Clandras’ın yeri Uşak ilinin Karahallı ilçesi sınırlarındadır. Clandras Frigya medeniyeti döneminde yapılmış olup Anadolu’nun en etkileycisi eserleri arasında yer almaktadır. Dünyaca bilinen Banaz Çayı üzerinde kurulmuş bu köprünün yapım yılı 2500 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Her iki tarafının da dağ kayalıklarına dayandırıldığı bu köprünün uzunluğu 24 metre iken derinliği de 17 metredir. Resmi adı Cılandıras olan köprüye kişisel araç ile gidilebilmektedir.
Clandras Tasarımı Nasıldır?
Uşak Haber de yer alan bilgiye göre, Clandras’ın tasarımı su kemeri şeklinden esinlenerek hazırlanmıştır. Clandras köprüsünün ilk inşa edilme amacı bir kilometre uzağında yer alan Pepeuze kentine su taşımaktır. Köprüye ait olan kemer Osmanlı Dönemi’nden esinlenerek inşa edilmiştir. Kemere körünün kasnak şeklinde yapılmış taşları da işlenmiştir. Köprünün yan kısmında santralden aşağı boşalan su şelale görünümü vermekte ve gören insanları büyülemektedir.
Clandras Tarihi Özellikleri Nedir?
Son Dakika Uşak Haberleri olayların aktarıldığı Uşak Haber deki bilgiye göre, Clandras’ın tarihi yapısı büyük ölçüde Frigyalılara aittir. Köprünün günümüzden 2 bin yıl kadar önce bir çay üzerine kurulmuş olması onun tarihi yapısını ortaya çıkarmaktadır. Köprü kemeri Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Köprünün taşları kalem kullanılarak çizilmiştir. Köprünün kenar kısımlarında fil ayağı olarak adlandırılan iki ana gövde kullanılmıştır. Bu gövdeler sabit bir kayanın üzerine bindirilmesi ile inşa edilmiştir. Geçmiş yıllarda köprünün kilit taşlarından biri oynamış ve köprüye bir restorasyon çalışması uygulanmıştır. 2013 yılında beton kullanılarak restore edilen Clandras köprüsü orijinal görünümünü kaybetmiştir.
Su kemeri olarak kullanılan köprünün Pepeuze Antik Kenti için önemi büyüktür. Su kanalı başlangıcına inşa edilen bu köprü Banaz Çayı üzerinden karşıdan karşıya güvenli bir şekilde geçmek amacı ile de kullanılmaktadır. Köprü yanında bulunan Karahallı Elektrik Santrali’nin su boşaltması ile Clandras köprüsünden dökülen 17 metrelik bir şelale oluşmuştur.
Kaynak: https://www.usakhaber.com/yasam/clandras-nerede-nasil-gidilir-152