Bu İsimler Nereden Geliyor?

Turizm&Seyahat
Türkiye’deki rock grupları, 70’li yıllardan beri ilginç isimlerle müzik yapıyor. Popüler grupların isim hikayelerinin ardında bakın nasıl hikayeler var? Baba Zula: Kurucu üyelerden Murat E...
EMOJİLE

Türkiye’deki rock grupları, 70’li yıllardan beri ilginç isimlerle müzik yapıyor. Popüler grupların isim hikayelerinin ardında bakın nasıl hikayeler var?

Baba Zula:
Kurucu üyelerden Murat Ertel, "25 yıl önce, Marmara Adası’nda yıkık dökük bir şarap evi gördük; ismi Baba Zula’ydı" diyerek, şunları anlattı: "İsim çok hoşumuza gitti… Aradan yıllar geçti ve Zen grubunu kurduk. ‘Tabutta Rövaşata’ filminin müziğini yaparken de başka bir isim aradık ve benim aklıma ‘Baba Zula’ geldi. Grubun adı bizden daha popüler oldu. Benim ismimi bilmeyenler ‘Baba Zula Abi’ diyor!

bulursuzluk özlemiBulutsuzluk özlemi:

Grubun kurucusu Nejat Yavaşoğulları, isim hikayesini anlattı: "Şarkılarımdan birinin adı ‘Bulutsuzluk Özlemi’ idi. İlk konserimizin afişinde ise ‘Bulutsuzluk Özlemi dinletisi’, altında da ‘Nejat Yavaşoğulları ve Sina Koloğlu’ yazıyordu. Bir röportajda grubun adına ‘Bulutsuzluk Özlemi’ dedik; o şekilde kaldı.

Manga:
Grubun ismini gitarist Yağmur Sarıgül ortaya atmış. Kabul edilme nedenini ise hep birlikte açıklıyorlar: "Manga; Japon çizgi romanlarına verilen addır. ‘Man’ rastgele, ‘ga’ ise çizim anlamına gelir… Bu ismi bulunca hiç düşünmeden kabul ettik. Çünkü hem bu kültüre uzak değildik, hem de grubun isminin evrensel olmasını istiyorduk."

Yüksek Sadakat:
Grubun ismini bulan kurucu üye Kutlu Özmakinacı, bu adı nasıl bulduğunu şöyle anlattı: "Ben müzikteki teknolojik sistemle ilgiliyim ve Hi-Fi (High Fidelity eşittir Yüksek Sadakat) açılımı ilgimi çekti. Tesadüfen aklıma gelen bu isim arkadaşların da hoşuna gitti."

Pinhani:
Pinhani, pinhan kelimesinden türemiş. Pinhan gizli demekmiş, pinhani de gizli olan. Grubun kurucuları, Sinan Kaynakçı ve Zeynep Eylül Üçer’in bu ismi almalarının nedeni ise; dedelerinin şiir yazarken bu adı ‘mahlas’ (takma isim) olarak kullanmasıymış…

seksendörtSeksendört:
Grup üyeleri; "Gençliğin hazzıyla grubun isminin biraz spekülasyona açık olmasını istedik" diyerek, şunları anlattı: "Akla aynı anda bir sürü şey getiren bir isim 84… Acaba Sex and Dirt’le mi ilgisi var? Yoksa bu çocuklar 84’lü mü? Acaba George Orwell’ın 1984 kitabını mı kastediyorlar? Bütün bu olasılıklar insanların aklına gelsin istedik."

Badem:
Vokalist Mustafa Kemal Öztürk, isim hikayesini; "1996’da üç arkadaş bir vokal topluluğu kurmaya karar verdik. İsim koyma çabalarına girildiğinde baş harflerimizden oluşan Badem’de karar kıldık: Barış (Baçeci), Devrim (Ünay) ve Mustafa!"

Kargo:
Grubun kurucusu Selim Öztürk, 1992’de buldukları ismin hikayesini şöyle özetledi: "İsim arıyorduk. Daha sade, tek kelimelik bir isim olsun istiyorduk. O arada Ozan Çolakoğlu, ‘Bütün her şeyi kendiniz yapıyorsunuz, sağa sola götürüp duruyorsunuz. Kargo desenize kendinize’ dedi; öyle de oldu."

ANADOLU ROCK’IN BÜYÜK BABALARI

Kurtalan Ekspres:
Barış Manço’nun kurduğu grubun ismini alış öyküsünü gruptan Ahmet Güvenç anlatıyor: "Kurtalan Ekspres diye Edirne’den Siirt’e kadar giden bir tren vardı. Anadolu’yu geçiyor ve Kurtalan’a kadar gidiyordu. Bütün Türkiye’yi temsil ettiği için o ismi kullandık."

Moğollar:
Gruba adını, Sultanahmet’te karşılaştıkları Hollandalı bir müzik yazarı-menajer koymuş. Avrupa’da dikkat çekmek için Moğollar ismini almalarını, postlarla, kılıçlarla sahneye çıkmalarını önermiş. Hollandalı’nın verdiği akıl hoşlarına gidince onlar da Öztürk Serengil’in armağan ettiği postlarla fotoğraflar çektirerek şova başlamışlar.