Banka yasasına ülke çıkarı maddesi

Dünya Hali
Bankacılık yasası Tükiye’de de tartışılırken zenginlere yüksek vergi getiren Fransa bu alanda da devrim yaptı. Bankaların sadece kendilerinin değil ülke ve halkın çıkarlarını ön planda tutması y...
EMOJİLE

Bankacılık yasası Tükiye’de de tartışılırken zenginlere yüksek vergi getiren Fransa bu alanda da devrim yaptı. Bankaların sadece kendilerinin değil ülke ve halkın çıkarlarını ön planda tutması yasaya bağlanıyor.

Fransa, ABD’de başlayıp ardından Avrupa’yı saran krizin müsebbibi bankalara ağır yaptırımlar uygulaya hazırlanıyor. Fransa Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı yasa taslağına göre düzenleyici kurumların eline süper güçler verilecek. Bankaların ülke ekonomisini öncelik olarak alması yasaya bağlanırken, reel ekonomiyi destekleyici bir yapıya dönüşmeleri sağlanacak. Aksi takdirde düzenleyici kurumlara müdahale hakkı tanınması da gündemde. Böylece reel ekonomiye finansman sağlanması hukuki hale getirilecek. Düzenleyici kurumların mudileri koruması konusunda da elleri güçlendirilecek. Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici’nin imzasının da bulunduğu yasa taslağında spekülatif operasyonlar engellenirken kimi piyasa hareketlerine yasak getiriliyor.

KAMPANYADA KULLANMIŞTI
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın seçim kampanyasında da bu yasanın üzerinde ısrarla durmuştu. Yasaya göre bankalar, ekonomiyi destekle kendi faaliyetlerini ayırmak zorunda. Öte yandan bankalardan risk analizi yapmaları, kriz dönemlerinde ekonomiyi desteklemeleri ve tedbir almaları isteniyor.

İLK ÇEYREKTE YASALAŞACAK
Fransa’da uygulamaya geçecek olan bankacılık reformu kimseyi mutlu edemedi. 2013’ün ilk çeyreğinde yasalaşacak olan taslak konusundaki tartışmalar her geçen gün alevleniyor. Bankalar alınan kararların ağır olduğunu söylerken, ekonomistler ve siyasetçilerde Cumhurbaşkanı Hollande’ın bankaların üzerine yeterince gidemediğini düşünüyor. Fransa bankacılık sistemini tamamen yenileyecek olan yasada 20 madde ön plana çıkıyor.

İŞTİRAKLER AYRILACAK
Açıklanır açıklanmaz bankacılık kesiminin şiddetli tepkisiyle karşılaşan taslağa göre iştiraklerdeki riskli aktiviteler de 2015’e kadar ayrı bir yapıya kavuşturulacak. Ayrıca iştiraklerde yüksek frekanslı alım satım işlemleri de yapılabilecek. Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici’ye göre bankaların alım-satım yoluyla yaptıkları faaliyetler bilançolarının yüzde 10’una kadar çıkıyor.

BANKACILAR İSYAN ETTİ
Societe Generale CEO’su Frederic Qudea da taslağa ağır eleştiriler getirdi. Qudea, reformunun fazla aşırıya kaçtığını söylerken, "Regülatöre riski kontrol etme, bilançoyu araştırma ve ekonomi için yararlı olanla olmayanı ayırt etme yetkisi veren kanunu onaylayan ilk ülke olacağız" dedi. Qudea, daha fazla sermaye tutma gibi şartların yer aldığı Basel II kuralları nedeniyle zaten ağır bir yük aldıklarını, yeni reformla birlikte bankalar için yükümlülüklerin daha da arttığını söyledi. Qudea, "Zaten yapacak çok işimiz vardı" diye konuştu.

Sabah