Antalya Definesine Kavuştu

Turizm&Seyahat
Antalya‘nın Elmalı ilçesinden yurt dışına kaçırıldıktan sonra tekrar Türkiye’ye getirilen Elmalı Sikkeleri, 10 yıl sonra Antalya Müzesi’nde sergileniyor. "Yüzyılın Definesi"...
EMOJİLE

Antalya‘nın Elmalı ilçesinden yurt dışına kaçırıldıktan sonra tekrar Türkiye’ye getirilen Elmalı Sikkeleri, 10 yıl sonra Antalya Müzesi’nde sergileniyor.

"Yüzyılın Definesi" olarak adlandırılan ve Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi‘nden getirilen Elmalı Sikkeleri, Antalya Müzesi’nde sergilenmeye başlandı. Bu nedenle düzenlenen törende konuşan Antalya Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, sikkelerin Elmalı’nın Bayındır köyünde kaçak kazıyla bulunduğunu ve 1984 yılında Türkiye’den yurt dışına kaçırıldığını söyledi.

Elmalı Sikkeleri’nin o bölgede bulunan bütün şehir devletlerinin paralarını içerdiğini belirten Acar, yaklaşık bin 900 sikkenin binden fazlasının Likya bölgesindeki şehir devletlerinin parası olduğunu ve içlerinde şimdiye kadar bilinmeyen hanedanların sikkelerinin de bulunduğunu kaydetti. Acar, şöyle konuştu:

"MÖ 5’inci yüzyılda Persler’in Yunanistan’ı istila etmelerinden sonra Atina Şehir Devleti’nin önderliğinde Akdeniz çevresindeki şehir devletlerince, bugünkü NATO sayılabilecek Atik-Delos Deniz Birliği kurulmuştu. Birliğin bir merkezi ve bütçesi vardı. Her ülke kendi bastığı gümüş sikkeden, gücü oranında birliğe katkıda bulunuyordu. Elmalı Sikkeleri, o bölgedeki bütün şehir devletlerinin paralarını içeriyordu.

Söz konusu sikkelere "Yüzyılın Definesi" denmesinin en önemli nedeni, Yunanların Persler’i yenmeleri üzerine basılan anı paraları (Dekadrahmi) ve bunların çok az sayıda basılmış olmalarıydı. Bu sikkelerden 1984 yılına kadar dünyada sadece 13 tanesinin varlığı bilinmekteydi. Elmalı Definesi’nde ise bu sikkelerden 14 tane bulunmaktaydı. Elmalı Definesi’nin bulunmasıyla insanlık tarihinin bilinmeyen önemli bir bölümü aydınlanmış ve dünyada bilinen Dekadrahmi sayısı iki katına çıkmıştır."

Benzersiz bir koleksiyon olarak adlandırdığı Elmalı Sikkeleri’nin Türkiye’ye getirilmesi için verilen hukuki mücadelede 2 milyon TL harcandığını vurgulayan Acar, Dekadrahmi’lerden sadece bir tanesinin ABD’de bir TV yapımcısına 600 bin dolara satıldığını dile getirdi.