Almanya, Eğitimde Cazip Hale Geliyor

Yurtdışı Eğitim
Türk öğrenciler artık Avusturya yerine Almanya’da üniversite eğitimi almayı tercih ediyor. Lise eğitiminin Türkiye’yede de 4 yıl olması Almanya’ya olan ilginin artmasını sağladı. Esk...
EMOJİLE

Türk öğrenciler artık Avusturya yerine Almanya’da üniversite eğitimi almayı tercih ediyor. Lise eğitiminin Türkiye’yede de 4 yıl olması Almanya’ya olan ilginin artmasını sağladı.

Eskiden Türkiye’de lise eğitiminin 3 yıl olması nedeniyle Alman üniversiteleri, Türk öğrencilerden bir yıl süren studienkoleg eğitimini almalarını istiyordu. Bu da öğrenci için ekstra 1 yıl kayıp anlamına geliyordu.

Almanya’da üniversite eğitimi almak bu yüzden tercih edilmiyordu. Ancak şimdi Türkiye’de de lise eğitiminin 4 yıl olması ile eğitim süreleri denkleşmiş oldu ve öğrencilerin ekstra bir yıl daha okumalarına gerek kalmadı.

Ayrıca Avusturya’da eğitim ve yaşam maliyetlerinin Almanya’ya göre yüksek olması, Avusturya’nın yabancılara alışık olmayan bir ülke olması, Avusturya’daki üniversite sayısı ve bölüm seçeneklerinin Almanya’ya göre azlığı ve Avusturya’da part-time iş bulma olanaklarının kısıtlı olması gibi nedenlerden ötürü Türk öğrenciler artık Avusturya yerine Almanya’da üniversite okumayı tercih etmekteler.

Eğitim maliyeti de Avusturya’ya göre uygun

Almanya’da üniversite eğitimi büyük oranda devlet tarafından desteklenmekte olup, üniversitelerin çoğu ücretsiz. Ücretli olan üniversitelerde yıllık okul harç ücreti sadece 100 ile 500 Euro arasındadır. Avusturya’da ise üniversite harçları 760 Euro’dan başlıyor; yani Almanya’da eğitimin toplam maliyeti, Avusturya’daki eğitim maliyetine kıyasla çok daha uygun.

Almanya’da bir öğrencinin konaklama, beslenme ve sosyal yaşam giderleri dahil aylık masrafı yalnızca 550 – 650 Euro arasında değişiyor. StudyZONE Eğitim Programları Müdürü Çiğdem Işıl Ak’ın verdiği bilgiye göre, Almanya’da tek kişilik ekonomik ve güvenli bir konaklama için aylık ortalama 290 Euro ödeyerek Berlin’deki öğrenci yurtlarını tercih edebiliyorsunuz.

Çiğdem Işıl Ak, Avusturya’da bir öğrencinin konaklama, beslenme ve sosyal yaşam giderleri dahil toplam yaşam maliyetinin Almanya’ya göre daha pahalı olduğunu söyledi. Üniversiteye başvuru yapılması, başvurunun değerlendirilerek üniversiteden kabulün gelmesi, vize başvurusu ve vize sonucunun açıklanması işlemleri Avusturya’daki üniversiteler için 6-7 ay gibi uzun bir süreyi bulabiliyorken, Almanya’daki üniversiteler için tüm bu süreç 2-3 ayda tamamlanmış oluyor.

Geniş coğrafyasi ile Almanya pek çok farklı lokasyonda toplam 355 eğitim kurumuna sahip ve dolayısıyla Avusturya’ya göre öğrencilere çok daha fazla üniversite ile çok sayıda bölüm seçeneği sunabiliyor. Avusturya’da başvurabileceğiniz üniversite sayısı Almanya’ya göre çok daha kısıtlı.

Avusturya’nın aksine Almanya’da Part-time iş bulmak kolay

StudyZONE Eğitim Programları Müdürü Çiğdem Işıl Ak, hem Almanya’da hem de Avusturya’da öğrenim gören üniversite öğrencilerine yasal part-time çalışma izni verildiğini ancak Almanya’da okurken iş bulmanın daha kolay olduğunu söyledi. Almanya’da öğrenciler bu sayede ayda 600 Euro kazanabilecekleri bir işte çalışarak, eğitim ve yaşam giderlerini azaltabiliyorlar.

Lisans eğitimi süresinin 3 yıl olduğu Alman üniversitelerinin tamamının YÖK denkliği var. Ayrıca Alman üniversitelerinden mezun olan bir öğrencinin sahip olduğu diploma, tüm dünyada geçerli.

Almanya’da lisans eğitimi alabilmeniz için, Türkiye’de üniversite sınavında 4 yıllık bir bölümde okumaya hak kazanmış olmanız gerekiyor. Türkiye’de kazandığınız bölümün aynısına veya benzer bir bölüme Almanya’da kayıt yaptırabilirsiniz. Türkiye’de kazandığınız üniversite özel, vakıf (Kıbrıs Üniversiteleri de dahil) veya devlet üniversitesi olabilir.

Almanya’daki herhangi bir üniversiteden mezun olduğunuzda ALES, GRE, GMAT gibi bir akademik sınav engeline takılmadan direkt Yüksek Lisans veya Doktora programına geçiş yapabilirsiniz. Bunun için başvuru yaptığınız üniversite tarafından belirlenen bir lisans not ortalamanızın olması yeterlidir.

Zaman