AA muhabirinin Dışişleri Bakanlığı’ndan elde edindiği verilere göre, 1 Ocak 2014’ten 1 Temmuz 2014’e kadar geçen 6 aylık süre zarfında e-vizeye 2 milyon 875 bin 1 adet başvuru yapıldı.
Bu yılın ilk 6 ayında alınan 2 milyon 875 bin 1 e-Vize başvurusundan 2 milyon 530 bin 431’i, yani yaklaşık yüzde 88’i e-Vize olarak düzenlendi.
Uygulamanın hizmete girdiği nisan 2013’te haftada 2 bine yakın e-Vize verilirken, artık günde ortalama 28 bin e-Vize verilebiliyor.
En çok vize düzenlenen ülkeler İngiltere, Hollanda, Irak, Belçika ve ABD olarak sıralandı. Aynı dönemde e-Vize kapsamında toplanan vize harcı ise yaklaşık 50 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Geçen yıl yabancıların yüzde 60’ı vizesiz, yüzde 40’ı ise vize alarak Türkiye’ye giriş yaptı
e-Vize uygulaması 17 Nisan 2013 tarihinden itibaren uygulamaya konmuştu. Bireyler www.evisa.gov.tr üzerinden ortalama 3 dakika içinde e-vize alabiliyor.
2013 yılında Türkiye’yi yaklaşık 35 milyon yabancı ziyaret etti. Türkiye bu sayıyla, Dünya Turizm Örgütü’nün verilerine göre 2013 yılında en fazla ziyaret edilen 6. ülke oldu.
Geçen yıl yabancıların yüzde 60’ı vizesiz, yüzde 40’ı ise vize alarak Türkiye’ye giriş yaptı. Turizm ve ticaret amaçlı seyahatler için Türkiye vizesi, Dışişleri Bakanlığı’nın yurt dışı temsilciliklerinden, hudut kapılarından ve e-Vize Başvuru Sistemi üzerinden alınabiliyor.
Yurt dışı temsilciliklerinde yapılan vize başvuruları tüm yabancılara açıkken, hudut kapılarından ve e-Vize Sistemi üzerinden başvurular ancak belirli ülke vatandaşları için gerekli bazı şartları yerine getirmeleri kaydıyla mümkün oluyor.
İnternet bağlantısı olan her yerden, 7/24 e-Vize alınması mümkünken, başvuru sahiplerinin kimlik, seyahat belgesi ve seyahat tarihlerine ilişkin alanlarını doldurmalarının ve vize harcını online olarak ödemelerinin ardından e-Vize’lerini alabiliyor.
Öte yandan Dışişleri Bakanlığı’nın e-Vize uygulaması TBMM tarafından “Kamudan Vatandaşa eHizmetler” kategorisinde “eTR” ödüllüne layık görüldü.