın doğrusal değil ancak açısal hızını ölçmektedir; (2) Araç yavaşlar, hemen ardından hızlanır; (3) Gözlemcinin araca ait görüşü, araç DUR levhasına yakın iken, bir diğer nesne tarafından (örneğin başka bir araç) kısıtlanır.”
“GERÇEK ASLINDA GERÇEK DEĞİL”
Physics Central sitesinde detayları verilen raporda, polis memurunun, DUR levhasının yer aldığı kavşaktan 30 metre uzakta bulunduğu, bu yüzden, “sabit doğrusal hızla kavşağa yaklaşmakta olan bir aracın, polisin görüş açısındaki açısal hızının da belirgin şekilde artacağına” dikkat çekildi.
Krioukov, hiç çekinmeden teoremlerini açıklayan grafikleri de raporuna yerleştirdi. Grafiklerde, Krioukov sabit doğrusal hızda aracını sürmeye devam etmesi veya aniden hızlanması gibi durumlarda ne gibi değişiklikler yaşanacağını da belirtti.
Kısaca, 400 dolarlık raporun sonucu şöyle: “Cezanın kesilmesi polis memurunun suçu değil. Tersine, “Gerçekliğin algılanması, her zaman gerçeği tam olarak yansıtmayabiliyor.”
Ntvmsnbc