İşte THY’nin grev yapacağı tarih

Dünya Hali
Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, özel sektörün verdiği maaşın 2 katından daha fazla maaş alan THY çalışanlarının greve gideceği tarihi açıkladı.  Özel sektördeki havayolu şirketlerin...
EMOJİLE

Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, özel sektörün verdiği maaşın 2 katından daha fazla maaş alan THY çalışanlarının greve gideceği tarihi açıkladı. 

Özel sektördeki havayolu şirketlerinden yaklaşık 2 kat daha fazla maaş alan THY çalışanları, Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin’in aldığı kararla 15 Mayıs’ta greve gidecek. Hava-İş yayınladığı grev rehberinde grev saatini de 03.00 olarak açıkladı.

PİLOT 20 BİN, MEMUR 4 BİN 300 LİRA MAAŞ ALIYOR, ÖZEL SEKTÖR BUNUN YARISINI ALIYOR

Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin’nin grev tarihini açıklamasının ardından gözler THY’ye çevrildi. Peki THY’de durum ne? Amaç özel sektörden 2 kat fazla maaş alan THY çlışanlarının ücretlerini artırmak mı yoksa grev yoluyla kuruma zarar vermek mi? Akıllarda bu sorular dolaşırken, veriler sendikanın amacını gözler önüne seriyor.

Türkiye’nin global markalarından biri olan ve her geçen yıl biraz daha büyüyen, özel sektöre göre de daha iyi imkanlar sunan THY’deki yetkili sendikanın önerilen zammı beğenmeyerek greve gidecek olmasına kamuoyundan da tepki geliyor.
 
Sendikanın düşük bulduğu maaşlar aslında sanıldığı kadar düşük değil. Aksine sandığınızdan ve özel sektörle kıyaslandığında maaşlar daha yüksek. 
 
PİLOT 20 BİN, MEMUR 4 BİN 300 LİRA MAAŞ ALIYOR
 
Özel havayolu şirketlerinde işe yeni başlayan kabin memuru ortalama 1150 TL dolayında maaş alırken, THY’de yeni işe giren bir kabin memuru ise ortalama 4 bin 338 lira maaş alıyor. Yani THY’deki maaş özel sektördekinin 3 katından fazla.
 
THY’de kabin amiri ortalama 5 bin 499, ikinci pilot ortalama 13 bin 169, dar gövde sorumlu kaptan pilot ortalama 20 bin 808 ve Airbus 340, 330 ve Boeing 777 gibi geniş gövdede görev yapan sorumlu kaptan pilot ise ortalama 24 bin 129 maaş alıyor.
 
Alınan bu maaşlara sosyal hak ve uçuş primleri de eklendiğinde maaşlar daha da artıyor. THY’deki bu maaşlar da özel sektörde çalışanların hayallerini süslüyor ve birçok çalışan THY’ye geçmeye çalışıyor. 
 
ZAM TALEBİNDE UÇURUM VAR
 
THY’yi grevin eşiğine getiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde THY yönetimi 6’şar aylık 4 dönem için yüzde 3 oranında zam teklif ederken,  Hava-İş Sendikası birinci 6 ay için 11, diğer altı aylık dönemler içinse yüzde 5 zam istiyor. 
 
THY’NİN GÜNLÜK KAYBI 50 MİLYON DOLAR OLACAK
 
THY’de greve gidilmesi halinde, Türkiye’ye havayoluyla gelen turist sayısı dibe vuracağı için ekonomiye zararı da büyük olacak. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hesaplamalarına göre Türkiye’ye gelen turistler geçtiğimiz yıl kişi başına ortalama 798 dolar harcama yaparken toplamda günlük ortalama harcama tutarı 50 milyon doları buluyor. 
 
Greve gidilmesi halinde Türkiy her gün için sadece turistlerden 50 milyon lira zarar edecek. Buna bilet fiyatları ve THY’nin marka imajının da zedelenmesi eklendiğinde zararın 2 kat artacağı belirtiliyor.
 
ÖZEL SEKTÖRÜN KAPISINDAN GİREMİYOR
 
Türkiye’de hizmet veren tek havayolu şirketi THY değil. Yalnızca THY’de örgütlenebilen Hava-İş Sendikası, özel sektörde faaliyet gösteren Pegasus, Atlas, Onur ve öteki özel sektör şirketlerinin kapısından bile giremiyor.
 
SEKTÖR 10 YIL GERİYE GİDECEK
 
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "THY’de grev, belimizi büker. Son yıllarda başarıyla sürdürdüğümüz, yukarıya doğru çektiğimiz çizgiyi bir anda bitirir. Verecekleri kararın Türk turizminin geleceği ve Türkiye’nin geleceği ile ilgili olduğunu unutmasınlar.Anlaşmadan masadan kalkmamaları lazım. Grev olması halinde bir daha 10 sene belimizi doğrultamayız. Türk turizminin geri düşmesini dört gözlebekleyenler var" diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekmişti.

Rota Haber