Giysilerde Beden Karmaşasına Son

Moda
Belki şaşıracaksınız ama yeni kıyafet almaktan nefret eden pek çok kadın ve bey var çevremizde. Bu nefretlerinin kaynağı yeni kıyafet giymeyi sevmemeleri değil, aradıkları kıyafetleri istedikleri ölçü...
EMOJİLE

Belki şaşıracaksınız ama yeni kıyafet almaktan nefret eden pek çok kadın ve bey var çevremizde. Bu nefretlerinin kaynağı yeni kıyafet giymeyi sevmemeleri değil, aradıkları kıyafetleri istedikleri ölçülerde bulamamaları. 

Alışveriş yapmak birçok kişi için neşeli gezi turları olsa da bazılarımız var ki; kıyafet alışverişini "işkence" olarak görüyor. Evet, belki bazılarınız şaşıracak ama alışverişe çıkarak stres atmak şöyle dursun yeni kıyafet almaktan nefret eden hem kadın hem de beyler var çevremizde. Yeni kıyafet giymekten nefret ettikleri için değil, aradıkları kıyafetleri istedikleri ölçülerde bulamadıkları için nefret ediyorlar. Her giysi denediklerinde sinirleniyor, kendilerini kötü hissediyorlar. Peki, ama nedir insanları bu derece moda sektöründen soğutan? Kıyafetlerin stillerine uymaması, bütçelerini sarsması mı ya da giyinmeyi sadece zaruri ihtiyaç gibi görmeleri mi? Elbette bu şekilde düşünenler de vardır ama alışverişi işkence olarak görenlerin birçoğunun ortak derdi aradıkları kıyafetleri kendi beden yapılarına uygun bulamamalarından kaynaklanıyor.

Hazır giyim-dayatma giyim

Hazır giyim… Adı üstünde hazırlanmış, dikilmiş, bitmiş kıyafet. Giyime dair tüm ihtiyaçlarımızı genellikle hazır giyim dediğimiz konfeksiyonlardan karşılıyoruz. Aramızda kaç kişi eskilerde olduğu gibi kendine özel terzilere giderek beden özelliğine uygun elbise, etek ya da pantolon diktiriyor? Öte yandan gün geçmiyor ki; hazır giyim alışkanlıklarımızdan doğan sıkıntılar karşımıza çıkmasın. Bu konuda belki de en çok mağdur olanlar hazır giyim sektörünün kabul ettiği ülke standartlarındaki ölçülerden farklı boya sahip kişiler. Belki de sorunsuz beden olarak kabul gören 38 beden ölçülerine sahipsiniz. Ama denediğiniz kıyafetler aynı beden giyen arkadaşınızdaki gibi şık görünmüyor. Ya omuzları geniş olup kolları düşüyor ya bel çizgisi baseninize iniyor ya da gömleğinizin kol manşetleri parmak uçlarınıza ulaşıyor.

Kısa boylu kişilerde daha sık rastlanan bu tarz zorluklar standart ölçü tablosunun belli boy ve kiloda olan kişilere yönelik olmasından kaynaklanıyor. Hâlbuki bel, göğüs, basen ölçüsü aynı olsa dahi beden boyu farklı olan kişilerin kıyafet kalıpları da oldukça farklıdır. Bu nedenle kısa boylu kişiler kendilerine uygun kıyafetleri bulmakta çok zorluk çeker. Çünkü hemen her kalıp, markasına bağlı olarak minik ölçü değişikliklerine sahip olsa da markanın kabul ettiği belli yüksekliğe sahip ‘boy’ kalıplara uygulanır. 1,75 boy uzunluğuna sahip kişinin 38 beden talebi ile 1,60 boyu olan kişilere sunulan aynı ölçülere sahip kıyafetlerdir. Oysa ‘en’ ölçüleri uzun boylu kişiler ile aynı olsa dahi kısa boylu kişilerin yükseklik ölçüleri yani bel, basen, beden yükseklikleri farklıdır ve kıyafetin gerçekte güzel durmasını sağlayan püf noktalarına sahip ölçüler bunlardır.

