Yarımadanın antik kenti Kaş

Turizm&Seyahat
Kaş köyleri edinilen belge ve buluntulara göre, Lykia medeniyetinin en önemli bölgesi. Teke Yarımadası sahillerinin M.Ö. 6 bin yılı öncesinden beri iskan edildiği bilinmekte. Kaş arazi kesiminin batıs...
EMOJİLE

Kaş köyleri edinilen belge ve buluntulara göre, Lykia medeniyetinin en önemli bölgesi. Teke Yarımadası sahillerinin M.Ö. 6 bin yılı öncesinden beri iskan edildiği bilinmekte. Kaş arazi kesiminin batısında ve denize bakan bir tepede kurulmuş.

Kaş’ın içinde tertemiz sularıyla Büyük Çakıl Plajı, Küçük Çakıl Plajı ve Akçagerme Plajı gibi plajlar vardır. Ayrıca kayıkla Çayağzı Plajı’na da gidilebilir.

Kaş’ın etrafında yer alan 6 adet mağaradan Kaş’a 18 km. uzaklıktaki Mavi Mağara, Aşırlı Adası Deniz Mağarası, güvercinleri ile ünlü Güvercinlik Mağarası en ünlü olanlar. Bu arada Kaputaş Plajı da bir dünya harikası.

Kaş zengin tarihi yanında gün geçtikçe daha çok rağbet gören trekking, dağcılık, rafting gibi doğa etkinlikleri içinde sayısız olanaklar vermekte. Doğa ile başbaşa olmak isteyenler için Gömbe’deki Yeşilgöl ve Uçansu Şelalesi iyi bir seçenek oluşturmakta. Akdağ’ın dibinde bulunan Gömbe, Kaş’tan 70 km uzaklıktadır. Akdağ ise Batı Torosların Kızlar sivrisinden sonra en yüksek zirvesi. Burada bulunan küçük göller dikkat çekicidir. Gömbe’de Komba antik kenti ve buradan 13 km. uzaklıkta Nisa antik kenti vardır. Ayrıca Kaş içinde Kandyba antik kenti var. Bunların dışında Kaş’a 12 km uzaklıktaki Phellos antik kenti görülebilir.

Kaş çevresindeki önemli yerlerden biri de Kekova’dır. Kekova’ya Kaş’tan tekne ile gidildiği gibi karadan üç Üçağız’a gidilip kayıkla da gezilebilir. Burada batık şehir görülebilir. Kaş’ın etrafında adı bilinen Istlada, Apollonia, İsinda, Kyaenai gibi antik kentler yanında ismi bilinmeyen birçok harabe yeri daha vardır. Pek çok adı ve geçmişi bilinen veya bilinmeyen tarihi eser mevcuttur. Örneğin Tüse Köyü’nün yakınındaki alçak bir tepe üzerinde Tysse adında küçük yerleşme görülür.

Kaş’da kıyı balıkçılığı yapılıyor. Yörede çıkan başlıca balık türleri; mercan, grida, orfoz, barbunya, iskaroz, sokar, palamut ve kefal… Ayrıca ahtapot avcılığı da yapılıyor.Taze kalamar yemek isteyenler, deniz lokantalarında güzenle sipariş edebilirler.

Kaş’ta restoranların hemen hepsinde Akdeniz mutfağının tipik lezzeti hakim. Yöresel tatlar açısından da çok zengin. Gömbe Yaylası"nın kebabı ve dondurmasını özellikle tadın. Yayla balıyayla yoğurdu, üzüm pekmezi, keçiboynuzundan elde edilen harnup pekmezi, tereyağlı keşkek de çok meşhur.

Kaş’ta İtalyan, Meksika, Fransız mutfaklarından lezzetler sunan restoranlar da bulabiliyorsunuz.

Karayolunu tercih edenler, gerek Antalya, gerekse Muğla Fethiye üzerinden gelenler sahil yolunu izleyerek Kaş’a ulaşabilerler.
Kaş’a yaklaşırken göreceğiniz manzara size bütün yol yorgunluğunuzu  unutturacaktır.

Alternatif olarak da sahil yolu yerine bol virajlı ve orman manzaralı Korkuteli-Elmalı-Kaş dağ yolu tercih edilebilir.

Kaş’tan Kaputaş Plajına gitmek isteyenler yarım saatte bir kalkan minibüs seferlerleri ile gidiş ve akşam 18.00’de de dönüş  imkanı bulunuyor.

Uçak Yolculuğunu tercih edenler için;
Dalaman Havaalanı – Kaş arası 160 km. ,
Antalya Havalimanı – Kaş Arası ise 210 km

Habertürk