Batı Karadeniz’de muhteşem bir yaz

Turizm&Seyahat
Bartın’dan Kırklareli’ne uzanan kıyı şeridinde deniz suyu sıcaklığı geçen hafta 25 dereceye ulaştı. Batı Karadeniz’in tek Mavi Bayrağı bu yaz da Düzce’nin Akçakoca ilçesinde da...
EMOJİLE

Bartın’dan Kırklareli’ne uzanan kıyı şeridinde deniz suyu sıcaklığı geçen hafta 25 dereceye ulaştı. Batı Karadeniz’in tek Mavi Bayrağı bu yaz da Düzce’nin Akçakoca ilçesinde dalgalanıyor. Bölgenin temmuzda yapılan yayla festivalleri yıl ramazan nedeniyle erken tarihe alındı, bazıları bayram sonrasına ertelendi.

SAHİLLER

Zonguldak’ın Kapuz Plajı iftar sonrasında ışıklandırılıyor

Mavi Bayraklı Cenevizkale Plajı, Akçakoca merkezine karayoluyla 10 dakika uzaklıkta. Halk plajının uzunluğu 200, genişliği 30 metre. Ihlamur, kestane, gürgen ağaçlarından oluşan yeşil dokuyla çevrili. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) yaptığı incelemeler sonucunda bu yıl beşinci kez Mavi Bayrak taşımaya hak kazandı. (www.mavibayrak.org.tr)

Amasra ile İğneada arasındaki yaklaşık 450 kilometrelik sahil şeridine bu yıl yaz geç geldi, fakat temmuzda hava, deniz suyu sıcaklıkları Ege sahillerini yakaladı. Batı Karadeniz’in doğu sınırındaki Bartın’da deniz tatilcilerinin mekanı Amasra ve İnkumu. Üç kilometrelik sahile sahip İnkumu’nda eğlence yerleri gece saat 02.00’ye kadar açık. Orman içindeki Mugada plajında piknik ve kamp alanları bulunuyor. Güzelcehisar’da kampların yanı sıra pansiyonlarda da konaklamak mümkün. Amasra’da Çakraz, Tarlaağzı ve Bozköy’e uğrayan gezi tekneleriyle 45 dakika süren turların ücreti bu yıl 5 TL.
Karadeniz’in en uzun sahiline sahip ili Kastamonu’da, bu yıl 135 kilometrelik kıyı bandının her yerinde denize girilebiliyor. Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri Cide, Doğanyurt, İnebolu, Bozkurt, Abana ve Çatalzeytin ilçelerindeki 12 plajdan su numunesi alıp, sonuçları web sitesinde açıklıyor. Sahilin en büyük ilçesi İnebolu’da Boyranaltı Plajı ve Özlüce Plajı rağbet görüyor. Evrenye köyünde sadece kadınlara hizmet veren bir plaj bulunuyor. İlin en uzun sahiline sahip ilçesi Cide’de bu yıl da Kasaba, Nasuh, Memiş plajları popüler.

GÜNDÜZ ORUÇ, GECE DENİZ

Zonguldak’ın 80 kilometrelik kıyısında Filyos, Türkali, Göbü, Kilimli, Kapuz, Değirmenağzı, Ilıksu, Erdemir, Ereğli Belediye, Mervealtı, Alaplı Belediye, Kavukkavlağı, Askeri ve Kocaman plajlarında denize girilebiliyor. Arıtma tesisinin eylülde devreye girmesiyle kentin daha temiz bir denize kavuşması bekleniyor. Kent merkezindeki Kapuz Plajı’nı belediye işletiyor. Bu yıl giriş 1.5, şemsiye ve şezlong kiralama ücreti ise 4.5 lira. Salı ve perşembe sadece kadınlara açık. Plaj oruç tutanların iftardan sonra denize girebilmesi için bu yıl ışıklandırıldı. 300 metrelik kumsalda dört aydınlatma noktası oluşturuldu. Erdemir ve Ereğli Belediye plajlarına giriş, şemsiye ve şezlonglar ücretsiz. Filyos, Türkali ve Göbü plajlarında çadırlı kamp yapılabiliyor. Bölgede haftalığı 15-50 TL’ye çadır kiralanabiliyor.

AKÇAKOCA’YA BEŞ YILDIZLI OTEL

Düzce’nin Mavi Bayraklı Akçakoca’da sahil sezon öncesi makinelerle temizlendi, yeniden düzenlendi. Bu yıl ilk beş yıldızlı oteli hizmete girdi. 19 katlı Sky Tower’ın SPA ve kongre merkezi bulunuyor. Hafta sonunda Ceneviz Kalesi Plajı’nın yanı sıra Çuhalı da adım atacak yer kalmıyor. Kocaeli’nin Kandıra ilçesi sahilindeki sekiz köy yaz aylarında binlerce tatilciyi ağırlıyor. 52 kilometrelik sahil şeridinde pek çok yazlık site bulunuyor. Bağırganlı, kendine özgü kayalık kıyıları, plajı ve harika doğasıyla sakin bir dinlenme yeri. Bölgenin şirin koylarından Seyrek, 300 metre uzunluğundaki kumsalının yanı sıra güzel mesire yerlerine sahip. Kerpe’nin koyu kuzey rüzgarlarına karşı korunaklı, sırtını alabildiğine sık çam ormanlarına dayamış. Karadeniz’in meşhur dalgalarından etkilenmiyor. Sığ plajı yüzme bilmeyenler ve çocuklu aileler için güvenli. Kefken ilçe yakınlarındaki en gelişmiş belde. Denizi, kumsalları ve çam ormanlarıyla Kerpe’ye rakip. Merkezine bir kilometre mesafedeki Kovanağzı küçük olmasına karşın popüler kumsallardan biri. Karadeniz’in üzerinde yerleşim bulunan tek adası Kefken, denize girilebilecek pek çok koya sahip. Cebeci sahilinden tekneyle beş dakikada ulaşılabilen ada sualtı meraklılarının da uğrak yeri.

