Doğu Karadeniz’de rüya gibi bir yaz

Turizm&Seyahat
Doğu Karadeniz bereketli bir yaz yaşıyor. Hazirandan sonra temmuz da yağmurla geldi. Güneşin yüzünü gösterdiği günlerde halk denize koşuyor. Trabzon’da geçen hafta denizsuyu Marmaris’ten 2...
EMOJİLE

Doğu Karadeniz bereketli bir yaz yaşıyor. Hazirandan sonra temmuz da yağmurla geldi. Güneşin yüzünü gösterdiği günlerde halk denize koşuyor. Trabzon’da geçen hafta denizsuyu Marmaris’ten 2 derece sıcaktı. Yazın nabzı bu yıl da yaylalarda atacak. Ramazana rağmen birçok festival temmuz ayında gerçekleştirilecek.

YAYLALAR / FESTİVALLER

7 ülkeden tulumcular Rize’de buluşacak kuşdili ustaları Kuşköy’de yarışacak

Doğu Karadeniz’de yazın yaylalar hareketleniyor, festivaller birbirini izliyor. Yayla şenliklerinde genellikle kemençe eşliğinde kurulan dev horon halkaları ilginç bir görüntü oluştururken, festivallerde gündüz yapılan etkinliklerin haricinde gece de ünlü sanatçıların konserleri izlenebilir.
Ramazanın bu yıl festival dönemine rastlaması etkinliklerin sönük geçmesi endişesi yaratsa da organizasyon komiteleri çalışmalarını sürdürüyor. Trabzon’da temmuz ve ağustos festivallerinin tarihleri şöyle: Akçaabat Uluslararası Müzik ve Halkoyunları Festivali – Hıdırnebi Yayla Şenliği (13 – 20 Temmuz), Kadırga Yaylası Şenlikleri (20 Temmuz), Şalpazarı Sis Dağı Şenlikleri (28 Temmuz), Çarşıbaşı Keşan, Kültür ve Balıkçılık Festivali (27 – 28 Temmuz), Uluslararası Maçka Sumela Festivali (Ağustos’un ilk haftası), Vakfıkebir Ekmek ve Kültür Festivali (4-6 Ağustos), Düzköy Honefter Şenliği (20 Ağustos), Tonya Tereyağ Festivali (25-26 Ağustos).

KÜMBET FESTİVALİ’NE 20 BİN KİŞİ KATILIYOR

Rize’deki 14’üncü Uluslararası Kaçkar Dağcılık ve Turizm Şenliği, 9 Temmuz’da başlıyor. Altı gün sürecek şenlikte yurtdışından gelecek dağcılar Rize merkezinde toplanacak. Yukarı Kavron ve Mezovit Yaylaları’na götürülecek. Buradan Kaçkar’a tırmanacak ekip Karadeniz Gölü ve Çaymakçur Yaylası’ndan geçerek 6 gün sonra yeniden şehre dönecek.

Arhavi Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, 40’ıncı yılında Karadeniz’e kıyısı bulunan ülkelerin halk dansları ekiplerini ağırlıyor. 24 Ağustos’ta başlayan etkinlikler üç gün sürecek. Şenlik sanatı sevgiyle, kültürü dostlukla buluşturmayı hedefliyor.

Rize ve Artvin’de Uluslararası Tulum ve Müzik Festivali üçüncü kez düzenleniyor. Yedi ülkenin halk dansları toplulukları ve müzikçileri 5-12 Temmuz arasında gösteriler yapacak, konserler verecek.
Giresun’da bu yıl ramazana rastlayan bazı festivaller iptal edildi. Sağrak Göl, Bektaş, Tirebolu Plaj, Espiye Pide ve Çamoluk Bal festivalleri iptal edilenler arasında. Kulakkaya Ağaçbaşı, Kuşdili Festivali, Kümbet Festivali, Görele Kemençe Horon Günleri ve Alucra Ekin Festivali’nin yapılması bekleniyor.
Dereli’nin 24’üncü Kümbet Festivali 7 Temmuz’da şenlik ateşinin yakılmasıyla başlayacak. Konserlerle devam edecek. İki gün süren festivali her yıl yaklaşık 20 bin kişi izliyor.