Dünya standardı olmamasına rağmen kabul edilen belli beden ölçüleri var, hatta bunlar ülkelere göre değişiklik gösteriyor. Mesela, Alman kalıp ölçülerine göre 38 beden giyen bir kişi, Avrupa’nın diğer ülkelerinde 38 beden giyemez. Ürün aldığınız markanın menşei ile birlikte beden isminiz değişir. Her ırkın kendine has beden özellikleri vardır. Kimi ülkede insanların bel kısmı daha kalın, kimisinde basen, bazısında ise omuzlar dardır. İnsanoğlu aynı kalıptan çıkan alçı mankenler değiller ki; 38, 40, 42, 44 gibi sabit ölçülere birebir uygun olsun. Ancak şu bir gerçek ki, aynı ülke içinde de birçok farklı boy ölçüsüne sahip kişiler var. Kiminin boyu 1,80 kiminin boyu 1,55, kiminin bacak boyu uzun, kiminin üst bedeni… Her birey kendine özel ölçülere sahipken bunu zoraki ölçülere sıkıştırmaya çalışmak alışverişten nefret etmenize, giydiğiniz her on kıyafetten dokuz giysinin üzerinize uymadığını görerek kendinizle barışık olamamanıza neden olabilir. Unutmayın, şık görünmenin püf noktası bedeninize uygun ölçülerde kıyafetler giymenize bağlıdır. Bu da sadece genişlik ölçüleri ile değil yükseklik ölçüleri ile de tespit edilmelidir.

Belki geçmişte olduğu üzere anne ve babalarınız gibi özel terziniz yok ama artık kısa boylulara özel koleksiyon üretenler var. Bu detayı ve eksikliği dikkate alan bazı öncü markalar geleceğin hazır giyim anlayışına sahip koleksiyonlara imza atıyorlar. Son birkaç sezondur farklı vücut yapılarına uygun seçenekte kalıp hazırlayan hazır giyim markaları haricinde bu işi gerçekten kişisel giyim anlayışı edasıyla ele alan markaları gözlemliyoruz. Aralarında T.M.Levin, Hawes & Curtis, Milimetric gibi boyun çevresi, omuz genişliği, beden yüksekliği, karın genişliği, kol boyu farkı, manşet genişliği, basen yüksekliği, sırt genişliği gibi kıyafetin çok daha kaliteli ve şık durmasını sağlayan, kişiye ait detay ölçülere uygun nerede ise kişiye özel denilebilecek konforda koleksiyon hazırlayan markalar bunlar.

Kısa boylulara özel püf noktaları

Kol boyunuzun bilek kemiğinizi geçmemesine, kıyafetinizin omuzlarınıza tam olarak oturmasına dikkat edin.

Pantolon boyunuz ayakkabı topuğunuzu geçmesin.

Uzun olacağım kaygısı ile kalın platform tabanlı ayakkabılar giymeyin. Gizli platformları tercih edebilirsiniz.

Minik de olsa topuklu ayakkabılar kullanın.

Ceket ve elbiselerinizde kıyafetin bel hizasının aşağıya kaymış olması boyunuzu daha kısa gösterir.

Çok bol ve kabarık kıyafetlerden uzak durun.

Kat kat giyinmekten ziyade tek parça giysileri tercih edin.

Kocaman çantalardan uzak durun.

İri takılar ve büyük aksesuarlar yerine daha küçük ve zarif olanları kullanın.

Bot yerine çizme tercih edin.

Boyuna çizgili takım elbise ve gömleklere öncelik verin.

Boru paça ya da bileğe doğru daralan pantolonları tercih edin.

Bisiklet yakalılardan ziyade derin V yakalı kıyafetleri kullanın. 

Zaman