Marmaris, Fethiye, Datça, Ortaca, Ula’da toplam Mavi Bayraklı plaj sayısı 39’a ulaştı. Dört marina ve iki yat da bayrak taşımaya hak kazandı. Marmaris’in Siteler bölgesinde iki yeni otel açıldı.
SAHİLLER
Marmaris’te 22, Datça’da 6 Mavi Bayrak dalgalanıyor
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) yaptığı değerlendirme sonucunda bu yıl Muğla sahillerindeki toplam mavi bayrak sayısı 89’a ulaştı. Bunlardan 76’sı plajlarda, yedisi marinalarda, altısı yatlarda dalgalanıyor. Bu yıl plajlara üç yeni bayrak geldi. İlçeler arasında Bodrum’dan sonra liderlik 22 plaj ve iki marinayla Marmaris’te. Onu Datça, Fethiye, Ortaca ve Ula izliyor. Mavi Bayraklı tesislerin tam listesini TÜRÇEV’in web sitesinde bulabilirsiniz. (www.mavibayrak.org.tr)
KAPININ ÖNÜ DENİZ
“Kapının önünden denize girilen kent” olarak nitelendirilen Marmaris’in merkez sahilindeki 1.5 kilometrelik alan “halk plajı” ilan edildi. Mavi Bayrak’lı sahile giriş ücretsiz, fakat şezlong ve şemsiye bulunmuyor. Uzunyalı bölgesinden İçmeler Beldesi’ne uzanan yaklaşık 9.5 kilometrelik alanda beş Mavi Bayrak dalgalanıyor. Bu yıl Siteler Mevkii’nde deniz kıyısında iki yeni otel açıldı: Casa De Maris Spa & Resort ve Golden Rock. Turban Palace ise sahilinde Palace Beach Clup’ı açtı. İki bayraklı Turunç Beldesi’nin küçük sayılabilecek koyu boydan boya plaj. Kumlubük ve Amos plajları açık ve koyu maviyle iç içe. Yine Akdeniz tarafında Bayır Köyü’ne bağlı Çiftlik Koyu plajı ve doğal güzelliği görülmeye değer. Hisarönü Köyü’nden başlayıp Orhaniye, Kızkumu, Turgut Köyü, Selimiye Delikliyol Plajı, Selimiye Koyu, Bozburun Beldesi ve Söğüt Köylerinin neresinden isterseniz denize girmek mümkün.
EMEL SAYIN KOYU
Marmaris ile Datça arasındaki Yedi Adalar, Bördübet, Ayın Koyu, Sarıdana, Löngöz, Hırsız ve Tuzla gibi koylar Gökova Körfezine bakıyor. Nerede isterseniz yüzebilirsiniz. Hisarönü Köyü’nü geçer geçmez Çubucak Orman Kampı bulunuyor. Burada çadır kurmak mümkün. İnlice Orman Kampı’nın bitişiğindeki alan Emel Sayın Koyu olarak biliniyor. Datça’ya 30 kilometre uzaklıktaki Kovanlık Koyu iri kuma sahip.
Datça’da bu yıl merkezdeki Kumluk, Taşlık, Hastanealtı plajlarında Mavi Bayrak dalgalanıyor. Diğer üç bayrak ise Emecik sahilinde.
Çalış’tan Göcek’e giderken Katrancı ve İnlice koyları yüzmek için ideal. Göcek merkezinde denize girecek yer kalmadı. Club Marina’nın dışındaki seçenekler Osmanağa ve Günlüklü koyları. Ancak ikisine de toprak yoldan ulaşılıyor. Belediye Marinası’ndan saat başı Göcek Adası’ndaki plaja kalkan tekneler bu yıl 10 TL. Günübirlik tekne turları bu yıl 40 TL. Yemekte balık ikram ediliyor. Günlük tekne kiraları 300 TL’den başlıyor.
5.4 kilometrelik İztuzu Kumsalı’yla turist çeken Dalyan sahilinde bu yıl Palme Resort oteli hizmete girdi. Caria Primuim ise sahip değiştirip yenilendi. Dalyan Resort bahçesine çok sayıda ağaç dikerek yeşil dokusunu güçlendirdi. Dalyan’da yaklaşık 600 tekne İztuzu Plajı’na 10 TL karşılığında yolcu taşıyor.
EĞLENCE
Gece Marmaris’te bar eğlencesi gündüz sahilde flyboard heyecanı
Muğla sahillerinde Bodrum’dan sonra ikinci büyük eğlence merkezi Marmaris. Barlar Sokağı’ndaki bar ve diskoların sayısı 60’ı buluyor. Hafta sonlarında ünlü yıldızlar sahneye çıkıyor. Rock Bar bu yıl yenilendi, Shooters ismiyle hizmete girdi. Crystal Disko Bar işletmeci değiştirdi, Sugar Hut ismiyle açıldı. Bu yıl da en popüler mekanlar Green House, Beach Club ve Arena disko bar. Bu sokakta türkü barlar, Türk Sanat Müziği çalınıp söylenen mekanlar da mevcut. Diğer bölgelerdeki gece kulüpleri kapandıktan sonra sokaktaki eğlence hareketleniyor ve sabaha kadar sürüyor.
