Piri Reis’in haritalarını çini üzerine işledi

Turizm&Seyahat
Kütahyalı çini ustası Fahri Çetinkaya, ünlü denizci Piri Reis’in ünlü haritalarını çini pano ve tabaklara işlemeye 2 yıl önce karar vermiş. 43 yaşındaki çini ustası, bu sürede tam 90 parça esere...
EMOJİLE

Kütahyalı çini ustası Fahri Çetinkaya, ünlü denizci Piri Reis’in ünlü haritalarını çini pano ve tabaklara işlemeye 2 yıl önce karar vermiş. 43 yaşındaki çini ustası, bu sürede tam 90 parça esere imza attı. Piri Reis koleksiyonunu tamamladıktan sonra 2013 yılının UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) tarafından dünyada ‘Piri Reis yılı’ ilan edildiğini öğrenen Çetinkaya, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Ben bu çalışmaya başlarken böyle bir karar alınmamıştı. Güzel bir tesadüf oldu. Aylarca başka bir işe bakmadan bu çalışmaya odaklandım. Ürünlerim tasarım, çizim ve boyadan sonra yaklaşık 800 derece sıcaklıktaki fırınlara girerek, pişiyordu. ‘Eserler nasıl çıkacak’ diye merak ve heyecanla saatlerce fırınların başında beklediğimi bilirim. Zira yüksek ısı altında çinilerin istediğiniz gibi çıkması garanti değil. Boya akması, çatlak gibi riskler var. Eski çiniciler buna ‘Ateş oyunu’ derler.” 2 yıl önce gözlük kullanmazken, her gün sürekli yakın çalışma nedeniyle artık gözlük kullanmaya başladığını söyleyen Fahri Çetinkaya, “Gerçekten göz nuru bu eserler” diyor. 

SIRLARI ÇÖZÜLEMEDİ 
Kültür Bakanlığı tarafından Macaristan’da 15 Kasım’da başlayıp, bir ay sürecek olan çini sergisi açılacağını da belirten Çetinkaya, “Sergide Piri Reis koleksiyonumu sergilemeyi düşünüyorum. Piri Reis koleksiyonumda 90 parça eser var. Bunların en önemli özelliği her birinden sadece bir tane olması. Tüm parçalar özel. Hiçbirinin eşi yok” diyor. Çetinkaya, ünlü denizci Piri Reis ve çizdiği haritalar hakkında da şu bilgileri veriyor: “1513’te çizmeye başladığı ve halen sırrı tam çözülemeyen 230 harita olduğu biliniyor. Bu haritaların bazılarının günümüzde ancak uzaydan bakılarak görülebileceği biliniyor.”