Uludağ, Kartalkaya yerine Zigana, Bubi Dağı, Ergan Dağı gibi yeni gelişen destinasyonlar tercih edilmeli
Kasım, Aralık’ın ilk yarısı ve Mart ayında, yılbaşı ve sömestreye göre üçte bir fiyata konaklamak mümkün
Avantajix.com üzerinden alışveriş yapan, bu alışverişler karşılığında nakit para kazanan üyelere, “En uygun fiyatlı kayak tatili nasıl yapılır” sorusu yöneltildi.
Her biri indirim mühendisi olan üyelerden gelen yanıtları derleyen site, ucuz kayak tatilinin 10 altın kuralını belirledi.
Rezervasyon kar yağmadan yapılmalı:
Kayak tatilinde erken rezervasyon önemli. Kar yağışıyla birlikte insanlarin aklına kayak tatili geldiğinden, talep artışı yaşanıyor, bu da fiyatlara yansıyor. Kar yağmadan daha uygun fiyatlı rezervasyon mümkün.
İnternetten araştırıp, online satın alınmalı:
Konaklama yapılacak yerin fiyat araştırması mutlaka internetten yapılmalı. Aynı otele pekçok tatil sitesinden ulaşmak mümkün. Her tatil sitesinin kendine özgü kampanyası olur, size en uygun olanını seçebilirsiniz. Ayrıca, tatil satın alacağınız siteye Avantajix.com gibi para iadeli siteler üzerinden gitmeniz ekstra nakit para kazanmanızı sağlayacak, tatiliniz planladığınızdan da ucuza gelebilecektir.
Yabancı siteler de araştırılmalı:
İnternette artık yerli-yabancı kavramı kalmadı, Online tatil rezervasyonu yapabileceğiniz yabancı siteler de var. Bunların çoğunluğu Türkçe yayın yaparak, Türk otelleri için çok rekabetçi fiyatlar verebiliyorlar.
Son dakika fırsatları takip edilmeli:
Erken rezervasyonu kaçıranların, uygun fiyatlı bir tatil fırsatı yakalamaları yine de mümkün. Online satış yapan tatil sitelerinin son dakika fırsatları ya da fırsat sitelerinin sunduğu indirimler çoğu zaman erken rezervasyonu aratmaz.
Ulaşım dahil seçenekleri tercih edilmeli:
Seyahat acentası, ulaşım dahil seçeneği sunuyorsa mutlaka değerlendirin. Hele tatil planlamanız son dakikaya kaldıysa ve havayolu ile gitmek zorundaysanız, özellikle ulaşım dahil seçenekleri üzerinde durun. Aynı otele bir başka acenta daha düşük fiyat verse de muhtemel ulaşım masraflarınızı da hesaplayarak, tercihinizi otel+ulaşım toplam rakamı üzerinden yapın.
Destinasyon seçimi çok önemli:
Uludağ, Kartalkaya, Palandöken gibi merkezler her dönem yüksek maliyetlidir. Bunları da Erciyes, Kartepe, Ilgaz, Saklıkent, Davraz takip eder. Oysa ki Gümüşhane-Zigana, Ağrı-Bubi Dağı, Erzincan-Ergan Dağı, Trabzon-Çakırgöl, Burdur-Salda gibi sayıları 50’yi aşan gelişmekte olan merkezlerde çok daha uygun fiyatlarla kayak tatili yapmak mümkün.
Yurt dışı da seçenek olmalı:
Yurt içi ucuz, yurt dışı pahalı algısı son derece yanlış. İsviçre, Avusturya lüks ve pahalı kayak merkezleridir. Ancak, Bulgaristan, Romanya, Rusya, Gürcistan, Makedonya, Bosna Hersek ve Slovenya’da Türkiye’deki en sıradan kayak merkezinden dahi ucuz bölgeler var. Uygun uçak ya da otobüs bileti temin edilirse, bu merkezleri tercih etmek çok daha avantajlıdır.
Yılbaşı ve sömestreden uzak durun:
Erken rezervasyon bile yaptırsanız yılbaşı ve sömestre fiyatları çok yüksektir. Aralık’ın ikinci yarısı ile Ocak ve Şubat ayları da pahalı dönemler arasındadır. Kasım ayı, Aralık’ın ilk yarısı ya da Mart ayı tercih edilirse, yılbaşı ve sömestreye göre üçte bir fiyata tatil mümkün olur.
Pistin yanı başında kalmasanız da olur:
Kayak merkezlerinde pistten uzaklaştıkça konaklama gideri düşer. Hatta kayak merkezi yerine şehir merkezinde kalmak, günübirlik kayak merkezine gidip gelmek konaklama giderini minimuma düşürür. Kalabalık grup halinde gidiyorsanız, kış otellerinin 5-6 kişilik odaları ya da şehir merkezinden ev kiralama alternatifi de düşünülmeli.
Kayak malzemesini kiralayın:
Eğer kayağı yılda sadece birkaç gün yapıyorsanız, malzemeyi satın alma yerine kesinlikle kiralamayı tercih edin. Kiralama için de kayak merkezi tercihi yapılmadan önce internette mutlaka çok iyi araştırma yapılmalı. Kiralama bedeli en düşük kayak merkezleri tercih edilmeli.