40 Yıllık Kazı!

Turizm&Seyahat
Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti‘nde başlayan kazıların Eylül ayının sonuna kadar sürmesi planlanıyor. Almanya’nın Freiburg Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölüm...
EMOJİLE

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti‘nde başlayan kazıların Eylül ayının sonuna kadar sürmesi planlanıyor.

Almanya’nın Freiburg Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü ve Aizanoi Antik Kenti Kazı Grubu Başkanı Prof. Dr. Ralf von den Hoff, antik kentte geçen yıl 20 gün çalışabildiklerini hatırlattı.

Bu yıl 17 kişilik ekiple eylül ayının sonuna kadar çalışmayı planladıklarını ifade eden Prof. Dr. Hoff, ekipte Almanya, Türkiye ve İtalya’dan mimar, arkeolog, tarihçi ve öğrencilerin yer aldığını bildirdi.

Kazının yanı sıra restorasyona ağırlık vereceklerini söyleyen Prof. Dr. Hoff, "Eylül sonuna kadar sürmesi planlanan kazılarda Zeus Tapınağı çevresindeki erken Roma dönemine ait eserleri gün ışığına çıkarmayı hedefliyoruz. Kazılarımız 2007-2009 yıllarında bulduğumuz su kanalının etrafındaki alanda yoğunlaşacak" dedi.

Aizanoi’nin adı "Su Perisi Erato" ile efsanevi kral Arkas’ın birleşmesinden ortaya çıkan mitoloji kahramanı "Azan"dan geliyor.

Aizanoi, Frigya’ya bağlı Aizanitislerin ana yerleşim merkezlerinden biri diye nitelenirken kent alanının MÖ 3000’li yıllardan itibaren kullanıldığı tahmin ediliyor. Helenistik dönemde Bergama Krallığı ile Bithinya arasında el değiştirdiği bilinen Aizanoi’nin MÖ 133’de Roma egemenliğine girdiği tarihi kaynaklarda yer alırken bir piskoposluk merkezi kentin erken Bizans döneminde önemini yitirdiği belirtiliyor.

13. yüzyılda Çavdar Tatarlarının üssü olduğu, sonraları Çavdarhisar ismini aldığı kaydedilen kent, Avrupalı gezginlerce 1824 yılında keşfedildi.

"İkinci Efes" olarak nitelendirilen Aizanoi’de Alman Arkeoloji Enstitüsünce 1970’ten itibaren her yıl tekrarlanan kazılarda dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, 20 bin kişi kapasiteli tiyatro ve ona bitişik 13 bin 500 kişilik stadyum, iki hamam, dünyanın ilk borsa yapısı, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde 5 köprü, "Meter Steunene" kutsal alanı, nekropoller, bir bent ve su yolları gün ışığına çıkarıldı, Zeus Tapınağı’nın çevresinde MÖ 3000’li yıllara ait yerleşim tabakaları bulundu.