Kışın Tadı Kayakta Çıkar!

Turizm&Seyahat
Kayak sporuna kaç yaşında başlanır? Rahatlıkla 3 yaşında başlanabilir çünkü güç kullanılarak yapılmayan bir spordur kayak. Kişi kendi vücut ağırlığını kullanır. Yani 70 yaşındakiler bile bu sporu yapa...
EMOJİLE

Kayak sporuna kaç yaşında başlanır?
Rahatlıkla 3 yaşında başlanabilir çünkü güç kullanılarak yapılmayan bir spordur kayak. Kişi kendi vücut ağırlığını kullanır. Yani 70 yaşındakiler bile bu sporu yapabilir.

Nasıl bir spordur kayak?
Kasların ikinci planda kaldığı, eklemlerle yapılan bir spordur. Çok da eğlencelidir. Diğer sporlarda en fazla iki saatinizi verdikten sonra gücünüz tükenir ama kayakta sabah saat dokuzda çıkıp akşam yediye kadar durmadan kayabilirsiniz. Kayak diğer spor dallarına göre daha riskli sanılıyor ama bu eskidendi, teknoloji çok ilerlerdi. Ayağınızdaki fiksasyonlar (bağlama) sayesinde düştüğünüzde kayaklar otomatik olarak çıkar ve yumuşak karın üstüne oturursunuz.

Peki faydaları nelerdir bu sporun?
Tabiatla iç içe olmak başlı başına bir terapi. Gökyüzü masmavi, etraf yemyeşil ve yer alabildiğine bembeyaz. Yüksek rakımda, bol oksijenli bir ortamda yapılan bir spor kayak.

Kayak kayarken ne tür giysiler tercih etmek gerekiyor?
Kişinin kendi vücut ağırlığı ve ölçülerine uymayan kayak alınırsa bu spor keyif değil işkence olur. Doğa sporlarında hava durumu önemlidir. Hava buz gibiyken birden ısınabilir, dolayısıyla -10 derece için giydiğiniz kıyafetle terleyip hasta olabilirsiniz. Bu sebeple, termal özellikte içlikler giymekte fayda var. Dikkat edilecek bir diğer önemli nokta da termal alt ve üst içliklerin kesinlikle üstünüze tam olarak oturması olmalı. Termal kıyafetler bol olursa işe yaramaz. Kask da
olmazsa olmaz malzemelerden biri. Sırtlık, dizlik, kuyruk sokumunu koruyacak özel şort ve bileklik de unutulmamalı…

Bu malzemeleri almak için ne kadar para ayırmak gerekiyor?
Ortalama 1500 TL’ye gerekli olan tüm malzemeleri alabilirsiniz. Bu malzemeleri 10 sene kullanabileceğinizi düşünürseniz pahalı değil aslında.

Bu spora başlamak isteyenler nelere dikkat etmeli?
Malzemeleri doğru seçmeli, gerekirse bunun için bir uzmandan yardım almalılar. Federasyon onaylı profesyonel kayak öğretmeninden 6-12 saat ders almak şart. Dağda kırmızı, mavi ve siyah pist sistemi vardır. Kırmızı pist 15-20 derece meyil açısına sahiptir. Yeni başlayanlar bu pistte kayabilir. Mavi 25-30 derecedir ve siyah pist ise neredeyse duvar gibidir.

Bu spor yapay kayak pistinde öğrenilebilir mi?
Kayak eskiden mutlaka yerine gidip öğrenilmesi gereken bir spordu, ama teknoloji gelişti. Artık dağa gitmeden şehirdeki iç mekân kayak pistlerinde de öğrenilebiliyor. Dağda 10 saatte öğrenebileceğiniz şeyi bu pistlerde 3 saatte öğreniyorsunuz. Üst düzey kayak sporcuları da kondisyon için bu tür pistlere geliyor. Üstelik yapay pistte saatte 700 kalori harcıyorsunuz.

