Yeni Moda: Müze Açmak

Turizm&Seyahat
İş dünyasında sanat eseri koleksiyonerleri gittikçe çoğalıyor. Artan taleple tablo fiyatları yükselirken, koleksiyonerler müze açarak ellerindeki eserleri toplumla paylaşmanın peşinde. Rahmi Koç, İnan...
EMOJİLE

İş dünyasında sanat eseri koleksiyonerleri gittikçe çoğalıyor. Artan taleple tablo fiyatları yükselirken, koleksiyonerler müze açarak ellerindeki eserleri toplumla paylaşmanın peşinde.

Rahmi Koç, İnan Kıraç, Oya Eczacıbaşı ve Sabancı Ailesi’nin başlattığı müze açma trendi, iş dünyasını etkisi altına aldı. İş dünyasının koleksiyon sahibi ünlü isimlerinin yeni hobilerinden biri de müze açmak. Artan taleple tablo fiyatları da rekor kırıyor. Portakal Sanatevi’nin sahibi Raffi Portakal, koleksiyonunu toplumla paylaşmak ve geleceğe taşımak isteyen birçok koleksiyoncu bulunduğunu söyleyerek, "Sevinerek söylüyorum ki önümüzdeki aylarda müze açma hazırlıklarını açıklayacak olan çok değerli koleksiyoncular var," diyor.

YENİ MÜZELER YOLDA

İstanbul Modern‘in Ulusal Sergiler Şef Küratörü Levent Çalıkoğlu, müzelerin bir ülkenin ekonomisine katkısının çok önemli olduğunu vurgularken, Raffi Portakal Türkiye’nin önde gelen koleksiyonerlerini sıraladı. İlk sırayı Bülent Eczacıbaşı‘nın çektiğini belirten Portakal sözlerini şöyle sürdürdü: "Cengiz Çetindoğan, Nezih Barut, Can Has, Mustava Taviloğlu, Erdoğan Demirören, Füsun ve Faruk Eczacıbaşı gibi isimler giderek ön plana çıktı ve koleksiyonlarını oldukça genişletti. Ömer Dinçkök son zamanlarda çok sayıda çağdaş eser topluyor. Tansa Ekşioğlu’nun da çok bilinçli davrandığını söyleyebiliriz. Bu koleksiyonerler özel müzeler de yapıyorlar ve sevinerek söyleyebilirim ki özel müzelerimiz daha da artacak."

KRİTERLER

"Bütün dünya piyasasında şaheserlere karşı müthiş bir talep var. Çağdaş Türk sanatı da bundan nasibini alıyor" diyen Portakal iyi bir koleksiyoner olmak için taşımak gereken özellikleri sıraladı: "Sanat ve koleksiyonerlik aşkı taşımak, takipçi, gerektiğinde kıskanç bir yapıya sahip olmak, ayrıca, iyi bilgiye sahip olmak, gerekli yerde en iyi danışmanı seçerek yardım almak, dünyayı takip etmek, yapılan koleksiyonun sınırlarını iyi çizilmesi gerekiyor. Yıl, akım, coğrafya, sanatçı kriterleri de belli olmalı. Koleksiyoner için ‘Yerim yok’ sözcüğü kabul edilemez. Sermayeye ihtiyaç vardır ama iyi koleksiyoner gerekirse üzerindeki ceketini satıp eksik parçasını tamamlar."