2019’da 25 il birbirine yakınlaşacak

Turizm&Seyahat
2019 yılına sayılı günler kala ulaşımda mesafeleri kısaltacak çok sayıda projenin açılışı için de geri sayım başladı. İzmir’den Ankara’ya, Sivas’tan Ardahan’a bir çok ilde mesafeler kısalacak, vatanda...
EMOJİLE

2019 yılına sayılı günler kala ulaşımda mesafeleri kısaltacak çok sayıda projenin açılışı için de geri sayım başladı. İzmir’den Ankara’ya, Sivas’tan Ardahan’a bir çok ilde mesafeler kısalacak, vatandaşların yollarda geçirdiği zamanda ise maksimum 7 saate kadar azalma olacak.

25 ili etkileyecek

Toplam yatırım maliyeti 70 milyar lirayı bulan 3 yüksek hızlı tren hattı, 2 otoyol ve 7 tünel 25 ili doğrudan etkileyecek. Dolaylı olarak ise Edirne’den Kars’a neredeyse tüm illerin ulaşım hattına kolaylık sağlanacak.

Sınırları aşacak

2019’da açılması planlanan iki YHT hattının bir ayağı da sınırları aşacak. Pendik- Halklı ile Çin’den Londra’ya kesintisiz ulaşımın yolu açılacakken Ankara-Sivas hattı ise Erzincan ve Erzurum üzerinden Bakü-Tiflis-Kars demiryoluna bağlanıp bu hat üzerinden de tarihi İpek Yolu’na entegre olacak.

Milyarlarca liralık tasarruf

Yeni yılda hayata geçirilecek 12 dev proje mesafeleri kısaltmasının yanı sıra bulundukları güzergahlardaki trafik çilelerini de sona erdirecek. Bu sayede hem milyarlarca dolarlık tasarrufun önü açılacak hem de can ve mal güvenliği sağlanmış olacak.

Tek hatta 100 bin araçlık yolcu

Yeni yılın ilk hizmete alınan projesi ise Pendik-Halkalı hattı… İstanbulluların dört gözle beklediği Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren(YHT) hattının devamı niteliğindeki Pendik-Halkalı banliyösü en geç 2019’un Mart ayına kadar hizmet vermeye başlayacak. 8.5 milyar TL yatırım maliyetli hattın hizmete girmesiyle Söğütlüçeşme-Yenikapı arası 12 dakikaya, Bostancı-Bakırköy arası 37 dakikaya, Gebze-Halkalı arası 115 dakikaya inecek. Yük trenleri ise Pendik’ten Londra’ya kadar kesintisiz demir yolu hattı ile bağlanmış olacak. Projenin bütün olarak hizmete girmesiyle yaklaşık 100 bin aracın taşıyacağı yolcu bu sistemle taşınabilecek.

10 il heyecanla bekliyor

Raylı sistemlerde Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Treni için öngörülen takvim de 2019. İki il arasındaki mesafeyi 6 saatten 2 saate indirecek 10 milyar TL maliyetli proje Sivas ile sınırlı kalmayıp Erzincan ve Erzurum’u takip ederek Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’na ve Demir İpek Yolu’na da entegre olacak.

  • Trenlerin 250 km işletim hızıyla çalışacağı 602 km’lik hat güzergah üzerinde Kayseri’ye, Konya hattı üzerinden ise Mersin’e, Gaziantep’e, Diyarbakır’a, Derince üzerinden ise Samsun’a kadar ulaşacak.

4 milyar TL cepte kalacak

2019’un en çok konuşulan projesi ise hiç şüphesiz İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşımı 9 saatten 3,5 saate indirecek olan yaklaşık 40 milyar liralık dev yatırım Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projesi. Gelecek yıl açılması planlanan dev projede 36 viyadük, 3 tünel, 20 gişe alanı, 25 kavşak, 6 otoyol yer alırken, otoyolun hizmete girmesiyle birlikte mesafe 95 kilometre kısalacak ortalama 4 milyar TL tasarruf yapılmış olunacak.

 

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu.

Ankara’yı denize yaklaştıracak ilk adım

2020’de açılacak olan Ankara-İzmir arasını 3,5 saate indirecek yüksek hızlı tren projesinin en önemli ayaklarında Polatlı-Afyonkarahisar hızlı tren hattı da 2019 yılı sonunda tamamlanarak seferlerine başlıyor. 700 milyon lira harcanan 167 km’lik hattın açılmasıyla Afyonkarahisar’dan İzmir’e trenle 1.5 saatte gidilebilecek.

