Esra Erdoğan’ın haberi
Deniz ve gölün buluştuğu Dalyan, keşfedilmeyi bekleyen koylarla çevrili Bozburun, konaklarla süslü Safranbolu, Doğu Karadeniz’in mücevheri Karagöl ve Kapadokya’nın kalesi Uçhisar… Doğa ve kültür değerleriyle bezeli bu beş yöre ziyaretçilerine unutamayacakları kadar güzel görüntüler vaat ediyor.
DALYAN
Kıvrıla kıvrıla akarak, Köyceğiz Gölü’nü denize bağlayan doğal kanalın kıyısına kurulu Dalyan. Denize girmek için İztuzu Plajı’na gitmeniz gerekiyor. Sizi kaldığınız otelin önünden alan tekne, sazlıkların arasından ilerlerken muhteşem manzarayı seyretmenize olanak sağlıyor.
Tabiatı Koruma Alanı ilan edilen İztuzu sahili aynı zamanda Caretta caretta’ların yumurtlama alanı. Şansınız varsa denizde onlara rastlayabilirsiniz. Sahilde soyunma kabinlerinin dışında hiçbir yapılaşmaya izin verilmiyor. Kumsalın bir yanı deniz, bir yanı delta bölgesi. İsterseniz göl tarafında da yüzebilirsiniz.
Dalyan iskelesinden günübirlik tekne turları kalkıyor. İlk uğradıkları nokta vücudunuzu buladığınızda gençleştirip güzelleştirdiğine inanılan çamur banyoları. Köyceğiz ilçesinin sınırlarındaki Kaunos antik kenti, kaya mezarları, liman kalıntıları, yazıtlar ve tapınaklarıyla meraklılarına antik dünyanın izlerini sürdürüyor. Dalyan’da tüm deniz ürünlerini bulabilirsiniz. Fakat kömürde pişirilmiş mavi yengeç en ünlüsü. Otel ve pansiyon seçeneklerinin bol olduğu Dalyan’a en yakın havalimanı Dalaman’da.
Simi’nin karşısındaki küçük ve sakin kasaba
BOZBURUN
Marmaris’e 50 kilometre uzaklıktaki Bozburun, Yunan adası Simi’nin karşısında yer alan, küçük, sakin bir sahil kasabası. Bozburun Yarımadası’nı, korunaklı limanından dolayı yatçılar ve mavi yolculuk yapanlar tercih ediyor. Buraya Marmaris’ten kalkan araçlarla kara yolunu kullanarak da gelebilirsiniz.
Bozburun’un etrafı keşfedilmeyi bekleyen koylar, burunlar, irili ufaklı adalarla çevrili. Bazıları antik kalıntılara sahip. Serçe Limanı 11. yüzyılda Bizans atölyelerinde işlenmek üzere cam taşıyan Fatımi hanedanı dönemine ait gemi batığıyla ünlü. Bozburun’un berrak ve ılık suyu, yüzmeye ve sualtı zenginliğiyle dalışa elverişli. Bozburun’da iyi balıkçı lokantaları bulabilirsiniz. Konaklamak içinse küçük fakat kaliteli hizmet veren otel ve pansiyonlar var.
Ekimde safran hasatı var
SAFRANBOLU
UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde de yer alan Safranbolu, karakteristik ahşap kokulu evleri, tarihi dokusuyla sizi 200 yıl öncesine götürüyor. Kaymakamlar Evi, Mümtazlar Konağı, Kavsalar Evi, Karaüzümler Evi ve Kileciler Evi Safranbolu mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alan müze evler. Safranbolu’nun çarşısında iki yüzden fazla dükkân bulabilirsiniz. Köprülü Mehmet Paşa Camii, İzzet Mehmet Paşa Camii, 350 yıllık Cinci Hanı ilçenin tarihi mekânları arasında. İncekaya Sukemeri, Bulak ve Hızır Mağaraları, kanyonlar da gezilecek yerlerden.
Davutobası Köyü’nde safran üretimi yapılıyor. Safranbolu’ya 20 kilometre uzaklıktaki köyde ağustos ve eylül aylarında safran dikimi yapılıyor. Hasatsa ekim ayında. Safranbolu’ya bu mevsimde giderseniz sokaklardaki incir, şeftali, erik, kiraz ağaçlarının meyvelerini dalından koparıp tadabilirsiniz. Çarşıdaki lokum mağazaları günlük üretim yapıyor ve tezgahtarlar satın almadan önce size bol bol tattırıyor. Burada konaklamak için en iyi seçenek restore edilerek turizme açılan tarihi konaklar.
Doğu Karadeniz’in doğa harikası
KARAGÖL
Maçahel, Artvin’in ilçesi Borçka’ya bağlı, doğal güzelliğini koruyan bir yöre. Borçka-Maçahel yolu üzerindeki Karagöl, bir heyelan sonucu oluşmuş. İçinde hâlâ canlı ağaçlar bulunuyor. Gölün birkaç kilometre uzağındaki ağaçlar da köklerini iri kaya bloklarına sararak yaşama tutunmuş.
Burası Doğu Karadeniz’in doğa harikalarından biri. Her mevsim farklı renklere ve güzelliğe sahip. Avlanmanın yasak olduğu gölde bol miktarda yöreye özgü kırmızı pullu alabalık yaşıyor.
Ayrıca bölge, kuşların göç yolu üzerinde. Bu nedenle şu sıralar çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Yeşilin her tonuyla karşılaşabileceğiniz Karagöl günübirlik ziyarete uygun bir adres. Birkaç yıl öncesine kadar sadece tek konaklama seçeneğinin olduğu Maçahel’de iki pansiyon daha hizmete girdi. Maçahel Konukevi, Maçahel Pansiyon ve Muhtarın Pansiyonu’nun yanı sıra Beyazsu Yaylası’nda kamp kurabilirsiniz.
Günbatımında renk cümbüşü
UÇHİSAR KALESİ
Türkiye’nin belki en özel diyarı Kapadokya. Yanardağların püskürttüğü lavların binlerce yılda aşınmasıyla oluşan peribacası diyarı, muhteşem bir manzaraya sahip. Nevşehir Göreme yolu üzerindeki Uçhisar, Kapadokya’nın en yüksek noktalarından.
Uçhisar Kalesi olarak bilinen yükselti, geniş bir alanı görme imkânı veriyor. Kalenin zirvesine çıkarsanız buradan Güvercinlik Vadisi, Avanos, Ortahisar Kalesi, Göreme Kasabası, Erciyes, Hasan Dağları’nı görebilirsiniz. Gün batımı ve doğumunda renk cümbüşü yaşanıyor. Kalenin eteklerinde bu manzarayı ve paçalı güvercinleri doyasıya seyredip kahve içebileceğiniz mekanlar bulabilirsiniz.
Bir başka alternatifiniz balon turu yapıp yerden 750-800 metre yükseğe çıkmak. Nevşehir’e altı kilometre uzaklıktaki Uçhisar ve çevresinde çok sayıda konaklama seçeneği var. Bu arada bağbozumu zamanı geldi. Şarap merakınız varsa bölgeye gitmek için en uygun zaman.