Almanya’da öldürülen Türkler için anıt

Dünya Hali
Almanya’nın Nürnberg kentinde, aşırı sağcı ”Nasyonalsosyalist Yeraltı” (NSU) terör hücresi tarafından öldürülen Enver Şimşek, Abdurrahim Özüdoğru ve İsmail Yaşar için dikilen anıtın ...
EMOJİLE

Almanya’nın Nürnberg kentinde, aşırı sağcı ”Nasyonalsosyalist Yeraltı” (NSU) terör hücresi tarafından öldürülen Enver Şimşek, Abdurrahim Özüdoğru ve İsmail Yaşar için dikilen anıtın açılışı yapıldı.

İnsan Hakları Caddesi üzerinde bulunan yeşillik alandaki anıtın yanına dört ağaç dikildi.
Nürnberg kentindeki törene Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, Türkiye’nin Nürnberg Başkonsolosu Ece Öztürk Çil, Nürnberg Belediye Başkanı Ulrich Maly ve  çok sayıda vatandaş katıldı. Törende ayrıca, kurbanların yakınları Belgin Yaşar ve Semiya Şimşek de hazır bulundu.
Anma töreninde konuşan Başkonsolos Çil, Semiya Şimşek’in yazdığı ”Acı vatan” adlı kitaptan ”Babam siyah saçları ve koyu bir ten rengi olduğu için öldü. Babam Türk olduğu için ölmek zorunda kaldı” cümlelerini okuyarak, Nürnberg’de 3, Bavyera’da toplam 5 kişinin Türk oldukları veya Türklere benzedikleri için öldürüldüklerini belirtti.

Anıt ile kurbanların anılacağını ve unutulmayacaklarını ifade eden Çil, ”Hepimiz biliyoruz ki, ırkçılıkla savaşmak için sadece anmak ve kınamak yeterli olmuyor. Bu tür suçların bir daha yaşanmaması için toplumsal savunma mekanizmalarına ihtiyacımız var. Aşırı sağcılık, yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve terör gibi terimler demokrasiyle bağdaşmayan kelimelerdir” şeklinde konuştu.

Cinayetlerin demokrasiye bir darbe vurduğunu ifade eden Çil, sözlerini şöyle sürdürdü:
”NSU cinayetleri Almanya’da demokrasiye karşı vurulan büyük bir darbeydi ve bu, insanların bir hukuk devletindeki demokrasiye inançlarını kırdı. Bugün dikilen ağaçlar umudun sembolüdür. Ağaçların bakımı ve korunmasıyla çocuklarımıza önemli bir sorumluluk iletiyoruz. Böylelikle kurbanlar gelecek nesillere aktarılmış olacaktır. Bir ağaç gibi yalnız, özgür ve bir orman gibi kardeşçe yaşamaktır bizim hedefimiz.”

Bakan Herrmann da terörizm ve ırkçılıkla daha fazla mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, bunun sadece güvenlik güçlerin değil, toplum içerisinde yaşayan herkesin görevi olduğunu ifade etti.

NSU tarafından öldürülen kurbanların Nürnberg kentine dikilen anıtla yaşatılacağını belirten Herrmann, ”Dikilen ağaçların gövdeleri hayatı, yaprakları umudu ve kökleri ise tüm kültürlerin bir arada yaşadığını temsil ediyor” ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Maly de konuşmasında, anıtın dikildiği İnsan Hakları Caddesini özellikle seçtiklerini, insan haklarının dokunulmaz olduğunu belirterek, ”Hepimiz kendimize (bu cinayetler neden engellenemedi ve bu cinayetlerin aydınlatılması neden bu kadar uzun sürdü) diye soruyoruz” dedi.

Almanya’da yaşayan insanların din, dil, ırk gibi hiç bir ayrım gözetilmeksizin korunmasının devletin güvencesi altında olduğunu ifade eden Maly, ”Devletimiz bu sözü yerine getiremediği için utanıyoruz. Kurbanların aileleri uzun yıllar boyunca soruşturmaya maruz kaldı. Bugün biliyoruz ki, yapılanlar yanlıştı” şeklinde konuştu.

”Onlar bizim kardeşlerimizdi ve kardeşlerimiz olarak kalacaklar” sözleriyle konuşmasını tamamlayan Maly, Nürnberg’de dikilen anıt ile tüm kurbanların anıldığını kaydetti. NSU, Almanya’da 2000-2007 yılları arasında 8’i Türk 10 kişiyi öldürmek, bombalı saldırılarda bulunmak ve banka soygunları gerçekleştirmekle suçlanıyor. Enver Şimşek, 11 Eylül 2000, Abdurrahim Özüdoğru 13 Haziran 2001 ve İsmail Yaşar 5 Haziran 2005 tarihlerinde öldürülmüşlerdi.

AA