Uçus öncesinde dikkat edilecek kurallar

Turizm&Seyahat
Uçağa binmeden önce ve uçakta her yolcunun uyması gereken bazı kurallar vardır. Bu kuralların uygulanması güvenlik açısından gerekmektedir. Bu kurallara uymayanlar güvenlik kontrolünden geçerlerken ba...
EMOJİLE

Uçağa binmeden önce ve uçakta her yolcunun uyması gereken bazı kurallar vardır. Bu kuralların uygulanması güvenlik açısından gerekmektedir. Bu kurallara uymayanlar güvenlik kontrolünden geçerlerken bazı sorunlar yaşayabildikleri gibi uçaktada bazı tehlikeli durumlara yol açabilmektedirler. Uçuş öncesinde burada bahsedilen hususlara dikkat edildiği taktirde hızlı bir şekilde güvenlik kontrolünden geçebilir ve güvenli bir uçuş yapılabilir.

Kişisel Güvenliğiniz İçin:

Çantanıza ve diğer kişisel eşyalarınıza her zaman sahip çıkın. Yabancılardan hiçbir zaman paket almayın. Kısa süreli de olsa bagaj ve çantalarınızdan ayrılmayın. Sahipsiz olduğuna inanılan paketlerin güvenlik görevlileri tarafından imha edildiğini unutmayın.

Ayrıca terör çağrıştırıcı, bomba veya silahınız olduğuna dair şaka yapmayın. Bu gibi durumların yanlış anlamaya neden olabileceğini hatırlayın. Taşınabilir bilgisayarlar ve cep telefonu gibi elektronik eşyalar da x-ray uygulamasına tâbi tutulabilir, görevlilerce çalıştırılarak veya açılıp kapanarak kontrol edilmesi istenebilir.

Güvenlik Kapılarında Zaman Kaybetmemek İçin:

Artırılan güvenlik önlemleri kapsamında yolcu beraberinde kesici, delici, yanıcı, parlayıcı her türlü materyalin bulunması uçuş güvenliği açısından yasaklanmış bulunmaktadır. Bu nedenle tırnak makası, çakı, ve deodorantlarınız dâhil olmak üzere benzer kişisel eşyalarınızı kargoya vermeniz gerektiğini
unutmayın. Bu eşyalarınızı vakit kaybetmemek için güvenlik kapılarına gelmeden kargoya vereceğiniz çantalarınıza koymak size zaman kazandıracaktır.

Ayrıca, güvenlik kapılarında sıranızı beklerken, görevli ikazına gerek kalmaksızın üzerinizde bulunan saat, kemer, kalem, bozuk para gibi metalleri
X-Ray bandına bırakmak için hazırlanmanız vakit kaybetmenizi engelleyecektir. Görevlilerle tartışmayın ve çantanızda bulunan tespiti güç cisimlerin incelenmesi konularında yardımcı olun.

Cep Telefonlarının Kullanımı:

Cep telefonları uçağın uçuş aletlerini olumsuz yönde etkilemekte ve uçuş emniyetini tehdit etmektedir. Bu nedenle terminalden uçağa binmek üzere hareket ettiğiniz andan, varış noktasındaki terminale girene kadar can güvenliği açısından cep telefonlarının tamamen kapalı tutulması gerekmektedir. Cep
telefonlarınızı sessiz moda alıyor olmanız veya konuşma yapmamanız onları tehlikesiz kılmaz.

Elektronik Cihazların Uçaklara Olan Etkileri:

Uçuş emniyeti için; inişte, kalkışta veya kemer ikaz ışıklan yanarken, her türlü taşınabilir radyo, kaset ve CD çalar, Elektronik oyunlar, taşınabilir bilgisayar ve benzeri elektronik cihazların kullanılması yasaktır. Tüm uçuş boyunca radyo ve televizyon alıcıları ile taşınabilir telefonlar ve telsiz cihazları, uzaktan kumandalı oyuncaklar ile manyetik dalga yayan tüm aletlerin kullanılması, uçağınızın
bilgisayarlarında kayıtlı bulunan uçuş için gerekli tüm bilgilerin silinmesine neden olacağı için kullanılamaz.

Genel olarak birçok uçakta ‘Medical’ sertifikalı oksijen tüpleri bulunduğu için, yolcuların beraberindeki oksijen tüpleri uçağa kabul edilmez.

