Bayrampaşa’da Avrupa‘nın en büyük alışveriş ve yaşam merkezi Forum İstanbul‘un içinde 8 bin metrekarelik bir alana kurulan akvaryumda, piranalardan ahtapotlara, büyük orfoz balıklarından deniz yıldızlarına, seyrine doyum olmayan yüzlerce tropikal türden denizlerinin balıklarına kadar 20 bine yakın deniz canlısı İstanbullular’ı bekliyor. Akvaryumda en büyük ilgiyi dev köpekbalıklarının çekmesi bekleniyor.
Dünyanın en uzun sualtı tünellerinden biri Turkuazoo’da!
Deniz canlılarına karşıdan bakarak değil, içinde dolaşarak sanki onlarla yüzüyormuşcasına gezmek… Nasıl mı? Tabii ki, Turkuazoo’nun içinden geçen akrilik sualtı tüneli sayesinde… Hani hep filmlerde görürdük ya, insanların yürüdükleri yer hariç etrafını olduğu gibi çevreleyen, içinde binlerce deniz canlısının gezdiği cam su tünelleri olurdu. İşte Turkuazoo’daki de onlardan, hatta dünyadaki en uzun cam su tünellerinden biri, tam 80 metrelik! Ve bir de Turkuazoo’da 270 derece açıyla su altı canlılarını izleme imkanı sunan gözlem salonu var ki; kendinizi okyanusun dibinde zannedecek, hatta onlardan biri gibi hissedeceksiniz!
AMAZONLARDAN VİETNAM’A
Turkuazoo‘nun içinde farklı temalara sahip 29 ayrı akvaryum bulunuyor. Yağmur ormanları temasıyla süslenmiş yemyeşil bir koridorda Amazonlar’dan ve Vietnam‘daki Mekong Nehri‘nden gelen tatlı su canlıları yer alıyor.
TROPİKAL BALIKLAR
Forum İstanbul‘un içerisinden de girişi olan akvaryumda ilk olarak tatlı su balıkları karşılıyor sizi. Mekong ve Amazon Nehri‘nden getirilen balıkların yer aldığı akvaryumlara Amazon Ormanları’nın arasından geçerek ulaşabiliyorsunuz. Turkuazoo‘nun ikinci bölümünde ise, içerisinde vatosların da yer aldığı tuzlu su balıkları yeni mekanlarını keşfetmeye çalışıyor. Yapımına geçen sene mayıs ayında başlanan akvaryumun ismi de İstanbul’u çağrıştırıyor. Tatlı ve tuzlu su balıklarından sonra gezinin en heyecanlı kısmı kuşkusuz 80 m uzunluğundaki akrilik sualtı tüneli. Bu tünelde tepenizden köpekbalıkları geçiyor, vatoslar üzerinizden uçuyor, levrekler, lüferler yanınıza kadar sokuluyor. Özel bir cam tekniğiyle derinlik duygusu yaratılan tünelde ayrıca dalgıçlar sürekli içeride kalarak hem akvaryumu temizliyor, hem de doymak bilmeyen köpekbalıklarını besliyor.
DALIŞ SERTİFİKASI
Turkuazoo‘ya gelenler; köpekbalıklarından dev vatoslara, deniz kaplumbağalarından ahtapotlara hatta Amazonlardan gelen dev tatlı su balıkları gibi dünyanın dört bir yanındaki deniz ve okyanuslardan getirilen en özel ve en egzotik deniz canlısı türlerini bir arada görme şansı yakalıyor. Turkuazoo‘da ziyaretçiler; 270 derecelik su altı görüş açısına sahip gözlem salonu ile deniz canlılarını daha yakından izleme fırsatı da yakalıyor. Turkuazoo’da hazırlanan bazı açık akvaryumlarda ise görevliler eşliğinde deniz yıldızlarına ve birçok balığa da dokunma şansına sahip olabileceksiniz. Turkuazoo‘da ayrıca köpekbalıklarıyla dalış imkanları da sunuluyor. Kasım ayında başlayacak olan dalışlar.
