Ayasofya Kirlilikten Kurtuldu

Turizm&Seyahat
Ayasofya Müzesi alanı içindeki tarihi özelliği bulunmayan binalar, koruma kurullarının kararı doğrultusunda yıkıldı. Ayasofya Müzesi Başkanı Haluk Dursun, Ayasofya’da, Doğu Roma ve Osmanlı dönem...
EMOJİLE

Ayasofya Müzesi alanı içindeki tarihi özelliği bulunmayan binalar, koruma kurullarının kararı doğrultusunda yıkıldı.

Ayasofya Müzesi Başkanı Haluk Dursun, Ayasofya’da, Doğu Roma ve Osmanlı dönemine ait binaların yanı sıra, 1935’te müze olduktan sonra acil olarak yapılan binalar bulunduğunu ve koruma kurullarının kararı doğrultusunda bu binaların yıkıldığını bildirdi. Günün ihtiyacını karşılamak için herhangi bir plan ve projeye dayanmadan yapılan bu binaların resmi izinleri de bulunmadığını anlatan Dursun, Ayasofya‘nın tarihi yönetim merkezi olan türbedar binasına bitişik olan bu binaların eskidiğini ve görüntü itibarıyla Ayasofya’ya yakışmadığını vurguladı. 

Bugüne kadar sekreterya, hizmet birimi ve tuvalet olarak hizmet veren 3 binanın koruma kurullarının kararı doğrultusunda yıkıldığını kaydeden Haluk Dursun, müze içinde modern ve çağdaş görünümlü, mimari olarak da Ayasofya’yı kapatmayacak yeni bir tuvalet yapıldığını ve hizmete açıldığını anlattı.

"Ön plana çıktı"

Müze Başkanı Dursun, "Binaların yıkılmasıyla Ayasofya’nın görüntüsünde de olumlu bir gelişme oldu. Böylece, Ayasofya vaftizhane bölümü ile yeni açılan Mimar Sinan’ın yaptığı 2. Selim ve 3. Murat türbelerinin olduğu bölüm tamamıyla ön plana çıktı. Binaların yıkılmasıyla Ayasofya Külliyesi ile türbeler arasındaki bağlantı da kurulmuş oldu" diye konuştu. Müze içinde tarihi nitelik taşımayan, Ayasofya’ya yakışmayan başka bina kalmadığını ifade eden Dursun, eski binaların yıkılmasının, mimari, estetik ve tarihi niteliği dışında bir de fotoğraf açısından önemi bulunduğuna dikkati çekerek, "Ayasofya, çok güzel fotoğraf veren tarihi bir mekân. Sonradan ortaya çıkan yapılar, Ayasofya’nın ana binasını kapatıyordu. Böylece, ana binayı tamamıyla fotoğraflama imkanı da doğdu" görüşünü dile getirdi.