Uçağa Sokulması Yasaklanan Maddeler Listesi:

1. Silahlar ve Ateşli Silahlar:

Her türlü çaptaki ateşli yivli silahlar
Her türlü yivsiz av tüfekleri ve pompalı tüfekler
Ateşli silahların taklit ve benzerleri ile oyuncakları
Havalı Silahlar
Oyuncak Silahlar
Gizli ve kamufle edilmiş silahlar (Kalem Silahlar v.b.)
Başlatma Silahları
Silah parçaları (Teleskopik nişangahlar ve nişangahlar hariç)
Bilye atan Silahlar (plastik ve metal)
İşaret Tabancaları
Mancınık ve sapanlar
Elektrikli Şok Aletleri
Silah şeklinde çakmaklar
Endüstriyel cıvata, çivi ve zıpkın tabancaları
Yay ve oklar
Zıpkın tabancaları
Hayvan bayıltma araçları
Boya atan silahlar
Mantar tabancası ve kapsülleri

2. Sivri / Keskin Uçlu Silah ve Eşyalar:

Balta ve çeşitleri
Ok ve Dartlar
Mızrak, kargın, zıpkın
Kanca
Buz baltası
Satır
Fırlatılan yıldızlar
Kama
Hançer
Saldırma
Sustalı ve Kelebek Bıçakları
Pala, Kılıç, Kasatura
Sivri uçlu ve oklu bıçaklar
Dalgıç malzemeleri (Oksijen Tüpü, Dalgıç Bıçağı)
Makaslar (Ağzı Sivri 6 cm büyük)
Buz Kıracakları
Tıraş jileti, bıçak ve usturalar
Metal Kesici
Dikiş İğnesi
Çakı
Tirbuşon
Dağcılık ile ilgili olan malzemeler (Keser, Çekiç, Buz Baltası vs.)
Kayak Yürüme ve Tırmanma Bastonları
Törpü
Şiş
Şemsiye
Maket Bıçağı
Dövüş Sanatında ve Salt Saldırı ve Savunmada kullanılan her türlü malzeme (Uzun Sopalar, Kılıçlar, Teleskopik Coplar, Muşta, Süngü, Topuz, Topuzlu Kamçı, Boğma Teli veya Zincir, Şişli Baston vs.)
Buz Patenleri
Kalem Bıçaklar
Av Amaçlı Bıçaklar
Her türlü marangozluk aletleri (Çekiç, Tornavida, Matkap, Testere, vb.)
Medikal Kesici Aletler (Neşter, Bisturi vb.)
Kaşık, Bıçak, ve Çatal Takımları
Hipodermik İğneler
Akülü Vidalama ve Matkapları ile Uçları
Elektrikli Testere

3. Patlayıcılar ve Parlayıcı Maddeler:

Fünye ve Fitiller
Dinamit ve gerçeğe uygun taklitleri
Havai Fişekler
El Bombası ve gerçeğe uygun taklitleri
Plastik Patlayıcılar
Patlayıcıların gerçeğe uygun taklitleri
Mayın, Barut ve diğer askeri malzemeler
Cephane ve Mühimmat
Parlayıcı Sıvılar (Petrol, Benzin, Mazot, Alkol, Etanol, Gaz Yağı vb.)
Sprey Boyalar
Tiner ve Terebetin
Gazlar ve Gaz Tüpleri (Oksijen, Propan Gazı, Bütan Gazı, Asetolon)
Çakmak Sıvıları ve Gazları
Taklit Yanıcı Maddeleri
Her Yüzeyde Yanabilen Kibrit
Alkol Oranı % 70 geçen İçecekler

4. Keskin ve Sivri Uçlu Olmayan Maddeler:

Golf Sopası
Kriket Sopası
Beyzball Sopası
Hokey Sopası
Kürekler (Kano vb.)
Kelepçeler
Raketler (Tenis, Suquash)
Lacrosse Oyun Sopaları
Her türlü Istakalar
Kaykay
Balıkçılık Malzemeleri ve Olta Takımları
Her türden Cop, Sopa ve Baston
Kayaklar
Urgan, Halat
Her türlü Sörf Tahtaları

5. Kimyasallar ve Zehirli Maddeler

Asitler ve Sıvı Bataryalar
Radyoaktif Materyaller
Kuru Buz (2 Kg’dan fazla)
Kendinden Parlayan Maddeler
Yangın Söndürücüler
Köpek Kovucu Spreyler
Zehirler
Bulaşıcı ve Biyolojik Tehlike İçeren Maddeler (Mikroplu Kan, Bakteri ve Virüsler)
Sakat bırakan ve hareket kısıtlayan spreyler (Biber Gazı, Göz Yaşartıcı Gazlar, Anahtarlık şeklinde olan CN ve CS gazları)
Klor ve Çamaşır Suyu
Basınçlı Gaz Tüpü
Aşındırıcı Maddeler

