İran Medeniyeti Topkapı’da

Turizm&Seyahat
‘2009 İran Türkiye Kültür Yılı’ dolayısıyla dün Topkapı Sarayı’nda ‘On Bin Yıllık İran Medeniyeti İki Bin Yıllık Ortak Miras’ sergisi açıldı. İran El Sanatları ve Turizm ...
EMOJİLE

‘2009 İran Türkiye Kültür Yılı’ dolayısıyla dün Topkapı Sarayı’nda ‘On Bin Yıllık İran Medeniyeti İki Bin Yıllık Ortak Miras’ sergisi açıldı. İran El Sanatları ve Turizm Kurumu Başkanı Hamid Baghael ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın katkıları ile düzenlenen sergiyi Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay açtı.

Topkapı Sarayı Has Ahırlar Bölümünde açılan ve 5 Şubat 2010’a kadar gezilebilecek sergide İran Ulusal Müzesi ile Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Askeri Müze, Sadberk Hanım Müzesi ve Millet Yazma Eserler Kütüphanesi koleksiyonlarına ait 300 eserler yer alıyor.

Günay bundan sonra Topkapı Sarayı Müzesi’ndeki eserleri de İran’da sergileyeceklerini anlattı. Günay, bu serginin ardından Osmanlı padişahlarının Rus çarlarına gönderdiği hediyelerin de aralarında yer aldığı Moskova Sarayı eserlerinin Türkiye’ye getirileceği müjdesini verdi. İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı, İran El Sanatları ve Turizm Kurumu Başkanı Hamid Baghael ise sergi açılışına katılanları 2010’da İran’da yapılacak Dünya Nevruz törenlerine davet etti. Baghael, ‘Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak yatırımları esteklemeye söz veriyorum‘ dedi.

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı da bir İranlı düşünürün, ”Bir insan 80 yaşına bile gelse anasını özler” sözünü hatırlatarak, İran ve Türk medeniyetinin arasında böyle bir bağ olduğunu belirtti. Türk dilinin Farsçadan izler taşıdığını ifade eden Ortaylı, ‘Biz, birbirimizi tanımayan, ama ikiz olan kardeşleriz” diye konuştu.

SERGİ BÜTÇESİ 1 MİLYON 540 BİN TL

İstanbul 2010 AKB Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç serginin maliyetini açıkladı. Topkapı Sarayı Has Ahırlar bölümünün restorasyonunun 530 bin lire tuttuğunu söyleyen Avdagiç serginin toplam bütçesinin ise 1 milyon 540 bin lira olduğunu anlattı. 

Sergide İran‘da yazının gelişimini ortaya koyan Elam ve Ahameniş İmparatorluğu’na ait yazı ve kitabeler, İran’ın en önemli medeniyetlerinden Sasaniler’in maden eserleri, Abbasi, Selçuklu, İlhanlı, İncu, Muzafferi, Celayiri, Timuri, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Safevi ve Kaçar dönemlerine ait seramik, çini, maden, el yazma kitap, tekstil ve ahşap eserler görülebilir.