Türk modacılar Almanya’ya açılıyor

Moda
Moda haftasına katılan dört Türk modacı yeni moda teknikleri ve Türk kültürüne ait motiflerle modern moda anlayışına yeni bir soluk getirmeyi hedefliyor.   Geçtiğimiz yıl Türk ürünlerinin kalites...
EMOJİLE

Moda haftasına katılan dört Türk modacı yeni moda teknikleri ve Türk kültürüne ait motiflerle modern moda anlayışına yeni bir soluk getirmeyi hedefliyor.
 
Geçtiğimiz yıl Türk ürünlerinin kalitesini Alman pazarına taşımak üzere Almanya’da yaşayan moda danışmanı Gülriz Eğilmez ile Berlin Kültür Ateşesi ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Gözde Şahin’in girişimiyle İstanbul Next adlı bir moda platformu kuruldu.

Bakanlık temsilcisi Gözde Şahin, bakanlık tarafından da desteklenen projeyle ilgili olarak DW Türkçe’ye şu bilgiyi verdi: “Geçen yıl Mercedes-Benz Moda Haftası Berlin çerçevesinde düzenlenen İstanbul Next’te kazanılan başarı bize İstanbul merkezli markaların ve tasarımcıların uluslararası arenada temsil edilmesinin son derece olumlu olduğunu gösterdi. Berlin ve İstanbul’da düzenlenen moda haftalarının işbirliği sonucunda her iki şehirde bulunan tasarımcılar, uluslararası müşteriler ve lokal üretim atölyelerinin arasında uzun vadeye yayılacak bir sinerji doğacağına inanıyorum.”

İstanbul Next’in başlattığı moda ağının gittikçe büyüdüğünü belirten Şahin, bu yılki Berlin Moda Haftası kapsamında ‘Future of Fashion’ başlığı altında defileleri sergilenen Aslı Filinta, Ece Gözen, Nazlı Bozdağ ve Nevra Karaca büyük ilgi gördüğünü ifade etti.

Modern modanın çizgilerinde Türk kültürü

Berlin’i sıcak, yeniliğe açık, genç ve dinamik bir şehir olarak tanımlayan modacı Aslı Filinta, moda haftasında sergilenen tasarımlarıyla ilgili tepkileri şu sözlerle değerlendirdi: “Özellikle bize, kültürümüze has motiflerin yoğun ilgi gördüğüne şahit oldum. Kuşkusuz Alman toplumu, burada yaşan Türk nüfusundan kaynaklı Türk kültürüne aşina ve ilgili.Tüm bunları bir moda platformunda görmek de onları oldukça etkiledi.”

Çalışmalarında Piri Reis haritalarıyla dikkat çeken Aslı Filinta, kendi öz kültüründen yola çıkarak, modern çizgilerde tasarım yapabilen çok az modacı olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çalışmalarım ilgi görüyor. Zira bu, oldukça meşakkatli bir yol izliyorum. Yoğun moda çalışmaları dışında ilgi alanlarınız olmalı ve oralarda da derinleşmelisiniz. Örneğin ben Türk ve Osmanlı kültürü içindeki önemli kişilerin esin kaynakları üzerinde çalışıyorum ve bunları modern dünyaya uyarlıyorum.”
 
Filinta, koleksiyonu içinde korsanlıktan Osmanlı Donanması’nda kaptanlığa kadar yükselen Piri Reis motiflerinin ayrı bir yeri olduğunu kaydederek, buna dair ilgiliyi ise şu sözlerle açıkladı: “İnsanlar, modern çizgiler içinde öyküsü, felsefesi olan tasarımları taşımak istiyor. Piri Reis tam manasıyla böyle bir tasarım. Ayrıca moda dünyası yeni arayışlar içinde ve bunun için farklı kültürleri işlemeye çalışıyor, Hint kültürü gibi. Ancak Türkiye zaten farklı kültürlerle bezenmiş bir tarihi ve kültürel mirası barındırıyor. Bu nedenle Türkiye’de yaşayan bir modacı olarak kendimi şanslı hissediyorum.”
 
Berlin modadaki yenilikleri kucaklıyor

Moda Haftası’na katılan Nevra Karaca, Berlin’in deneyime açık ve her türlü yeniliği kucaklayan bir moda atmosferine sahip olduğunu ifade ederek, “Kolleksiyonum, sanat ve modanın buluştuğu ürünlerden oluşuyor. Bu nedenle sanatsal, özel tekniklerden istifade ettim. Hem tasarım, hem de kullandığım teknikler ilgi ve merak uyandırdı” dedi.
 
Nevra Karaca, iki ülkenin tasarımcılarını ve yeniliklerini buluşturan İstanbul Next platformunun ve bu paralelde gerçekleştirilen moda haftalarının moda ve pazar bağlarını güçlendirdiğini söyledi. Karaca ayrıca, Almanya pazarını önemsemekle birlikte global düşündüklerini ve tasarımların her zaman doğru pazarı kendileri için yaratmayı başardıklarının da altını çizdi.
 
Deutsche Welle Türkçe

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/