Uçuş Öncesinde ve uçuş sırasında dikkat etmeniz gereken konularda birkaç hatırlatma…

Havalimanına Gelmeden Önce

İç hat bileti alırken gideceğiniz yere direk uçuş olup olmadığını sormayı unutmayın. Direk uçuş varken örneğin Ankara aktarmalı uçuşlarda Esenboğa Havalimanı’nda zaman kaybedebilirsiniz.
Türkiye’deki bazı ülke konsoloslukların vize verirken akla gelmeyecek zorluklar çıkarttıklarını unutmayın. Avrupa vizesi alırken kolaylık gösteren konsoloslukları tercih edin. Shengen vizesi aldığınız konsolosluğun ülkesine gitmek zorunda değilsiniz.
Uçuş gününü ve saatini belirlerken uçak tipine göre yer ayırtmayı unutmayın. Varsa geniş gövdeli, rahat uçakları tercih edin.
Uçacağınız havayolunu tercih ederken uçak filosu geniş olanları seçmeye özen gösterin. Eğer uçağınızda herhangi bir arıza veya gecikme meydana gelirse yerine kısa sürede başka bir uçak bulunabilir.
Bazı havayolları dış hat uçuşlarında bazı avantajlar sunmaktadır. Eğer bunları takip ederseniz. istediğiniz yemeği önceden sipariş edebilir, ya da uçacağınız koltuğu biletinizi aldığınızda ayırtabilirsiniz.
Uçuşa gelmeyecekseniz durumu en az 24 saat önceden bildirerek biletinizi erteletmeyi unutmayın. Aksi takdirde 6 saat önce yapılan ertelemelerde yüzde otuz ceza ödemek zorunda kalırsınız. Eğer bildirimde bulunmazsanız biletinizle ilgili tüm haklarınız yanar.
İç hat uçuşlarında en az 30 dakika, dış hat uçuşlarında da en az bir saat önce havalimanında olmanız gerekir. Fakat son dönemlerde havayolu şirketleri gelmeyen yolcu olabileceğini hesaplayarak uçuş için fazla bilet sattığından verdiğimiz bu sürelere de güvenmeyip uçağınızın kalkış saatini havalimanında bekleyin.

HAVALİMANINA GELİRKEN

Havalimanına gelirken trafiği hesaba katmayı unutmayın. Havalimanına gelmek için kafanızda belirlediğiniz zaman opsiyonunu geniş tutun. Örneğin hazineden geçinmeli devlet görevlilerinin şehre gelişlerinde havalimanını çevreleyen bazı yolların trafiğe kapatabileceğini aklınızdan çıkarmayın.
Büyük şehirlerden uçuş yapacaksanız ve kendi aracınızla havalimanına gelmeyi planlıyorsanız havalimanlarındaki otoparkların şehrin en pahalı otoparkları olduğunu hesaba katın.
Biletinizi, pasaportunuzu yanınıza almayı unutmayın. Çantanızda ya da üzerinizde havalimanına ve uçağa sokulması yasak bir çok eşya olabileceğini hatırlayarak dikkatli olun.
Her yolcunun yanına alabileceği eşyalar için ağırlık sınırlaması getirilmiştir. Bagajlarınızı buna göre hazırlamalısınız. Unutmayın ki fazla bagaj ücretleri hiç de ucuz değildir.

