Önümüzdeki yaz moda Kızılderililer

Moda
Kezban Karagöz’ün yazısı  Şifon ve ipek kumaştan uzun elbiseler ve etekler, kuş tüyünden takılar ile püsküllü yazlık çizmeler Kızılderili etkisini sokaklara taşıyacak. Kızılderili denince a...
EMOJİLE

Kezban Karagöz’ün yazısı 

Şifon ve ipek kumaştan uzun elbiseler ve etekler, kuş tüyünden takılar ile püsküllü yazlık çizmeler Kızılderili etkisini sokaklara taşıyacak.

Kızılderili denince aklıma tek kanallı günlerde bol bol seyrettiğimiz Amerikan filmleri geliyor. Tabii kabile reislerinin duvarlarımıza astığımız iç burkan özlü sözlerini de unutmamak lazım. Bugün Amerika kıtasında tek tük rastlanan yerliler, acı geçmişleriyle hâlâ hafızalarımızda. Fakat dünya değişiyor. Bir zamanlar beyaz adamın kökünü kazımaya çalıştığı Kızılderililer, artık sahip çıkılan bir değer. Müzikleri, gelenekleri, el yapımı takıları, dahası giyim tarzlarıyla dünya modası onların peşinde.

Etnik desenlere olan ilgi birkaç sezondur kendini yenileyerek devam ediyor. Hint kültüründen esinlenen koleksiyonları, Japon çiçek desenleri, kumaşlar ve kesimleri takip etmişti. Yeni sezonun gözdesi Kızılderili desenler. Moda literatüründe ‘Navajo Print’ (Kızılderili desenleri) olarak yer edinen bu desenler, hem doğal hem de çarpıcı bir imaja sahip. Modacılar, kullanılan desenlere ‘Navajo Print’ demek için Kızılderililere telif ödüyor. Yaz koleksiyonlarına şimdiden renk kattı bu desenler. Geçmiş yıllardan farklı olarak daha lüks bir etki uyandırıyorlar. Aynı zamanda geometrik desenlerle birleşerek modern bir görünüme bürünüyorlar.

Pasajlardan çıktı, podyumları doldurdu

Birkaç yıl evvel kabile reislerinin taktığı tüylü başlıklardan isteyen kardeşim için Taksim’deki pasajları dolaşmıştım. Kızılderili aksesuar ve kıyafet seçeneğinin ne kadar çok olduğunu o zaman fark ettim. Modaya kafa tutan bir kitlenin gözdesiydi Kızılderili takıları ve giyim tarzı. Bugün ise lüks bir etkiden bahsedebiliriz. Klasik Kızılderili desenler önümüzdeki yaz sezonunda yeni formlara bürünmüş. Çizgiler güncel renklerle yeniden biçimlendirilmiş. Mesela BCBG MaxAzria, L.A.M.B, Isabel Marant gibi lüks markalar, koleksiyonlarında Kızılderili esintileri baş tacı etmiş. Şehirli kadının dolabında bu yaz, sık sık bu kıyafetlere rastlayacağız. Bahsettiğim markalar, lüks ama aykırı bir tarz arayanlara hitap ediyor. Alternatif bir stil oluşturmak isteyenlere takip etmelerini öneririm.

Aksesuardaki etkisi büyük

Kızılderili akımı en çok aksesuarları etkilemiş diyebiliriz. Takıların büyük kısmında tahta materyaller, boncuklar, kuş tüyü ayrıntılar artık çok yoğun kullanılıyor. Kolyeler, gösterişli boncuk işlemeleri, uzun ve yoğun zincir detayları ile en çok dikkat çekenlerden. Buram buram yerellik kokan takıları blazer ceketler tamamlıyor beklenmedik bir şekilde. Tavus kuşu ve çeşitli kuş tüyü küpeler de yine daha çok klasik stillerle tamamlanıyor. Ortaya çıkan tezat, Kızılderili aksesuarları daha etkili kılıyor.

Kışın pançolarla kendini belli eden Kızılderili akım yazın uzun elbiseler, eteklerle aramızda olacak. Şifon, ipek gibi kumaşlarda sıkça etkisini göreceğiz. Püskül detaylı yazlık çizmeler de bu akımı tamamlıyor. Çantalardaki deriler de Kızılderili akımına uygun. Nubuk, süet çantaları şimdiden mağazalarda görebilirsiniz. Turuncu, mavi, kırmızı gibi canlı renkler bu desenleri tamamlıyor. Akıma erken ayak uyduran ünlü simaların saçlarındaki ince deri örgüler dikkat çekici. Doğal ve aynı zamanda kıyafetlerle uyumlu. Alına takılan deriden yapılmış örgü saç bantları da oldukça sık göreceğiniz aksesuarlardan.

Zamanında değerlerini korumak için mücadele eden Kızılderili kabileleri, şimdi moda ikonu olduklarını görseler eminim çok şaşırırlardı.

Ofislerin yeni modası el yapımı defterler…

Yılın ilk zamanları bende bir defter merakı baş gösterir. Zaten kalemli kâğıtlı her şeyi en ince ayrıntısına kadar incelerim ama yeni bir deftere başlamak için özellikle yılın ilk günleri daha heyecanlı oluyorum. Son zamanlarda tasarım defterler dikkatimi çekiyor. Kumm marka ve Flamboyan el yapımı defterler oldukça özgün. Kumm’un defterleri seramik sanatçısı Meliha Babalık’ın imzasını taşıyor. İki yıl önce tasarım atölyesi açan sanatçı, seramik ve cam çalışmalarının yanı sıra bu defterleri tasarlamaya başlamış. Doğal kâğıt kullanıyor, defterleri elle dikiyor, kapaklarına ise kendi sanatına dair izler bırakıyor. Örneğin deri bir defterin üzerinde seramikten kırmızı bir nar simgesi görebilirsiniz. Ayrıca elinizde defter değil çanta gibi duruyor bu tasarımlar.

Flamboyan ise ilgiyle takip ettiğim bir başka el yapımı defter markası. Adını, tropik bölgelerde yetişen bir ağaçtan alıyor. Özel deri kapakları, ara sayfalardaki farklı desenleri ve el dikişi ile hazırlanan rengarenk defterleri severek yanınızda taşıyacaksınız. Teknoloji ile ne kadar içli dışlı olsak da kâğıdın, defterin modası hiçbir zaman geçmeyecek. Hatta aksine eskiden sıradan şeyler olan defterler, özel tasarımla giderek değerleniyor.

Zaman