Yıldırım Candan-Kayak hocası

ALIŞVERİŞ LİSTESİ
* Kayak veya board
* Kayak botları
* Bağlamalar
* Baton
* Kayak pantolonu
* Termal içlik ve altlık
* Polar
* Kayak montu
* Kayak çorapları
* Gözlük
* Eldiven
* Kask
* Dizlik
* Sırtlık
* Impact shorts (kuyruk sokumunu koruma için)
* Bileklik (snowboard için)

KAYAK OKULLARI
Kemer Ski&Snowboard Club
Tek kişi ders ücreti 95 TL
İki kişi grup ders 60 TL
Tel: 0212 360 37 81
The Dome Kapalı Alan Kayak Merkezi
Ders ücreti 70 TL
10 ders paket 595 TL
Tel: 0216 485 03 03

Türkiye’de nerelerde kayabilirsiniz?
Sarıkamış-Kars
Kartalkaya-Bolu
Palandöken-Erzurum
Uludağ-Bursa
Erciyes-Kayseri
Yolaçtı-Bingöl
Saklıkent-Antalya
Kartepe-İzmit

BUNLARA DİKKAT EDİN
* Bu sporu yapabilmek için her şeyden önce önünüzü görebiliyor olmanız gerekir. Bu yüzden buhar oluşmasını önleyen çift cam sistemli gözlüklerden tercih edin.
* Yazın güneşin cildimize ne kadar zarar verdiğini biliyoruz. Peki ya soğuk ve karlı havalar? Kardan yansıyan güneş ışınlarının etkisi dörtbeş kat güçlenir. Bu yüzden kayağa çıkmadan 15 dakika önce koruyucu güneş kremi kullanmayı unutmayın.
* Yeni başlayanların hızlı ve yüksek eğimli pistlerde kaymaması gerekir. Yumuşak, kuyruk kısmı inceltilmiş ve burunları geniş kayakları tercih edin.
* Kayak pistinin buzlanması hâkimiyeti azaltır. Islak kar tehlikelidir. Özellikle snowboard’da bol ve ezilmemiş karda kaymaya özen gösterin.
* Kalabalık pistlerde dikkatli olmak gerekir. Önünüzdeki kişiyi geçerken, beklenmedik bir hareketten zarar görmeyecek kadar mesafe bırakın.
* Düşerseniz paniğe kapılmayın. Kalkabilmek için uğraşmayın. Tam durana kadar yerde kalın.
* Eğer merkezden uzaklaştıysanız yönünüzü tayin etmekte zorlanabilirsiniz. Bunun için yanınızda bir harita ve pusula bulundurmanız faydalı olacaktır.
* Sise yakalanma veya kaybolma gibi acil durumlarda haberleşebilmek için cep telefonunuzu yanınızda bulundurmayı unutmayın.
* Uyarı levhalarını gözden kaçırmayın.

Yurtdışında gözde kayak merkezleri
Whistler-British Columbia/Kanada
St. Moritz-İsviçre
Courchevel-Fransa
Méribel-Fransa
Aspen-Colorado/ABD
Kitzbühel-Tyrol-Avusturya
Cortina d’Ampezzo-İtalya
Borovets-Bulgaristan

KAYAK 5000 YILDIR YAPILIYOR
Kayağın geçmişi 5000 yıl öncesine dayanıyor.
Çam ağacından üretilen ilkel kayaklar Altaylar,
Sibirya ve Moğolistan’da bulunmuş. İlk kayak
yarışmaları ise 1866’da düzenlenmiş.

KARDA SÖRF YAPMAK
Snowboard’un ilk örneği Sherman Poppen
tarafından 1968’de üretilmişti. Bu yeni spor aletine
ilk verilen isim, İngilizce snow (kar) ve surf (sörf)
kelimelerinin birleşiminden oluşan Snurfer’dı.

HT CUMARTESİ / Melda GÜNGÜL
 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107