HAVALİMANINDA

Havalimanına gelir gelmez chek- in işlemlerinizi hemen yaptırın. Görevliler yolcu yerleştirmesini eğer uçak doluysa en önden yapmaya başlayacakları için, eğer daha önceden yer ayırtmadıysanız uçağın en istenmeyen bölgesi sayılan arka tarafından ancak yer bulabilirsiniz.
Büyük gövdeli ve çift koridorlu uçaklarda seyehat edecekseniz ve camdan dışarıyı seyretmek gibi bir niyetiniz yoksa orta sıranın koridor bölümlerini ve olabildiğince ön bölümlerini tercih edin ya da acil çıkış kapılarının olduğu sıradan yer isteyin . Bu bölümün koltuk aralıkları bir çok uçakta diğer sıralara göre daha geniştir.
Bagajınız üzerinde adınızın ve adresinizin yazması eşyalarınızın kaybolması durumunda size avantaj sağlayacaktır. Bavulunuzda değerli eşya bırakmayın. Ayrıca dayanıklı bagajlar seçin eşyanız birçok bavulun altında kalabilir.
Dış hat uçuşlarında bir an önce pasaport kontrolünden geçin.
Uçağınızın rötar yapması halinde bildirilen sürenin kesinlikle doğru olduğuna inanmayın. Bu süre çok daha uzayabilir veya kısalabilir. Bu nedenle uçağınızı arındırılmış salona girmeden kontrol altında tutun.
Havalimanında bulunduğunuz süre içinde her kim olursa olsun size gideceğiniz yere götürmek için her hangi bir eşya verirse kesinlikle kabul etmeyin. Böyle bir durumda başınıza havaya uçmaktan kaçakçılığa kadar bir çok olay gelebileceğini unutmayın.
Bavulunuzu kesinlikle yanınızdan ayırmayın, tuvalete girdiğinizde bile yanınıza almayı, varsa bir tanıdığınıza emanet etmeye dikkat edin. Çünkü sahipsiz bagajlar polis tarafından anında el konularak imha edilmektedir.
Yurda sokulmasında gümrük uygulanan eşya ile yurtdışına çıkıyorsanız bunu mutlaka pasaportunuza işletmeyi unutmayın. Aksi takdirde dönüşünüzde gümrükte sıkıntı çekmek zorunda kalabilirsiniz.
Uçağınız için yapılan anonsları ciddiye almamazlık yapmayınız, "anons etmediniz" veya "duymadım" mazeretlerinin geçerli olmadığını unutmayınız.
El bagajınız büyükse uçağa ilk giren yolculardan olmaya çalışın dolu uçaklarda bagajınızı koyacak yer bulmakta zorluk çekebilirsiniz.

UÇAKTA

Uçağa binmeden önce cep telefonlarınızı mutlaka kapatın. Ayrıca kabinde taşınması ve kullanılması yasak olan elektronik cihazlar için konmuş yasaklardan haberdar olun ve kendi can güvenliğiniz için uyun.
Uçak kalkış için hızlandığında ve tekerleklerin yerden ilk kesildiği anda bir şeyler okumak midenizi bulandırabilir bunun olmaması için uçak içinde görebileceğiniz en uzak noktaya veya camdan dışarı bakın. Kemerinizi kalkış anında sıkıca bağlayın. Daha sonra kemer ikaz ışıkları söndüğü durumlarda bile kemerinizi biraz gevşetmekle yetinin.
Uçuş sırasında ayakkabılarınızı çıkartmayın bu durum hem çevrenizdeki diğer yolcuları rahatsız edecek hem de basınç farklılıklarından dolayı ayaklarınızın şişmesine neden olacaktır.
Uçakta tuvalete gideceğiniz zamanı kabin memurlarının servislerine göre ayarlamaya çalışın. Aksi durumda tuvaletten dönüşte yerinize oturmak için kabin memurlarının koltuğunuzun olduğu bölüme kadar servis yapmasını beklemek zorunda kalabilirsiniz.
Oturduğunuz yerden tuvaletin boş olup olmadığını birçok uçakta bulunan küçük bir ışık sayesinde görebilirsiniz Bu ışın olmadığı uçak tiplerinde tuvaletin açma kolunun yeşil veya kırmızı gözükmesi içeride birinin olup olmadığını konusunda size bilgi verecektir.
Uzun uçuşlarda küçük egzersizler yapmayı ihmal etmeyin. Bu hareketler kan dolaşımını arttırarak rahatsız olmanızı önler.
Kabin memurlarından uyumak için yastık veya battaniye isteyebilirsiniz.
Uçak yolculuğunun dünyanın en güvenli ulaşım şekli olduğunu aklınızdan çıkarmayın Ayrıca inişe kısa bir süre kala gövdeden duyduğunuz inleme sesi iniş takım kapaklarının motorlarından gelen açılma sesidir. Bunun sonunda duyduğunuz küçük sarsıntı ve gürültü ise iniş takımlarının açılarak kilitlenmesinin hissedilmesidir.
Uçağınız tekerlekleri piste değdiğinde pilotu alkışlamak sadece Türkiye’de görülen bir eylemdir. Bunu pilot çok iyi indiği için yolcuların teşekkürü olarak algılayabileceğimiz gibi uçuş iyi ki sona erdi şeklinde de algılanabilir.
Uçağınız tamamen durmadan ayağa kalkmayın. Acele ederek zaman kazanamazsınız. Sonuçta uçağınız körükte olsa bile bagajınızı herkesle birlikte almanız, uçağın açığa park etmesi halinde ise tüm yolcuların otobüse binmesi beklenecektir.
Bazı yurt dışı uçuşlarında inilecek ülke için form doldurulması gerekmektedir. Bu formlar kabin memurları tarafından uçuş sırasında dağıtılır, böyle bir form aldıysanız bunu uçuş sırasında doldurmanız daha kolay olacaktır.

Sgairport.com
Aktifbir.com