‘Avrupa Yılın Müzesi’ne Altı Aday

Turizm&Seyahat
Sinop Arkeoloji, Çorum, Türkiye İş Bankası, Beşiktaş Jimnastik Kulübü, Santral İstanbul Enerji ve Çağdaş Sanatlar müzeleri ile Sunay Akın Oyuncak Müzesi ‘Avrupa Yılın Müzesi’ ödülü için ad...
EMOJİLE

Sinop Arkeoloji, Çorum, Türkiye İş Bankası, Beşiktaş Jimnastik Kulübü, Santral İstanbul Enerji ve Çağdaş Sanatlar müzeleri ile Sunay Akın Oyuncak Müzesi ‘Avrupa Yılın Müzesi’ ödülü için aday oldu.  

Avrupa Müze Forumu (EMF), yeni kurulan müzelerin desteklenmesi, müzecilik alanında yeniliklerin teşvik edilmesi amacıyla her yıl ‘Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’, ‘Avrupa Konseyi Ödülü’ ve ‘Micheletti Vakfı Ödülü’ adı altında üç ödül veriyor.

Aday müzelerin özellikleri

Türkiye’nin en modern müzeleri arasında yer alan Sinop Arkeoloji Müzesi‘nde 3 bin civarında arkeolojik eser, bin 700 etnografik eser, 5 bin 340 adet sikke olmak üzere toplam 10 bin 500’e yakın tarihi eserin bulunuyor.

Alacahöyük, Boğazköy-Hattuşa, Pazarlı ve Kuşsaray gibi arkeolojik kazı merkezlerinden çıkarılan buluntuların sergilendiği Çorum Müzesi, internet üzerinden de sanal olarak gezilebiliyor.

2007’de halka açılan Türkiye İş Bankası Müzesi, bankanın kuruluşundan bugüne iktisadi, sosyal ve kurumsal gelişimine ait verilerin bir araya getirildiği, korunduğu ve toplumsal paylaşıma açıldığı kurum tarihi müzesi niteliğinde.

Beşiktaş Jimnastik Kulübü, Santral İstanbul Enerji ve Çağdaş Sanatlar müzeleri ile Sunay Akın Oyuncak Müzesi de tasarım ve eserleriyle dikkat çekiyor.

Ödüllü müzelerimiz

Bugüne kadar 40 ülkeden bin 500 müzenin aday olduğu ”Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’‘ne 1997 yılında Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi; ”Avrupa Müze Forumu Özel Ödülü’‘ne İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Antalya Müzesi, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Rahmi Koç Endüstri Müzesi ve İstanbul Modern Sanat Müzesi, ”Avrupa Konseyi Ödülü”ne de İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü ve Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi layık görülmüştü. Ayrıca, ”Gezilmeye Değer Müze Ödülü”nü de Bursa Kent Müzesi uygun bulunmuştu.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü‘nün mevcut 99 adet Müze Müdürlüğü, bu müdürlüklere bağlı 90 adet birimi ve 127 adet düzenlenmiş ören yeri bulunuyor.