Uzunyalı ve İçmeler bölgesindeki eğlence yerleri gece yarısına kadar açık. Otellerin ses yalıtımlı diskoları ise saat 03.00’e kadar hizmet veriyor. Fethiye’de eğlencenin adresi Ölüdeniz ile Hisarönü. Köyceğiz’de Han 48, Okyanus Türkü Bar gibi mekanlar öne çıkıyor. Göcek’te ise Marin Türk’ün içindeki Sarnıç, bu yıl Bülent Ortaçgil, Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu, Birsen Tezer’i ağırlayacak. Yeni açılan Sakman Bar Restoran da da geceleri canlı müzik yapılıyor. Dalyan’da Sweet, Caz Bar ve canlı müzik yapan Sun Ray bu yıl da faaliyette. Datça’da eğlence liman çevresindeki barlarda yoğunlaşıyor.
DENİZDEN 9.5 METRE YÜKSEĞE ÇIKIYOR
Gündüz ise adrenalin patlaması yaşamak isteyenler için denizden, dağlara pek çok mekan, pek çok seçenek var. Fethiye’de geçen yıl Babadağ’dan yamaç paraşütüyle yapılan atlayışların sayısı 100 bin’i buldu. Tecrübeli pilotlarla yapılan atlayışlar 7’den 70’e herkese açık.
Köyceğiz’de temmuzda bile kuzeyindeki karlar erimeyen 2 bin 265 metrelik Sandras Dağı’na turlar düzenleniyor. Orman Genel Müdürlüğün’ce yapılan suni gölette ücretini ödemek koşuluyla balık avcılığı yapılabiliyor.
Sahillerdeki en büyük heyecan ise bu senenin modası haline gelen flyboard’lar. Uçan tahta anlamına gelen kullanılmaya başlandı. Jet ski’den verilen tazzikli su ile 9.5 metre yükseğe kadar çıkabiliyorsunuz.
AKYAKA’DA SÖRF
Marmaris’teki 18 su sporu parkurunda her türlü aktiviteye kolayca ulaşmak mümkün. Turistlerin tercihleri flyfish, banana ve parasailing. İlçede ayrıca üç su parkı bulunuyor. Akyaka plajının karşısındaki 3 kilometrelik sahil şeridinde yılın altı ayı batıdan sahile esen rüzgar bölgeyi sörf merkezi haline getiriyor. Motorlu su sporlarına kapalı koyda Rüzgar Kitesurf Okulu, altı yaşından itibaren her yaştan sporsevere sörf eğitimi veriyor.
DALAMAN’IN RAFTING PARKURU KISALDI
Dalaman Çayı’nda bot safarisi yapılan parkur Akköprü Barajı nedeniyle kısaldı. Beş rafting şirketinden üçü kapandı. Ayakta kalan iki şirketin rehberleri zorluk derecesi 3, 4 ve 5 olan yeni bir parkur yarattı. Profesyonellerin kullandığı R3 parkurunun zor bölümlerini içermeyen yeni rotada katılımcılar bazı bölümleri patikadan yürüyerek geçiyor. Böylece rafting macerası bitmediği gibi daha da heyecan kazandı.
LEZZETLER
Sarnıç’ta ahtapot ızgara Other Side’da mavi yengeç
Muğla mutfağının önde gelen lezzetleri şifa kaynağı otlar, zeytinyağlılar. Restoran mönüleri otlardan yapılan mezelerle zenginleşiyor. Kuşotu, köremen, sarmaşık, istifno, cohoz, kuşayak, zemperlik bunlardan bir kaçı. Fethiye merkezinde, balık pazarı içindeki restoranlar hâlâ bölgenin en önemli uğrak yerlerinden. Balıkçıdan seçtiklerinizi de restoranlarda pişirtmeniz mümkün.
YATLARA YEMEK SERVİSİ
Göcek Marin Türk’teki Sarnıç bu yıl et yemeklerinin yanı sıra deniz ürünleri mönüsünü zenginleştirdi. Güne dünya mutfaklarından kahvaltıyla başlayan restoran, öğle ve akşam mönüsünde ahtopot ızgara, balık çeşitleri, kabuklular ve diğer deniz ürünleriyle yapılan spagetti, deniz ürünlü pilav gibi Akdeniz mutfağından lezzetler sunuyor. Yemekleri restoranın sahibi Faruk Bozdağ, tatlıları eşi Selma Bozdağ hazırlıyor. Göcek kordon boyunda Lotis Alacarte Kitchen Restoran yeni açıldı. Açık mutfağında yemeklerin hazırlanma sürecini izlemek mümkün. Osmanlı usulü kuzu incik, buğulama levrek mönüsündeki spesyaliteler. D Marin Göcek içinde bu yıl Ömer’s Kafe, Club Marina’da ise Upper Deck Restaurant & Beach Club hizmete girdi.
