2010 İstanbul Otellerine Yaradı

Turizm&Seyahat
Deloitte’un turizm sektörüne yönelik araştırması, İstanbul’un 2010 kültür Başkenti olmasından en çok konaklama sektörünün karlı çıktığını ortaya koydu. Deloitte, turizm sektörüne ayna tuta...
EMOJİLE

Deloitte’un turizm sektörüne yönelik araştırması, İstanbul’un 2010 kültür Başkenti olmasından en çok konaklama sektörünün karlı çıktığını ortaya koydu.

Deloitte, turizm sektörüne ayna tutan ‘Konaklama e-Vizyon’ bülteninin Kasım sayısını yayımladı. 2010 yılında turizm sektörünün Kasım ayına kadarki performansını inceleyen raporda gelişmekte olan ülkelerin ekonomik iyileşme sürecinin hızlandığı, Avrupa’daki büyümenin ise daha yavaş geliştiği belirtiliyor.

TEL AVİV TEK

"En Hızlı Büyüyen İlk 5 Pazar" listesinde Tel Aviv, yüzde 17,7 ile Euro Bölgesi dışından tek şehir olarak dikkat çekiyor. İstanbul ise yüzde 10’a yakın oda geliri (revPAR) büyüme oranı ile Tel Aviv’inkine benzer bir iyileşme performansı gösteriyor. Bültende İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması nedeniyle turizm açısından avantajlı bir pozisyona geldiğine işaret ediliyor.

Konaklama e-Vizyon’da değinilen gelişmeleri değerlendiren Deloitte Türkiye Turizm ve Eğlence Endüstri Lideri Ahmet Cangöz şunları söyledi:

"Düzenlenen etkinlikler ve hayata geçirilen projeler ile İstanbul’un 2010 Kültür Başkenti olmasının heyecanını yaşamaya devam ediyoruz. İstanbul’un bu konumu turistlerin de ilgisini çekiyor. Özellikle Euro bölgesinde seyahat etmeyi tercih edenler, hem Kültür Başkenti olması hem de uygun fiyatları nedeniyle İstanbul’u tercih ediyorlar. Bu durum, Türkiye’nin turizmi geliştirme planlarına da katkıda bulunuyor. Dünyanın gözde kentlerinden biri olan İstanbul’un bu iyi performansı önümüzdeki yıl da
sürdüreceğini düşünüyoruz."

2010 Avrupa Kültür Başkenti olması nedeniyle avantajlı konumda bulunduğu belirtilen İstanbul, yüzde10’a yakın artan ortalama oda gelirleri büyüme oranı ile güçlü bir iyileşme performansı sergiliyor. Bu büyümenin ana kaynağını yüzde 14 artışla yüzde72,9’a yükselen oda doluluğu oranı oluşturuyor.

İstanbul otellerindeki oda ücretlerinin yüzde 4 oranında düştüğü görülüyor. Geçtiğimiz dört ay içerisinde ortalama oda ücretlerinin pozitif bir etki yarattığı ve oda doluluğunun arttığı belirtiliyor. Bu nedenle otelcilerin fiyatları yükseltme şansını yakalayacaklarının altı çiziliyor. İstanbul, 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasıyla merak uyandırıyor. Bunun yanı sıra, özellikle Euro bölgesinde seyahat etmeyi tercih edenler için uygun fiyatlı bir alternatif oluşturuyor. İstanbul, 2023’te UNTWO’nun (Dünya Turizm Organizasyonu) "turistler için en iyi istikametler" listesinde 7’nci sıraya yerleşmeyi hedefleyen Türkiye için büyük bir avantaj sağlıyor.

Yüzde 17,7’lik ortalama oda geliri büyüme oranı ile Tel Aviv "En Hızlı Büyüyen İlk 5 Pazar" listesinde Euro Bölgesi dışından yer alan tek şehir olarak dikkat çekiyor. Bunun, oda doluluğu oranının yüzde 19,2 artışla yüzde 74,3’e çıkması nedeniyle gerçekleştiği belirtiliyor. İsrail İstatistikler Bürosu Tel Aviv’i ziyaret eden turist sayısında 2010 Eylül’e kadar yüzde 18,4’lük bir artış görüldüğünü bildiriyor. Şehrin turistler açısından daha popüler bir istikamet olması ile otelcilerin oda ücretlerini yükseltmelerinin mümkün olacağı görülüyor.

Almanya’nın Münih, Düseldorf, Frankfurt ve Köln şehirleri yüzde 19’luk ortalama oda geliri büyüme oranı ile "En Hızlı Büyüyen İlk 5 Pazar" listesinde yer alıyor. Almanya’daki ortalama oda ücretlerinin yüzde 12,4 oranında büyüdüğü görülürken oda doluluk oranının ise yüzde 5,9’dan yüzde 62,9’a yükseldiği görülüyor. Bu gelişimin ülkede düzenlenen fuar ve sergi gibi etkinlikler nedeniyle meydana geldiği görülüyor.

Londra’daki otellerin ortalama oda gelirlerinde yüzde12,2’lik bir büyüme görülüyor. İngiltere, yüzde82,1’lik oda doluluğu oranı Avrupa’da ilk sırada yer alıyor. Bu büyümenin nedeninin iki yılda bir yapılan Farnborough Hava Gösterisi ve Ramazan tatillerinde daha serin yerlere gitmek ve alışveriş yapmak isteyen Arap turistler olduğu belirtiliyor.

Avrupa’daki iyileşme sürecinin yavaş ilerlemesine rağmen bölge hala çok sayıda turiste, turistik bölgeye ve en iyi otellerin bazılarına sahip bulunuyor. Ancak Avrupa ülkelerinin çoğunda uygulanan tasarruf tedbirleri yolculuk ve otel talebini tehdit etmeye devam ediyor. 2011 yılında ekonomik iyileşmeyle beraber turizm sektöründe de olumlu gelişmeler görülmesi ve Avrupa pazarlarındaki oda geliri oranlarının yavaş da olsa yükselmeye başlaması bekleniyor.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/