Çocuklar Modaya Kurban Gitmesin

Moda
Artık çocuklar, modanın da yönlendirmesiyle anne babalarıyla aynı kıyafeti giyiyor. Bu noktada "Giyim çocuk psikolojisini nasıl etkiler?" sorusu düşüyor akla. Bazı firmalar psikolojiyi hesab...
EMOJİLE

Artık çocuklar, modanın da yönlendirmesiyle anne babalarıyla aynı kıyafeti giyiyor. Bu noktada "Giyim çocuk psikolojisini nasıl etkiler?" sorusu düşüyor akla. Bazı firmalar psikolojiyi hesaba kattıklarını söylüyor. Uzmanlar ise annelerin, çocukların dış görünümüyle gururlanmasının yanlış olduğu görüşünde.

Her şey, ünlü isimlerin çocuklarıyla birlikte çekilen fotoğraflarıyla başladı. Fotoğraflar çok dikkat çekiciydi. Çünkü anneler kızlarıyla, babalar da erkek çocuklarıyla tıpatıp aynı giyiniyordu. İster moda deyin, ister yeni trend ya da değişim…

Gerçek şu ki bu durum sadece fotoğraflarla sınırlı kalmıyor. Önce birbirinin kopyası anne- kızlar ve baba-oğulların fotoğrafları moda sitelerinde, dergilerde yer alıyor. Sonra da markalar bu tasarımları koleksiyonlarına eklemeye başlıyor.

Bunun ilk örneklerinden biri önceki sezonlarda Chanel defilesinde görüldü. Defilede minik manken Hudson, babası Brad Kroening ile aynı kıyafetleri giyerek podyuma çıktı. Ancak durum podyumla sınırlı kalmadı. Lüks markalar birçok kıyafetin küçük versiyonlarını da hazırladı.

Peki, çocukların anne-babalarıyla aynı kıyafetleri giymesi ne kadar doğru, psikolojileri nasıl etkilenir? Konuyu çocuk giyim tasarımcılarıyla konuştuk, nelere dikkat ettiklerini ve hassasiyetlerini öğrendik.

Tema Mağazacılık (LC Waikiki) Garment Teknoloji Direktörü Gülperi Tandar, 2007’den bu yana çocuk güvenliği konusunda çalıştıklarını anlatıyor. Çocuk psikologlarıyla çalışan firma, ayda iki defa hem ebeveynlerin talepleri hem de çocukların dünyası konusunda araştırmalar yapıyor. Araştırmalar; kız çocuk ürün yöneticileri Deniz Durucalı ve Funda Çaylak Küçükmeriç ile erkek çocuk ürün yöneticileri Safiye Kılınç ve Tülay Tutar tarafından takip ediliyor.

Hem şık hem rahat olmalı

LC Waikiki tasarımlarında renk ve desen seçilirken çocuk psikolojisi ön planda tutuluyor. Kız çocuklar için sevimli ve eğlenceli öğeler kullanılıyor. Erkek çocuk kıyafetlerinde şiddet, silah gibi çocuk psikolojisini olumsuz etkileyen unsurlara yer verilmiyor. Araba, spor temaları, hayvan figürleri eğitici detaylarla birlikte hikâyeleştirilerek koleksiyonlar hazırlanıyor.

Markanın tasarımcıları, özel gün kıyafetlerinde şık detaylara yer verdiklerini ancak çocuk sağlığı, psikolojisi ve çocuğun çocuk gibi görünmesi konusunda hassas davrandıklarını anlatıyor. Çocuğun dekolte kıyafetle şık görünmeyeceği gibi rahat da edemeyeceğini düşünen tasarımcılar, "Çocuk ürünlerinde konfor önemli. Ölçüleri ve kalıpları onların rahatını düşünerek hazırlıyoruz." diyor.

Detaylarda çocuksu öğeler

Çocuk kıyafetleri tasarlarken özenli davranan bir diğer firma da Bücürük. Tasarım müdürü Arzu Ünal’ın koleksiyonunda üç ana unsur var: Basic, trendlere uygun günlük ve lüks kıyafetler. Lüks grupta; çocukları kendi yaş sınırları içinde tutmak kaydıyla, doğum günü, bayram ve düğün gibi özel günlere yönelik tasarımlar hazırlanıyor. Yani bu koleksiyonda biraz daha özel kıyafetler var ancak onların dünyalarına uygun olarak. Mesela erkek çocuklarda baba için hazırlanan koleksiyonların aynısı alındığında genellikle çocuksu görüntü kayboluyor. Bu yüzden mini-man tarzı yani babasının oğlu, abisinin kardeşi gibi gözükecek kravatlı, papyonlu, yelek-pantolon, kemerli ürünler çocuksu öğelerle zenginleştiriliyor.

Çocukken her şeyi tüketiyorlar

Sevil Yavuz (Pedagog): "Çocuk modası kavramı ne yazık ki her geçen gün meşrulaştırılıyor. Çocuk modası adı altında büyüklerin kıyafetleri çocuklara uyarlanıyor. Daha çok kız çocuklarını etkileyen bir durum bu. Onlar, on-on beş yıl sonrasını çocukken yaşıyor ve beklentileri artıyor. Buna karşılık bulamadığı zaman da psikolojik sorunlar ortaya çıkıyor. Hatta bu durumu içinde büyütürse depresyona girme ihtimali dahi oluyor. Çocukta kıyafete ve bunun uyumuna karşı ciddi bir hassasiyet oluşuyor. Daha sonra beden imajına da önem vermeye başlıyorlar. Yetenekleri ya da başarılarıyla değil, kıyafetleri ve güzellikleriyle ön plana çıkmaya çalışıyorlar. Annelerin çocuklarını yönlendirmesi ve dış görünüşüyle gurur duyması çok yanlış. Bu durum anneyi örnek alarak başlıyor ancak ilerleyen yaşlarda model almanın ötesine giderek farklı sonuçlar doğuruyor."

Çocuk kıyafetleri yaşa uygun olmalı

Nejla Genç, frapan elbiseler, file çoraplar, topuklu ayakkabılardan rahatsız olan bir anne. Kendi çocukları için tasarım yapıyor, Lâlâ markasıyla kıyafetler hazırlıyor. Genç, abiyede kullanılan kumaş ve desenlerden rahatsız. Kıyafetlerin sağlıklı ve çocukların yaşına uygun olması gerektiğini düşünüyor: "Piyasadaki kumaşlar hep naylonlu. Ben tasarımlarımda ham kumaşlar kullanıyorum. Tene değen yerleri pamukludur." Genç’in mağazasında yaklaşık 30 elbise, manto, ceket vs. var. Kimini ponponlar süslüyor, kimini de fiyonklar… Mantoların yakalarında göz alıcı detaylar var ancak hepsi çocuklara sevimlilik katacak türden süslemeler.

Zaman