Göcek merkezinde su ve gül böreğini sevenler için yeni açılan Vardar Börekçi’yi tavsiye edebiliriz. Çarşının yenilerinden Yeşil-Beyaz Restoran et yemekleri kadar balıkta da iddialı, fiyatları uygun. Tuzda orfoz veya laosu telefonla sipariş vermek mümkün. Koylardaki teknelere de servis yapılıyor.
GRUPLARA ÜCRETSİZ TEKNELİ MEHTAP TURU
Dalyan’da Other Side Restoran’ın mutfağı, şefleri yenilendi. Cuma günleri fasıl, cumartesi günleri Batı müziği eşliğinde yemek yeniyor. Spesyaliteleri soya soslu kaya levreği, sarımsaklı güveç karides, testide yapılan karışık deniz ürünleri, mavi yengeç veya levrek sarma… Restorana özel tekne servisiyle ulaşılabiliyor. Kalabalık gruplara yemek sonunda ücretsiz mehtap turu yapılıyor. Yeni mekanlardan bir diğeri White House. Mimari yapısıyla dikkat çeken teraslı restoranın mönüsü et ağırlıklı. Adana ve Urfa kebapları zırh bıçağıyla kıyılan etten yapılıyor.
ALİLA’DA YEREL LEZZETLER
Köyceğiz’in yeni kafe-restoranları Tauna ve Esinti. Mönülerinde ızgara çeşitleri bulunuyor. Alila Otel’in restoranında yörenin otları ve yerel lezzetler sunuluyor. Limonotu, geran, tekesakalı, çitlembik ağaçlarının filizleriyle yapılan kavurma, ekşileme, kalamar dolması, kuzugöbeği mantarı mönüde dikkat çeken lezzetler.
MERYEMANA’DA MANTI
Mantı, yaprak dolması gibi geleneksel lezzetleri arayanların Marmaris’teki adresi çarşı içinde, Tepe Mahallesi’ndeki Meryemana. Ege balıklarından lapayı Yat Limanı’ndaki Binay’da tadabilirsiniz. Pide için Armutalan’daki İşleroğlu’nu öneririz. Restoranın mönüsünde Muğla kebabı da yer alıyor.
SÖĞÜT SAHİLİNDE AHTAPOT VE BALIK
Hisarönü Köyü’ndeki Mavi Pide zengin seçenekleriyle dikkat çekiyor. Yeni restoranlardan biri de Limanbaşı mevkiinde açılan BoraBora Beach Otel’de. Mönüsünde et ve balık çeşitleri bulunuyor. Bozburun’a yeni açılan Aperatif kafe – bar yemek servisi de yapıyor. Ahtapot ve diğer deniz ürünlerinin meraklıları bu yıl da Söğüt Köyü’ndeki Mehmet’in Yeri, Yakamoz ve Deniz Kızı’na gidiyor.
KARAVİLLE SOTE
Datça’da yöreye has yemekleri tadabilirsiniz: Dallampa, karaville, gışıyak, ilabada, bademli incir tatlısı. Köylülerin “dalleme” ismini verdiği salata papatyadan yapılıyor. Baharda toplanan, yazın şoklanmışı pişirilen karaville, Rumlardan kalan bir lezzet. Salyangoz sote edilerek yapılıyor. Fevzi’nin Yeri yine yerel otlardan yapılan mezeleriyle öne çıkıyor: Kuşotu, köremen, istifno, cohoz, kuşayak, sarıot, gelincik, tilkiotu, zemperlik… Zemperlik olarak bilinen gelincik çiçeğinden köfte bile yapılıyor. Kuşbakışı Datça’yı seyredebileceğiniz Panorama Restoran, bu yıl yenilendi, işletmeci değiştirdi. Balık mönüsüne kebaplar eklendi. Kumluk Plajı’ndaki Hüsnü’nün Yeri’nde de balık seçeneği çok.
SERİNLİK ARAYANLAR BELOBASI VE ULA’YA
Sıcaktan kaçanlar Dalyan – Köyceğiz yolundaki Beyobası Beldesi’ne ya da Ula İlçesi’nin Akyaka Beldesi’nde sığınıyor. Beyobası’ndaki Yuvarlakçay üzerinde restoranlarda serin bir atmosferde, hatta suyun içine kurulan masalarda yemek yemek mümkün. Pınar, Çınar, Yeşilvadi, Sarmaşık, Yuvarlakçay ve Bilen bölgedeki restoranlar. Yeşilvadi kiremitte tereyağlı alabalıkta iddialı. Akyaka’daki Kadın Azmağı’nın su sıcaklığı yıl boyunca 12 derece. Yazın bu serinlikten kıyısındaki restoranlar da faydalanıyor. Mönülerde balık ağırlıkta. Azmak Gerdirmesi, Azmak Otu salatası gibi yerel lezzetleri de tadabilirsiniz. Kadın Azmağı’nın çevresi 350 çeşit bitkinin bulunduğu bir doğal cennet…
Hürriyet