İstanbul’un giriş ve çıkışındaki tatil trafiği tarih olacak

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projesi kadar önemli olan ve İstanbul’dan Sakarya’nın Akyazı ilçesine kadar devam ederek Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri ile bağlantı sağlayacak olan 430 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu’nun da 2019’da bitirilmesi planlanıyor. 7 milyar lira maliyetli otoyolda 14’ü Avrupa, 29’u Anadolu kesiminde olmak üzere toplam 43 kavşak yer alıyor.

  • Toplamda 8 tünel, 24 viyadük, 62 köprü, 78 alt geçit, 47 üst geçit ve 200 menfezin bulunacağı otoyolda, ayrıca 4 şerit ile dünyanın en geniş tünelleri inşa edilecek. Otoyolla birlikte özellikle bayram ve tatil günlerinde İstanbul’un giriş ve çıkışında yaşanan görüntüler de tarih olacak.

Dünyanın en uzun ikinci tüneli

Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde geçen yıl 17 Mart’ta temeli atılan Zigana Tüneli’nde çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. Doğu Karadeniz’i Ortadoğu, Kafkaslar ve İran’a bağlayan tarihi İpek Yolu’nun geçtiği güzergâhta yapımı süren tünel gelecek yıl tamamlandığında dünyanın ikinci, Avrupa’nın ise 14,5 kilometre ile en uzun karayolu tüneli olacak. 1 milyar lira para harcanan tünel, Gümüşhane-Trabzon arasındaki ulaşımı da 40 dakika kısaltacak.

Araçlar tırmanmayacak 18 milyon liralık yakıt depoda kalacak

Antalya-Konya karayolu üzerinde yapımı devam eden 7 bin 300 metrelik Alacabel Tüneli tamamlandığında, kışın tipi ve buzlanma nedeniyle sürücülerin yaşadığı çileli yolculuk ve kilometrelerce uzunluğundaki araç kuyruğu da son bulacak. 12 Ekim 2019’da açılacak proje sayesinde yol mesafesi yaklaşık 7 kilometre kısalacak.

  • Tırmanma ve inişleri kaldırdığı için araç yakıt tasarrufu açısından ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacak projeyle yıllık akaryakıt tüketiminde 18 milyon liralık tasarruf sağlanacağı tahmin ediliyor.

Tatilcilerin 40 dakikalık kabusu sona eriyor

Özellikle tatilcilerin gözünü korkutan Çanakkale-İzmir karayolu Ayvacık-Küçükkuyu arasında bulunan ve yaklaşık 40 dakikada kat edilebilen 24 kilometrelik Kazdağları rampaları, hali hazırda yapımı süren iki tünelle 5 dakikada geçilecek. Önümüzdeki yaz sezonunda hizmet vermesi beklenen tüneller Ayvacık-Küçükkuyu arasındaki mesafeyi de 3 kilometre daha kısaltacak.

Ardahan’ın ‘çılgın projesi’

Temeli 11 Mart 2017 tarihinde atılan ve Ardahan ile Posof arasındaki uzaklığı 80 kilometreden 65 kilometreye kadar düşürecek Ilgar Dağı Tüneli de yaklaşık 428 milyon liraya malolacak ve 29 Ekim 2019’da hizmete açılacak.

32 viraj tünelle geçilecek

Van-Hakkari karayolundaki 2 bin 730 rakımlı ‘32 viraj’ olarak bilinen Güzeldere Geçidi, hayata geçirilen 550 milyon liralık tünel projesiyle tarih oluyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte 22 kilometrelik zorlu yol 3 bin 100 metrelik düz bir tünel ile 45 dakikadan 5 dakikaya inecek.

 

Hakkari-Van arasındaki 32 virajlı yol sürücülerin başını döndürüyor.

45 dakika azaltacak

Kış aylarında sürücülerin korkulu rüyası olan ve Giresun’u Şebinkarahisar, Alucra ve Çamolukilçeleriyle İç Anadolu Bölgesi’ne bağlayan 2 bin 200 rakımlı Eğribel tüneli de yeni yılın açılacaklar listesinde. Giresun’un iç kesiminde bulunan Alucra, Şebinkarahisar ve Çamoluk ilçelerine mesafeyi 45 dakika azaltacak.

Ticaret ağını genişletecek

Zara-Suşehri arasındaki Geminbeli Tüneli de 2019´da açılacak. Karadeniz Bölgesi´ni Sivas üzerinden Akdeniz Bölgesi´ne bağlayacak Geminbeli Tüneli ile özellikle kışın 2010 rakımlı Geminbeli Geçidi´nde sürücülerin yaşadığı sıkıntılar sona erecek. Karadeniz ile İç Anadolu Bölgesi´nde ticaret ağının genişlemesine de vesile olacak olan tünel, 8 bin 400 metre uzunluğunda olup 2 tüpten oluşuyor.

Yeni Şafak