Trekking İçin En İyi Rotalar

Turizm&Seyahat
Tam mevsimindeyiz; doğa yavaş yavaş uyanmaya başladı. Şimdi yeşille buluşmanın, temiz havayı ciğerlere çekmenin zamanı. Hayır piknikten değil, trekking yapmaktan bahsediyoruz. Duyunca hemen gözünüzde ...
EMOJİLE

Tam mevsimindeyiz; doğa yavaş yavaş uyanmaya başladı. Şimdi yeşille buluşmanın, temiz havayı ciğerlere çekmenin zamanı. Hayır piknikten değil, trekking yapmaktan bahsediyoruz. Duyunca hemen gözünüzde büyütmeyin, bu uzun doğa yürüyüşlerinin de zorluk dereceleri var. En kolayından başlayabilirsiniz. İşinize gücünüze kısa bir mola verin, kendinizi doğaya teslim edin. Yapmanız gereken iş çok basit; bir sırt çantası ve birkaç parça eşya almak.

Hürriyet gazetesindeki habere göre, işte dümeni kırabileceğiniz 10 rota.

EN İYİ 10

1- Likya Yolu / ANTALYA
2- Sülüklügöl / ADAPAZARI
3- Doğal Yürüyüş Parkuru / KOCAELİ
4- Ballıkayalar / KOCAELİ
5- Şirince / İZMİR
6– Erikli Yaylası / YALOVA
7– Yenice Ormanları / KARABÜK
8- Yörük Göçü rotası / ANTALYA
9- Ihlara Vadisi / AKSARAY
10- Işık Dağı/ ANKARA

LİKYA YOLU

Dünyanın en iyilerinden

Dünyanın en iyi uzun mesafe yürüyüş yolları arasında gösteriliyor. Fethiye’den Antalya’ya kadar uzanıyor. Doğal ve tarihi güzellikleri bir arada bulabilirsiniz. Her yıl binlerce kişi, en azından bir kısmını yürüyor. Yol üstünde bir çok antik kent var. Antik dönemde Likya kentleri arasında yük taşıyan hayvanlar ve asker sevkiyatı için kullanılmış. Toplam 505 kilometre. Yediburunlar Bölgesi ve Adrasan-Gelidonya Feneri parkuru tavsiye ediliyor.

SÜLÜKLÜGÖL

Bol oksijen, eşsiz manzara

İstanbul’dan 3 saat uzakta. Adapazarı-Akyazı yakınlarında, Akyokuşkavağı Köyü’nde. Gidiş-dönüş toplam 16 kilometre olan parkurun, Tabiatı Koruma Alanı girişinden itibaren göle kadar takip edilen toprak yangın yolu dokuz kilometre. Yürüyüş bazen toprak, bazen ormanlık yol içinden, 1.200 metrede bir set gölü olan Sülüklügöl’e kadar sürüyor. Adını eskiden içinde bulunan sülüklerden alan ve üç asır önce bir heyelan sonucu oluşan Sülüklügöl’ün içinde cansız göknar ve meşe ağaçları görebilirsiniz. Gölde alabalık yetiştirilmeye başladıktan sonra sülüklerden eser kalmamış. Yaklaşık dört-beş saat süren Sülüklügöl yürüyüşü, bol oksijenli ve eşsiz manzaraya davet ediyor.

DOĞAL YÜRÜYÜŞ PARKURU

En uzun parkur

Kocaeli, Yeşil Adımlar Projesi sayesinde, doğa yürüyüşüyle ilgilenen insanların tercih ettiği bir merkez haline geldi. İçinde 102 parkur var. Bu sayı 2010’da 150’ye çıkacak. Toplam uzunluğu da 1.500 kilometreyi bulacak. Aytepe-Yuvacık Barajı arası, bölgenin en çok yürünen parkuru. Yürümesi son derece kolay. Kış hariç her mevsimde ideal. Bir kaç yerinde içilebilir temiz su kaynağı bulunuyor. Bitimindeki tarihi Kemer Köprü ve çalışır durumdaki su değirmeni görülmeli. Kır lokantalarında yemek yiyebilirsiniz.

