Amerika Türkiye’den Öğrenci Bekliyor

Yurtdışı Eğitim
Rektör yardımcısı Prof. Dr. Can Topuz, "Amerika’da eğitim almak isteyen herkese kapımız sonuna kadar açık." diyor.Amerika’daki Türkler ilk kolejlerini 4, üniversitelerini ise bun...
EMOJİLE

Rektör yardımcısı Prof. Dr. Can Topuz, "Amerika’da eğitim almak isteyen herkese kapımız sonuna kadar açık." diyor.Amerika’daki Türkler ilk kolejlerini 4, üniversitelerini ise bundan 2 sene önce Teksas eyaletinin Houston şehrinde açtı. Böylece bir hayal daha Türk insanının yoğun emekleri ve fedakarlıklarıyla hayata erdi. Amerika’da yerleşik Türk girişimciler tarafından 2007 yılında ilk defa 2 yıllık yüksekokul olarak açılan Kuzey Amerikan Koleji (North American College-NAC) bundan iki sene önce de üniversiteye dönüşerek hizmet vermeye başladı ve şimdi de Türkiye’den öğrenci bekliyor.

Amerika’nın en büyük şehirleri arasında dördüncü sırada yer alan Houston’da Türk girişimciler tarafından kurulan Teksas Gulf Vakfı (Texas Gulf Foundation or Institute) bünyesinde hizmete giren NAC, yalnızca Amerikalı ya da Türk öğrencilerine değil dünyanın farklı ülkelerinden gelen gençlere de umut kapısı oluyor. NAC bu yıl 40’tan fazla ülke ve 25 farklı eyaletten gelen öğrencileri ile eğitim-öğretim yılına başlamaya hazırlanıyor. NAC, önümüzdeki 5 yıl içerisinde talebe sayısını 3 bine çıkarmayı hedefliyor.

Henüz çiçeği burnunda üniversitenin genç rektör yardımcısı Prof. Dr. Can Topuz, okullarının durumu ve geleceğe dair planlarını Zaman ile paylaştı. Prof. Dr. Topuz, şu an okullarında eğitim gören gençlerin yüzde 70’inin Amerikalı, yüzde 30’unun ise uluslararası öğrenciler olduğunu ifade etti. Türkiye’den ya da başka ülkeden gelen öğrencilerin kendi dil okullarında kısa sürede eksikliklerini tamamladıklarına işaret eden Topuz, "Bu eksiklik giderildikten sonra talebelerimiz okumak istedikleri bölümlerin derslerine girmeye başlıyor." dedi.

Öğrencilerin yalnızca dil eksiklikleri değil ehliyetten cep telefonlarını almalarına kadar tüm ihtiyaçlarını karşılamada yardımcı olduklarını aktaran Topuz, bu destekleri karşılığında da bir ücret talep etmediklerine dikkat çekti.

Topuz, öğrencilere her hafta şehir turları verilip, alışveriş mekanlarına götürüldüğünü belirtirken, üniversite içinde kulüpler, aktiviteler, seminerler, geziler, kamplar, konferanslar, film ve sanat günlerinin de düzenlendiğini söyledi.

Üniversite şu an 3 fakülte var: İşletme, bilgisayar ve eğitim. Ancak çok kısa zaman içinde daha fazla bölüm açılacak. Topuz, okulları için pedagojik formasyonu izni aldıklarını, bunun önemli bir başarı olduğunu, zira birçok özel Amerikan üniversitesinin dahi bu konuda sınıfta kaldığını dile getirdi. Yakın zamanda lisans derecelerinde de eğitim vermeye başlayacaklar. Okullarının denklik kurumunca denetlendiğini ve bu konuda sıfır eksik ile geçtiklerine işaret eden Topuz, "Bu önemli bir başarı. Kısa zamanda neler yaptığımızın bir belgesidir ve bu, gelecek yıllarda neler yapacağımızın da teminatıdır." dedi. NAU, bu yıl 250 öğrenci ile eğitim-öğretim hayatına başlayacak.

"Her zaman yanımda oldular" Sakarya’dan NAU’ya yükseköğrenimi için bu yıl gelen Kerem Fidancı, okulunun kendisine desteğinin henüz yazışma aşamasında başladığına işaret etti. Okulunun Türkçe ve İngilizce dışında Japonca, Rusça, Fransızcada hizmet desteği verdiğine vurgulayan Fidancı, "Lise diploması, pasaport bilgileri ve maddi durumumu belgeleyen banka mektubunu gönderdikten bir hafta sonra kabul mektubunu (I-20 formu) aldım. Kabul mektubunu almamın her aşamasında yine okulumun yardımı hep oldu." dedi. Amerika’ya yolculuğu konusunda dahi okulundan destek aldığını belirten Fidancı, Houston Havalimanı’nda yine NAU’da görevli kimseler tarafından karşılandığını söyledi. Kerem Fidancı yaşadıklarını şöyle özetledi: "Uçuş bilgilerimi gönderdim; havaalanından aldılar. Telefon kartı dahi ayarlamışlar, aileme sağ-salim geldiğimi söyleyebilmem için. Yurda yerleşmem sadece birkaç saatimi aldı. Ertesi gün bankaya götürdüler, Amerika’da bir hesabım oldu. Cep telefonu aldım hemen. Houston’da ehliyet almanın yollarını anlattılar, sağlık sigortası seçeneklerini gösterdiler. Ve yine bu ülkede dikkat etmem gereken tüm önemli bilgileri de bana bir bir anlattılar.”

Modern bir üniversite

NAC, gerek disiplinli eğitimi gerekse öğrencilerin ders sonrasında da eğitimlerinin takibi adına yoğun çaba sarf eden bir eğitim kurumu. NAC’ta toplam 25 öğretim elemanı istihdam ediliyor. Hepsi Amerika’nın önemli okullarında doktora eğitimi almış. 

Yıllık ücreti 17 bin dolar

Bu yıl eğitime başlayacak bir öğrenci 7.000 dolar harç, barınma ve yiyecek için 5.500 ile 7.500 dolar arası bir rakamı gözden çıkarması gerekiyor. Öğrencinin kitap, kırtasiye, telefon gibi ihtiyaçları ile birlikte yıllık toplam masrafı ebeveynlere 17 bin dolar gibi bir külfet tutuyor. Öğrenci yurtları kampüse sadece 10 dakika uzakta ancak okul yönetimi bu binaları çok yakında okulun bünyesine katmayı planlıyor. NAC’ın mevcut öğrenci yurtlarının ismi şu an Houston’ın en iyi ve en temiz yurtları arasında zikrediliyor.

İRTİBAT BİLGİLERİ

Türkiye temsilcilik e-mail: nacturkiye@gmail.com

Türkiye temsilcilik telefon: 0-537-913-5950

Amerika telefon: 00-1-832-230-5555

E-mail: info@northamerican.edu

Web: www.northamerican.edu

 

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107