Yılın Genç Moda Girişimcisi seçilen Günseli Türkay Londra Moda Haftası’nda yeni koleksiyonunu sunacak. Tasarımcı Zara ve Top Shop gibi markalara danışmanlık da yapıyor.
Eylül ayındaki İstanbul Moda Günleri’nde ilk koleksiyonuna rastladığımız Günseli Türkay şu sıralar yoğun bir çalışma içinde. Genç tasarımcı iki hafta önce İstanbul Moda Akademisi ve British Council’ın düzenlediği Yılın Genç Moda Girişimcisi yarışmasında birinci seçildi ve şubatın ilk haftası düzenlenecek Londra Moda Haftası’nda ülkemizi temsil etmeye hak kazandı. Pasaj İstanbul isimli şirketiyle Zara, Top Shop ve H&M gibi markalara tasarım danışmanlığı da yapan Türkay’la Maçka’daki atölyesinde bir araya geldik. Modaya başlama hikayesini, ilk koleksiyonunu ve Londra hazırlıklarını konuştuk.
Üniversitede iktisat okumuşsunuz. Modacı olmaya nasıl karar verdiniz?
Annem iktisatçı, babam nükleer tıp mühendisi. Ailede modayla ilgili benden başka kimse yok. Bu yüzden ODTÜ’de iktisat okudum. Sonra da Floransa’da iki yıl moda tasarımı eğitimi alıp İstanbul’a yerleştim ve Mudo’da çalışmaya başladım.
Hemen Mudo’da işe girmek kolay olmasa gerek. Neydi tam olarak göreviniz?
Evet, çalışmaya başlamadan önce Mudo’nun düzenlediği özel eğitim programına katıldım. Hem mağaza yöneticiliğini hem de tasarımı kapsayan bir eğitimden geçtim. Bitirdikten sonra iki yıl Mudo’nun erkek koleksiyonlarını tasarladım.
Zara, Mexx ve Top Shop için de tasarımlar yapmışsınız. Bu, nasıl oldu?
Mudo’dan ayrıldığım sırada Mexx’in Türkiye ofisinden teklif geldi. Böylece Hollanda’daki ana tasarım ekibiyle çalışma fırsatını yakaladım. Ardından üretimi Türkiye’de yapıp ihraç eden başka firmalardan da teklifler gelmeye başladı; Zara, Top Shop ve H&M gibi. 2005’te moda tasarım şirketim Pasaj İstanbul’u kurdum. Firmalara tasarım danışmanlığı hizmeti sunuyorum..
Tasarım danışmanlığı tam olarak ne demek?
İşimiz Collezione ve Zara gibi hızlı üretim yapan firmaların var olan çizgilerine ve müşterilerine sadık kalarak dünya trendleri takip etmelerini sağlamak.
İlk koleksiyonunuzda elbiselerin üzerinde modern resimler var. Bu fikir aklınıza nereden geldi?
Modern resmi klasik elbise kalıplarıyla bir araya getirdim. Fikir aklıma birdenbire geldi. Resme ilgimin arttığı bir dönemdi. Sergilere çok gitmeye başlamıştım. Sonra dedim ki “Bu resimleri kıyafetlere aktarsam ne güzel olur.” Kısacası sanat eserlerini giyilebilir hale getirmek istedim.
“Üstler maskülen, altlar feminen olacak”
Moda tasarımcısı olarak sizce 2010’da sektöre hangi trendler hakim olacak?
Vatkalar ve güçlü omuz detayları devam edecek. Bunun tam tezatı olan romantik elbiselerin de çok revaçta olacağını düşünüyorum. Üstler daha maskülen altlar daha feminen olacak. Kadının iş hayatında çok güçlü olması gerekiyor. Ama akşam evde kocasına yumuşak kedi gibi davranması bekleniyor. İşte o sert omuzlu ceketi çıkarınca kaplan kedi olacak.
Yeni yıl için özel bir koleksiyon hazırladınız mı?
Hayır ama yeni yıl için verebileceğim tavsiye mümkün olduğu kadar renkli ve kadınsı giyinmeleri.
“Londra Moda Haftası için ‘savaşçı kadın’ tasarlıyorum”
İstanbul Moda Akademisi ve Brisith Council’ın yarışmasında Yılın Genç Moda Girişimcisi seçildiniz…
Evet. Hem kendi şirketini kurmuş hem de moda konusunda yeni fikirlere sahip birini arıyorlardı. Kazandım, şimdi de 2-6 Şubat arasında Londra Moda Haftası’nda Türkiye’yi temsil edeceğim. Defilem olacak. Çok heyecanlıyım. Yepyeni bir koleksiyon hazırlıyorum.
Yeni koleksiyonunuzun teması ne?
Bora Akıncıtürk’ün resimlerini yüzde yüz ipek üzerine bastık. Temam savaşçı kadın. Gladyatör kıyafetlerini andıran kesimler ve kabarık omuz detayları var.