BESLENME TABLOSU TUTULUYOR
Deniz biyologları ve su altı ürünleri mühendisleri canlıların bakım ve sağlık kontrollerinden sorumlu. Ayrıca akvaryum bünyesindeki laboratuvar su kalitesi ve canlıları için tahlil ve deneylere imkan sağlıyor. Akvaryumda görev yapan aküristler gün boyu akvaryum temizliği yapıyor ve köpekbalıklarını beslemek için hazırladıkları yemleri veriyor. Kalamar, karides, midye, sardalya, uskumru gibi çeşitlerden oluşan yemlerin yanı sıra ıspanak gibi sebzeler de tüketiyor köpekbalıkları. Yemleri toplu bir şekilde akvaryumun içine bırakılıyor ve teker teker elle besleniyorlar. Her biri için ayrı ayrı beslenme tablosu tutuluyor. Turkuazoo’nun önemli özelliklerinden biri de ziyaretçilere akvaryumu interaktif bir şekilde gezme imkânı sağlaması. Görevliler ziyaretçileri bilgilendiriyor ve sorularını yanıtlıyor. Burada köpekbalıklarıyla birlikte yüzmek mümkün olsa da beslemeyi aklınızdan bile geçirmeyin. Bu iş maymunlara fıstık atmaya benzemez!
KAPTAN COUSTEAU’NUN EKİBİNDEN
İspanyol deniz biyoloğu danışman Juan Romero (50) Fransa’da eğitim gördükten sonra İngiltere’de doktora yaptı. Meslek hayatına 22 yıl önce efsanevi Fransız okyanus bilimci Kaptan Jacques Cousteau’nun Calypso gemisinde başladı. Uzmanlık alanı köpekbalıkları. Onlara genellikle haksızlık edildiğini söylüyor, “Bu konuda Jaws filmlerinin vebali büyük. Köpekbalıkları karınları tokken kimseye saldırmaz” diyor. Uzun zamandır dev akvaryumlar için çalışan Romero 12 projeye katkıda bulundu. National Geographic, Discovery ve BBC kanalları için 70’in üzerinde belgesele imza attı. Küratör Ramon Barbosa Costas (32) da sualtı bilimleri üzerine eğitim görmüş bir İspanyol. Onun uzmanlık alanıysa yapay sualtı ortamlarında çevre düzenlemesi, yani birtür küratörlük. Costas, Avrupa’nın en büyük akvaryumu Valencia’daki L´Oceanografic’te de çalıştı.
Giriş fiyatı 25 lira
Turkuazoo‘da yetişkinler 25 TL karşılığında akvaryumu ziyaret edebilecek. Öğrenciler, 65 yaş üstündeki misafirler ve 4-16 yaş arasındaki çocuklar 18 TL karşılığında Turkuazoo’yu gezebilecek. İki çocuklu dört kişilik btr aileden ise 75 TL talep ediliyor. Tuzlu su canlıları ise Akdeniz, Karadeniz, Tropikal Türler, Deniz Mağaraları gibi farklı konseptlerde yan yana sıralanan akvaryumlarda görülebiliyor. Turkuazoo’da yer alan 29 akvaryumun, 5 milyon litre su ile doldurulan en büyüğünün içinden 80 metre uzunluğunda akrilik bir sualtı tüneli geçiyor. Ayrıca 270 derecelik su altı görüş açısına sahip devasa gözlem salonu, akvaryumun tüm görkemini gözler önüne seriyor.
BALIKLARIN YANINDA DÜĞÜN
Ziyaretçilerine üç ayrı katta hizmet veren Turkuazoo‘da akvaryumların yanı sıra çok amaçlı bir sergi alanı, su altı belgesellerinin gösterileceği sinema salonu ile bir hediyelik eşya ve oyuncak mağazası yer alıyor. Turkuazoo’nun tam ortasında bulunan ana salon ise düğün törenleri, şirketlerin lansman toplantıları gibi özel günlerde misafirlerine ev sahipliği yapacak. Turkuazoo‘da bulunan 4 köpek balığının ağırlıkları 70 ila 100 kilo arasında değişiyor. Sand Tiger cinsi balıklarının boyları ise 2 ila 3 metre arasında. Güney Afrika, Avusturalya ve Kuzey Amerika‘nın doğu sahillerinde yaşayan
köpekbalıklarının her biri, haftada 5 kilo balık yiyor. Sardalya, uskumru ve kalamar, en sevdikleri balık türleri.