”Suriye Dostları” toplanacak

Dünya Hali
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Çırağan Sarayı’ndaki heyetler arası görüşmede biraraya geldi. Basına kapalı görüşme 1,5 saat sürdü. Davutoğlu ve Ke...
EMOJİLE

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Çırağan Sarayı’ndaki heyetler arası görüşmede biraraya geldi. Basına kapalı görüşme 1,5 saat sürdü.

Davutoğlu ve Kerry, heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Kerry’nin son Ankara ziyaretinde bütün bölgesel konuları kapsamlı şekilde ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, 1 ay içinde bölgede önemli gelişmeler olduğunu, özellikle "Ortadoğu barış süreci" bağlamında, Kerry ve Obama’nın ziyareti sonrasında yeni yaklaşımların gündeme geldiğini anlattı.

Bugünkü görüşmede "Ortadoğu barış süreci" ve "iki devletli çözüm" konusunda atılacak adımlar konusunu ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi:

"Sayın Kerry, buradan İsrail’e ve Filistin’e gidecek. Daha önce mutabık kalınan çerçevede temaslarını sürdürecek. Bu konudaki düşüncelerini bize aktardı.

Ben de Sayın Abbas’la Katar’da yaptığım görüşmedeki görüşleri kendisiyle paylaştım. Ümit ederiz önümüzdeki dönemde Filistin sorunu konusunda, iki devletli çözüm bağlamında, 1967 sınırlarında yeni bir süreç başlar ve bu süreç, süreç olmakla kalmaz netice odaklı bir diplomatik etkinliğe dönüşür. Türkiye bu konuda takip ettiği, ilkeli politikayı sürdürecektir. İki devletli çözüm bağlamında atılacak her adımı destekleyeceğiz, çözüm sürecine katkıda bulunmaya çalışacağız."

Irak’ın toprak bütünlüğü

Görüşmede, Suriye konusunu ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, "En kısa süre içinde bir Suriye Dostları Grubu’nun bir çekirdek grup toplantısını yapmanın gerektiği konusunda mutabık kaldık. Bunun hazırlıklarını başlatacağız" dedi.
Davutoğlu, Suriye’de Mart ayının, son 2 yılın "en kanlı" ayı olduğunu ve 7 bine yakın Suriyeli’nin hayatını kaybettiğini kaydederek, küresel bir güç ve Birleşmiş Milletler’deki etkin rolü dolayısıyla ABD’nin tutumunun önem taşıdığının ve Türkiye’nin komşu ülke olarak özel bir role sahip olduğunun altını çizdi. 

Irak

Davutoğlu, Irak konusunu görüştüklerini ve bu ülkenin toprak bütünlüğü etrafında, tüm tarafların katıldığı, güç ve kaynak paylaşımına dayalı siyasi diyalog sürecinin zaruri olduğu konusunu paylaştıklarını ifade etti. 

AA