GÜNLÜĞÜ 50 TL’YE KİRALIK EV

Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesine, her geçen yıl ilgi daha da artıyor. 671 çeşit bitki, 226 çeşit kuş ve çok sayıda balık, memeli, sürüngen türünün yaşadığı meşhur longoz ormanlarının yanı sıra yazın kumsalları da pek çok tatilciyi bölgeye çekiyor. Kışın 2 bin olan nüfus, yazlıkçıların gelmesiyle 30 bine yaklaşıyor. İlçe merkezinde bir de beş yıldızlı otel bulunuyor: İğneada Resort. Pansiyonların bu yıl günlük oda ücretleri 90 – 150 lira arasında. Kıyıdaki tesislerden jetski, deniz bisikleti kiralanabiliyor, deniz üzerinde paramotorla tur atılabiliyor.

Vize ilçesine bağlı Kıyıköy tam bir balıkçı beldesi. Sahilinde halk plajları, kamping, pansiyon ve restoranlar bulunuyor. 2 binlik kış nüfusu yazın 10 bin kişiye kadar çıkıyor. Buna karşın konaklama ücretleri düşük. Günlüğü 50-100 liraya ev kiralamak mümkün.

U-20 SAYESİNDE DALIŞ TURİZMİNE AÇILDI

Sakarya’nın turistik ilçesi Karasu, göl ve denizi buluşturan sıradışı bir tatil beldesi. Türkiye’nin en uzun üçüncü nehri Sakarya, bu ilçenin kıyısında denize dökülüyor. Bu noktanın 9 kilometre doğusunda ise 50 hektar genişliğindeki lagün gölü Küçükboğaz bulunuyor. Denize bağlanan göl doğaseverlerin ve balıkçıların uğrak yeri. Çevresinde piknik alanları ve dinlenme tesisleri yer alıyor. Karasu aynı zamanda bir dalış merkezi. Kıyıdan yaklaşık 4 kilometre açıkta İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda batırılan U-20 Alman Denizaltısı’na dalmak için yurtdışından dalgıçlar geliyor. İğneada’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük subasar ormanı Acarlar da bu bölgede. Karasu’da pansiyonların yanı sıra belediye ve İl Özel İdaresi’ne ait iki büyük konaklama tesisi bulunuyor. Özgü ve Belediye tesisleri halka açık.

LEZZETLER

Amasra’da sekiz katlı salata İnebolu’da güveçli kahvaltı

Amasra’nın balık restoranları mezelerinin yanı sıra özel salatalarıyla da yarışıyor. Müşterilerine 30 çeşit sebzeyle salata hazırlayan Canlı Balık Restoran’ın işletmecisi Mete Akyıldız “Turşular ve bu zengin malzemenin karışımı eşsiz bir tad yaratıyor, bazı müşterilerimiz sadece bu salata için Amasra’ya geldiklerini söylüyor” diyor. Mavi-Yeşil Balık’ta Bartın kıyılarında avlanan taze balıkların yanı sıra diğer denizlerden kalamar, karides gibi ürünler de sunuluyor.

İnebolu’da sabah kahvaltısı menüsünde güveç önemli yer tutuyor. Sabri Usta’nın lokantasında sabah saat 6.00’da güveç servisi başlıyor. Taş fırında pişirilen İnebolu Güveci öğle vakti gelmeden tükeniyor. Tarihi Boyranaltı Fırını’ndaki İnebolu pidesi de tadılması gereken lezzetler arasında. Sahildeki İskele Piknik, küre mantısında iddialı. Kafe Mola, Uçarkuş’un Yeri, Rıhtım Kafe ve Kütük Kafe’nin mönülerinde de yerel lezzetler sunuluyor. Bu yıl açılan Kafe Mola’da huluçkayı (kulaklı makarna) tatmanızı öneririz.
Akçakoca’nın ünlü balık restoranlarından İskele Balık, taze balık ve deniz ürünlerinin yanı sıra mönüsünde mısırlı kek, kızarmış dondurma, hamsi şiş, yöresel mantı, laz böreği bulunduruyor. Akçakoca Balıkçı Barınağı’ndaki Hamsi Restoran fındık yağında kızartarak balıklara özel bir tad katıyor. Sabahları ise 50 çeşit üründen oluşan yerel kahvaltı sunuyor. Komşusu Bizim Ev Akçakoca Mutfağı ise laz böreği, lahanalı içli dolma gibi yerel lezzetlerde iddialı.

YAYLALAR / FESTİVALLER

Abana Festivali 24 Ağustos’ta

Kastamonu’nun Abana Belediyesi’nce bu yıl 28’incisi düzenlenecek olan Abana Festivali bayram sonrasına kaldı. Binlerce kişiyi buluşturacak festival, 24 Ağustos’ta başlayıp üç gün sürecek. Ünlü şarkıcılar konser verecek, deniz şenlikleri kapsamında çekişmeli yarışmalar yapılacak.
Düzce’nin Kandıra ilçesinde temmuzun ikinci haftasında düzenlenen Kandıra Şenliği henüz gerçekleştirilmedi. Belediyenin bayram sonrasında şenlik tarihini açıklaması bekleniyor. Düzce’nin Konuralp Kültür, Tarih ve Gençlik Şöleni, ağustosun dördüncü haftasında gerçekleştirilecek. Kırklareli’nin en eski festivallerinden Babaeski Tarım Festivali bu yıl 6 Eylül’de başlayacak ve iki gün sürecek.

Hürriyet


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107