Görele’nin Kemençe ve Horon Günleri 13 Temmuz’da başlayacak. Belediyenin düzenlediği festivalde üç gün, geceleri dahil kemençeler çalınacak, horon tepilecek, yarışma yapılacak. Şenlik kemençe ağasının seçilmesiyle sona erecek. Kuşdili Festivali 9 Temmuz’da yapılacak. Çanakçı İlçesi’nin Karabörk Beldesi’ne bağlı Kuşköy’deki festival ıslıkla haberleşme geleneğini yaşatıyor. Festivalde halk oyunları gösterileri yapılacak, yerel sanatçılar konserler verecek. Uzak mesafeler arasında ıslıkla haberleşme yarışması yapılacak. Ramazan nedeniyle bir ay ileriye alınan Alucra Ekin Festivali 26 Ağustos’ta başlıyor, üç gün sürecek. Halk oyunları gösterileri, en iyi ekin yarışması yapılacak. Ekin Ağası seçilecek. Yerel sanatçılar konser verecek.

SAHİLLER

Trabzon’da 21 plaj hizmette Çayeli’nde iki yeni plaj açıldı

Trabzon’un yaklaşık 100 kilometrelik kıyı şeridindeki plajların çoğu otoyolun kurbanı oldu. İl Sağlık Müdürlüğü, 18 Haziran’da Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği doğrultusunda yaptığı ölçümlerde, 21 plajda deniz suyunun girilebilecek kalitede olduğunu tespit etti. Denizsuyu sıcaklığı geçen hafta sonunda 24 dereceydi. Kent merkezindeki tek nokta Aile Plajı. İlçeler arasında en çok denize girilebilecek noktaya sahip olanı Akçaabat: Akçakale, Söğütlü, Darıca, Mersin, Salacık ve Özmersin plajları halkın hizmetinde. Beşikdüzü ve Vakfıkebir Belediye plajlarında da denize girebilmek mümkün. Trabzon’un doğusunda ise denize girilebilecek en güzel nokta, bir zamanların Mavi Bayrak’lı plajı Çamburnu. Sürmene ve Of ilçeleri arasındaki plajda denizin turkuvaz rengi hayranlık yaratıyor.

RİZE’YE İKİ YENİ PLAJ

Rize’nin 80 kilometrelik kıyı şeridinde denize girilebilen plajlar şunlar: Alipaşa, Gündoğdu Bozukkale, İyidere İlçesi’nde Sarayköy ve Yalıköy, Fındıklı İlçesi’nde Kıyıcık ve Yeniköy, Ardeşen İlçesi’nde Karaoğlu, Pazar İlçesi’nde Hamidiye, Pazar İlçesi’nde Sivrikale, Çayeli İlçesi’nde Halk, Limanköy ve Saklıbahçe. İlde denizsuyu sıcaklığı 21 derece.

Çayeli’nde bu yıl hizmete giren Saklıbahçe ve Limanköy plajları serinlemek isteyenlerin yeni adresi oldu. Limanköy’ün 4 dönümlük kumsalında voleybol, futbol, kano ve jet ski yapılabiliyor. Restoranında yöresel lezzetler sunuluyor.

Artvin’in 40 kilometrelik sahilinde en büyük plaj Kemalpaşa Beldesi’nde. Kopmuş Plajı’nın bir kilometrelik sahilinde 4 bin kişi aynı anda denize girebiliyor, doğa severler çadır kurup kamp yapabiliyor. Denizsuyu sıcaklığı hafta sonunda 21 dereceydi.

GİRESUN’DA AYDA 2 KEZ DENİZ SUYU KONTROLÜ

Giresun’da şehir merkezi başta olmak üzere tüm il genelindeki sahil kesiminde denize girilebiliyor. Denizsuyu sıcaklığı şu anda 23 derece. Vatandaşların yoğun olarak denize girdiği yerlerde İl Sağlık Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürlüğü görevlileri 15 günde bir su numunesi alarak kontrol yapıyor. Suları kirli plajları duyurarak vatandaşı uyarıyor. Geçen haftaya kadar plajlarda kirlilik sorunu tespit edilmedi. En çok rağbet görenler: Giresun Belediyesi Halk Plajı, Jandarma Plajı, Sky Beach, Bodimeli, Espiye Uluburun, Burunucu Ofran Plajı, Piraziz Eğrice, Keşap Düzköy Plajı, Tirebolu Yılgın Plajı ve Küçükçay Koyu ile Tirebolu Belediye Plajı.

Karadeniz Sahil Yolu geçtikten sonra Giresun’da ortadan kalkan sahil eğlencesi yeniden canlanmaya, yeni mekanlar açılmaya başladı. Giresun Belediyesi Plajı’nda gündüz plajda, akşam diğer mekanlarda eğlence düzenleniyor. Kentin diğer eğlence mekanları Clup Seaport, Bar10, Çatı Bar, Ellez Bar ve Clup Le Pont’a bu sene 454 Bar ile Fly Bar eklendi. DJ’ler ve zaman zaman ünlü sanatçılar sahneye çıkıyor.

