Kozmetikte Bir Türk İcadı

Moda
Kozmetiklerin kimyasal içeriğinin yumuşaklık, ferahlık ve temizlik hissi gibi belli algıları yaratacak şekilde geliştirilmesine olanak sağlayan cihaz, ABD‘li kozmetik devi bir firmanın Ar-Ge alt...
EMOJİLE

Kozmetiklerin kimyasal içeriğinin yumuşaklık, ferahlık ve temizlik hissi gibi belli algıları yaratacak şekilde geliştirilmesine olanak sağlayan cihaz, ABD‘li kozmetik devi bir firmanın Ar-Ge alt yapısında kullanılmaya başlandı.

Prof. Dr. Akay, akustik konusunda uzun yıllar araştırmalar yaptığını anlatan Akay, bu yıl uzaya gönderilecek İtalyan UNISAT uydusunun sarsıntı giderici kompenantlarını da kendisinin geliştirdiğini dile getirdi. Bir süre önce ABD‘nin önemli bir kozmetik şirketinin Ar-Ge faaliyetlerinde başkanlığını yürüttüğü ekibin yer aldığını ifade eden Akay, çalışmanın çeşitli ülkelerdeki kozmetik ürünlerin ciltteki dokunma ve ses etkisini ölçme üzerine odaklandığını bildirdi.

Akay, bir grup mühendisle birlikte şampuan, sabun, losyon ve krem gibi çeşitli kozmetik ürünlerin kişide yarattığı işitsel ve çeşitli algısal etkileri ölçebilen robotik özellikli bir cihazın prototipini tamamladıklarını bildirdi.

İŞİTSEL VE DOKUNSAL ETKİ TESTLERİ YAPIYOR

Geliştirdikleri cihazın, kozmetik ürünlerde yumuşaklık, ferahlık, temizlik gibi algısal etkilerin yaratılmasında kullanılacak çeşitli bilimsel verileri ortaya koyduğunu anlatan Akay, cihazla ilgili şu bilgileri verdi:

”Sektörde, yeni nesil kozmetikler artık ülke insanlarının algısal özelliklerine uygun olarak geliştiriliyor. Sabunlar, şampuanlar, losyonlar ve kremler gibi pek çok ürünün ciltte bıraktığı işitsel ve dokunsal etkiler, ürünün içeriğinde belirleyici rol oynuyor.

Geliştirdiğimiz robotik özelliklere sahip cihaz, robotik bir kol, yapay deri ile etkileşime girerek ortaya çıkan her türlü fiziksel algı testini sayısal olarak hesaplayabiliyor. Cihazdaki dokunsal ve işitsel testler gelişmiş sensörler aracılığıyla yapılıyor. Böylece geliştirilecek kozmetik ürünün kimyasal içeriğinde bu veriler kullanılarak çeşitli değişiklikler yapılabiliyor. Kozmetik malzemenin dokunma testlerinin yanında işitsel testlerini de ölçüyor.”

Geliştirilen cihazın ABD‘nin ünlü kozmetik firmasının Ar-Ge alt yapısında kullanılmaya başlandığını belirten Akay, ”Şirket, yeni kozmetik ürünlerinin fiziksel algı testlerini öncelikle bu robotik algı cihazında yapıyor ve ardından da gerekli değişimleri yaparak piyasaya sürüyor” dedi.

Prof. Dr. Akay, cihazın laboratuvardaki bir prototipinin yakında Türkiye’ye getirileceğini ve AB projesi kapsamında daha ileri teknolojilerle geliştirileceğini sözlerine ekledi.