Sabah gazetesinden Didem Seymen’in haberine göre, gebeliğin ilk üç ayında düşük tehlikesini artırabileceği için uzun seyahat önerilmez. 32. haftasından sonra da uzun yolculuk, erken doğum tehlikesi ve yolda oluşabilecek acil durumlarda gerekli tıbbi desteğin zamanında alınamaması nedeniyle tavsiye edilmiyor. Düşük öyküsü, rahim ağzı yetmezliği, dış gebelik öyküsü, erken doğum öyküsü, vajinal kanama, çoğul gebelik, hipertansiyon, diyabet, kalp hastalığı ve diğer organ sistemlerinde kronik hastalığı olan gebelerin özellikle yurtdışı ve uzak yerlere seyahat etmekten kaçınmaları gerekir. Seyahat esnasında anne adayların tıbbi dosyalarını, ultrasonografi raporlarını, kan tahlillerini ve kan grubu kartlarını yanlarına almaları gerekir. Ayrıca seyahat edilecek bölgedeki en yakın hastane veya sağlık kuruluşu not edilmeli. Tüm gebelik boyunca tropik bölgelere veya hijyen problemlerinin olabileceği ülkelere seyahat tavsiye edilmez.
Bunlara dikkat edin:
1- Gebelikte otomobille seyahat sırasında mutlaka emniyet kemeri takılmalıdır. Seyahat sırasında üç saatte bir mola verilmeli, 10-15 dakika yürüyüş yapılmalıdır. Yürüyüş, kan dolaşımını düzenler ve bebeğin rahat etmesini sağlar.
2- Otobüs ile seyahat edilecekse, en ön, en arka ve tekerlek üzerinde yolculuk etmeyin. Koridor kenarını tercih edin, güneş ışınlarından korunun. Otobüs sık mola vermiyorsa iki saatte bir yolun güvenli olduğu kısımda koltuğunuzdan kalkıp birkaç dakika ayakta kalın ve tekrar oturun. Oturduğunuz yerde ayak egzersizi yapın, bol sıvı alın.
3- Gebelikte uçak ile seyahat 28. haftaya kadar yapılabilir. 28. haftadan sonra uçak şirketleri doktor raporuyla uçuşa izin verir. 36. haftadan sonra uçak ile seyahat önerilmez. Uçakta bacak egzersizleri ve yürüyüş yapılması, bol sıvı alımına özen gösterilmesi gerekir.
4- Güneş ışınlarının dik olduğu saat 12.00 ile 15.00 arasında güneşe çıkmayın. Güneşlenirken bir saat güneşlenme, 45 dakika serin yerde dinlenme ve bol sıvı alınması önerilir.
5- Gebeliğin ilk üç ayında günde 20 dakika yüzmek yeterlidir. Sabah erken saatte yüzmek gebeliğe bağlı bulanma ve kusmaları azaltabilir.