Kastamonu ve Meşhur Mantarları

Turizm&Seyahat
Yaz aylarıyla birlikte mantarlar da uyandı. Kastamonunun meşhur mantarları ise dikkat çekiyor..
EMOJİLE

Yaz aylarıyla birlikte mantarlar da uyandı. Kastamonu Geleneksel İksir Daday-Ballıdağ Mantar Şenliği’nde ünlü mantar bilimci Jilber Barutçiyan eşliğinde bölgenin birbirinden ilginç ve lezzetli mantarları da keşfediliyor…

Tel Tel, Koç, Domalan, Kuzu, Ayı Mantarı, Kuzu Göbeği, Kanlıca, Cincile… Bunlar Kastamonu’da bulunan mantar çeşitlerinden… Dünyanın bir çok köşesinde olduğu gibi Anadolu’da da yüzlerce mantar türü var. Ancak bazı mantarlar zehirli, hatta öldürücü olabiliyor. Mikoloji bir diğer adıyla mantarbilim, ‘Mantarların dünyasını, genetiklerini, özelliklerini ve tüm kullanım alanlarını inceleyen bir bilim dalı.’ Ve bu işin uzmanları var. Mikolog/mantarbilimci Jilber Barutçiyan, bu isimlerin başında geliyor.

Mantar türleri bakımından oldukça zengin olan bölgelerimizden biri de Kastamonu ve çevresi. Jilber Barutçiyan rehberliğinde gerçekleşecek Geleneksel İksir Mantar Şenliği’nde, Daday-Ballıdağ’a yürürken aynı zamanda Jilber Bey’in vereceği bilgiler ışığında mantar toplanıyor. Öğlen yemeğinde mangal keyfi yapılıyor. Ardından da toplanan mantarlar hakkında Jilber Barutçiyan’ın vereceği seminer ile farklı mantar türlerini tanıma fırsatı yakalıyor. Mantarların gizemli dünyasına bir nebze de olsa ortak oluyorsunuz. Akşam da doğada yetişen ve yenilebilir bu mantarlarla hazırlanan yemekler tadılıyor.

Görülmesi Gereken Yerler!

Mantar Şenliği yanı sıra Kastamonu Kalesi, Seyrangah Seyir Terası, Kent Tarihi Müzesi, Azdavay Çatak Kanyonu, Pınarbaşı Horma Kanyonu, Kastamonu Merkez Saat kulesi ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren 100 yıllık görkemli Kastamonu evi Liva Paşa Konağı, İsmail Bey Külliyesi, Daday merkezde Ali Paşa ve  Mahmut Bey camiileri, Honsalar Hamamı, Daday Hükümet Konağı ve Daday Köpekçioğlu Konağı da görülecek yerler arasında. Abana, İnebolu ve Çatalzeytin sahilleri de görülmesi gereken önemli yerler arasında sıralanabilir.

Yanık Ayaklı Sultan ve Şeyh Şabanı Veli Türbeleri de ziyaretçilerin akınına uğradığı yerler arasında gösteriliyor.

Tabii seyahat sırasında simit tiridi, Ecevit çorbası, mevsim salata, çekme helva, bandurma, ekşili pilav, mantar közleme, orman mantarları çorbası, siyez bulgurlu iksir salatası, mantarlı makarna, serpme mantarlı ekmek, kaşık helva, kiren ekşisi sos, patates tatlısı, yöreye özgü elma ekşisi, sac üzerinde ve tuğla fırında pişen etli ekmek, yayık ayranı, pelverde/erik marmeladı ezmesi, kel simidi gibi yöresel lezzetleri deneyimleme fırsatı buluyorsunuz.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107