Sabancı’dan Mardin’e Kent Müzesi

Turizm&Seyahat
Mardin‘de Sultan II. Abdülhamit zamanında süvari kışlası olarak inşa edilen tarihi bina, Sabancı Vakfı tarafından restore edilerek, ”Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat...
EMOJİLE

Mardin‘de Sultan II. Abdülhamit zamanında süvari kışlası olarak inşa edilen tarihi bina, Sabancı Vakfı tarafından restore edilerek, ”Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi” olarak hizmete açıldı.

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi’nin açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sabancı Ailesi’nin, doğdukları topraklardan edindikleri varlığın kökeninin farkında olan gerçek bir Anadolu ailesi olduğunu ve her vesileyle Anadolu’ya borçlarını fazlasıyla ödemeye çalıştığını söyledi.

Mardin’in, sadece taş binalarıyla özgün bir mimari içermediğini, aynı zamanda bir fotoğraf karesine 3 semavi dinin simgesini bir arada sığdırabilen müstesna yerleşim yerlerinden biri olduğunu ifade eden Günay, çaba gösterdikleri medeniyetler arası ittifak ve kültürler arası diyaloğun bu topraklarda yaşandığını, yeşerdiğini ve var olduğunu kaydetti.

Bakan Günay, Mardin’i ülkenin kültür inanç turizminin önemli duraklarından biri haline getirmeye çalıştıklarını vurguladı.

Bu müzenin açılmasının sevincini yaşadıklarını, ancak bununla yetinmeyeceklerini ifade eden Günay, daha yapılması gereken çok şey bulunduğunu söyledi.
Günay, Mardin’in, betonun, briketin aşırı saldırısına, tahribatına uğramış kentlerden biri olduğunu, bu güzel yapıların arasında çirkin eklentilerin bulunduğunu belirterek, şimdi adım adım özel idareyle, belediyelerle, vakıflarla, sivil toplum örgütleriyle buranın tekrar hak ettiği yere gelmesi için seferberlik içinde olduklarını aktardı.

Bakan Günay, buradaki PTT binası, kız lisesi ve ilköğretim binasının çevresindeki tahribatı ortadan kaldırıp, buraları kültür merkezleri ve butik oteller haline getirince Mardin’i dünyaya tanıtma şansını bulacaklarını kaydetti.

Müzede sergilenen eserler, çevre müzelerden ödünç alınan eserler, Mardinliler Eğitim ve Kültür Dayanışma Vakfı (MAREV) tarafından bağışlanan eserler ve yöre halkının müzeye doğrudan bağışladığı eserlerden oluşuyor.

Dilek Sabancı Sanat Galerisi’nde açılan sergi, ”Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Koleksiyonu’ndan Seçmelerle-Doğa, İnsan ve Deniz” başlığıyla bir sene boyunca açık kalacak. Sergide 47 sanatçının 75 eseri yer alıyor.