BALLIKAYALAR

Sakın dereye düşmeyin

Kocaeli Gebze’nin Tavşanlı Köyü sınırları içinde. Bir miktar kaya tırmanışı gerektiriyor. Bahar aylarında dere azgın aksa da hiçbir risk taşımıyor. Yanınıza yedek çorap mutlaka alın. Yürüyüşün ilk metreleri kolay. Kayalıkları kullanarak derenin üzerinden geçerken çok dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü ters bir harekette dereye düşme olasılığı var. Bu zor noktayı geçtikten sonra ileride yan geçiş rotası var ve yürüyüşe keyif katıyor.

ŞİRİNCE

Finalde tarih var

Şirince’de biten birkaç farklı rotayı tutabilirsiniz. İlki Çamlık’tan başlayan, son derece muhteşem manzaralar sunan rota olabilir. Uzunluğu 7-8 kilometre civarında. İkinci tavsiyemiz, yürümeye Selçuk’tan başlamanız. Şirince- Selçuk arası ise 8 kilometre. Şirince’nin konakları, uzaktan baktığınızda maket gibi duruyor. Eski evlerin arasında yürümek de son derece keyifli ama yerler tamamen taş olduğu için dikkatli olmak lazım.

ERİKLİ YAYLASI

Dört saatlik yürüyüş

Yalova’nın Çınarcık ilçesi Teşvikiye Köyü çevresinde bulunan Erikli Yaylası parkurunda, faklı doğal güzellikleri birarada bulabilirsiniz. Yürüyüşe Teşvikiye Köyü’nden başlamanız gerekiyor. 1.5 saat süren parkurun ilk bölümü yokuş yukarı olduğu için biraz yorucu. Dört saatlik yürüyüşün ikinci bölümü şelaleye ulaşılınca tamamlanıyor. Yol boyu kestane, kiraz, böğürtlen, ceviz ve erik ağaçları görüyorsunuz.

YENİCE ORMANLARI

Koruma altındaki ekosistem

Dört mevsim trekking yapılabilen Yenice Ormanları, Karabük’ün Yenice İlçesi sınırları içinde. Onlarca günübirlik yürüyüş rotası barındırıyor. Çitdere ve Kavaklı Bölgeleri, kapsadıkları ekosistem nedeniyle koruma altında. Çitdere’de porsuk, fındık, karaçam, akçaağaç ve sapsız meşe, Kavaklı Bölgesi’nde ise anıt porsuk ve fındık ağaçları egemen.

YÖRÜK GÖÇÜ

Yörüklere misafir olun

Toroslar’da bir trekking turuna katıldığınızda Yörük obalarına rastlayabilirsiniz. Yörüklerin yaşamına ve Toroslar’ın büyüleyici manzarasına tanık olabilirsiniz. Çünkü bahar aylarında havaların ısınmasıyla Yörükler, yaylalara göçmeye başlarlar. Trekking’cileri, sıcak yaklaşımları ve gelenekleriyle ağırlıyorlar. Rota, Manavgat (Antalya)- Bozkır (Konya) arasında uzanıyor.

IHLARA VADİSİ

Kaya kiliselerini görün

Kanyon biçimindeki Ihlara Vadisi, Aksaray’a 40 kilometre uzaklıkta. 14 kilometre uzunluğundaki vadide, kayalara oyulmuş barınaklar, mezarlar ve kiliseler bulunuyor. Bu çok renkli parkurdaki Belisırma Köyü, trekking yapanların hoş zaman geçirebildiği bir mola yeri.

IŞIK DAĞI

Salın’da fotoğraf molası

Ankara’nın Kızılcahamam İlçesi’nde bulunuyor. Toplam yürüyüş mesafesi 15 kilometre. Yürüyüş süresi molalarla birlikte 6 saat. Güzergah noktaları; Kızılcahamam-Cerkeş karayolundan Işık Dağı’na giriş, Belpınar Yaylası, Işık Dağı zirvesi (2050 metre), Salın Yaylası, Karagöl. Köknar ağaçlarının, bodur ardıçların arasından ve birçok çeşmenin yanından geçiyorsunuz. Zirvede mola verip öğle yemeği yenilebilir. Salın Yaylası’nda mutlaka fotoğraf çekin.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107