LEZZETLER

Balıkçı Dede’de çilingir sofrası Ertuğrul Fırını’nda Trabzon pidesi

Köfte, balık, et… Trabzon mutfağını tanımlamaya bu üç kelime yeter aslında. Bunların yanına bir de kuymak, kaygana ve laz böreği gibi lezzetleri ekleyebilirsiniz. Saydığımız lezzetlerin hepsine birden ulaşmak isterseniz Akçaabat kıyısındaki Nihat Usta, Cemil Usta, Körfez gibi restoranları tavsiye edebiliriz. Bu restoranlar hafta sonunda sahildeki masalarında sabah kahvaltısı servisi yapıyor. Balık restoranı Fevzi Hoca’nın Ankara ve İstanbul’da da şubeleri bulunuyor. Geleneksel Akçaabat köftesini ilçe merkezindeki Komaroğlu ve Pirali Usta’dan tadabilirsiniz.

Trabzon merkezinde Akçaabat köftesi yemek istiyorsanız, Meydan bölgesindeki İskenderpaşa ve Akçaabatlılar’a uğrayabilirsiniz. Kıymalı, peynirli Trabzon pidesinin adresi Uzunsokak’taki Çardak, Atatürk Alanı’ndaki Ertuğrul Fırını. Sögütlü Beldesi’ndeki Galanima, sabah kahvaltısıyla, diğer öğünlerde et ve pidesiyle lezzet arayanların durağı. Aynı zamanda kentin içki servisi yapılan sayılı mekanlarından biri. Diğerleri Akyazı sahilindeki Balıkçı Dede ve Bey Konağı.

EVVEL ZAMAN’DA UNUTULAN TATLAR

Rize sahilindeki Şehzade Restoran, deniz kenarındaki 600 metrekarelik bahçesini yeniden düzenledi. Mönüsünde alabalıktan kalkana pek çok balık seçeneği, mıhlama, fasulye tava, laz böreği gibi yerel lezzetler öne çıkıyor. Yerel mimari örneği bir yapıda hizmet veren Evvel Zaman, unutulan lezzetleri yaşatıyor. Rize’de taze balığın adresi Gündoğdu Beldesi’ndeki Olta ve Kale Balık lokantaları. İkizdere İlçesi Şimşirli Köyü’ndeki su kaynaklarının yakınındaki “Maden Suyu Et Yeri” piknik atmosferinde yemek imkanı sunuyor. Fırtına Vadisi’ndeki Osmanlı, Pınar ve Ayder Doğa Alabalık Tesisleri’nin mönüsünde alabalık, mıhlama, lahana sarma ve diğer yöre lezzetleri bulunuyor. Güneysu İlçesi’ndeki Dört Mevsim Alabalık Restoran’da alabalıktan sac kavurma yapılıyor.

YEREL TATLARI SUNAN RESTORANLAR ARTIYOR

Giresun’un restoranları da son yıllarda turizmin etkisiyle mönülerinde yerel mutfağa ağırlık vermeye başladı. Yöresel yemeklerin öncülerinden Fiskobirlik EFİT kapanırken TİBOR, Kulak, Bal Teras restoranlarına Ziyade, Mavi Yeşil ve Doğal Dükkan eklendi. Çağla Pide, Espiye Park Pide ve Kukul Pide ise Giresun’a özgü ince ve uzun pideleriyle çevre illerden müşteri çekiyor. İlin önde gelen balık lokantaları Eşkina, Kulak, Tirebolu Kale, Şoray Balık. Zeytinlik Restaurant, tarihi Zeytinlik Mahallesi’ndeki restore edilen asırlık bir yapıda hizmet veriyor. Bahçesi, tarihi dokusuyla mahalleyi güzelleştirirken mutfağında yerel lezzetler pişiyor. Erimez’deki Hakkı Usta’nın Yeri kuzu ızgarasıyla, Yolağzı’ndaki Cinağa güveçte kuru fasulyesi, ısırgan yemeği, kaburga kebabıyla ünlü.

YEŞİL YAYLA’NIN TEMASI MEYVELER

Artvin’in Arhavi, Rize’nin Fındıklı ilçelerinde, Yolgeçen ve Cennet köylerinde bu yıl yedinci kez düzenlenecek Yeşil Yayla Kültür Festivali’nin teması Doğu Karadeniz’in yerel meyve mirası. Soyu tükenen meyvelere dikkat çekilecek. 31 Ağustos’ta başlayacak festival kapsamında söyleşiler, atölye çalışmaları, görsel sanat projeleri düzenlenecek. Makedonya ve Girit’ten sanatçılar ağırlayacak. Festival 2 Eylül’de sona erecek.

Hürriyet


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107