Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nun 30 ürün üzerinde yaptığı araştırmaya göre 12’sinin fiyatları düşerken, 10’unda değişiklik olmadı, 8 üründe ise fiyatlar yükseldi. Federasyon Başkanı Selamet Aygün, sebze meyve fiyatlarında ortalama yüzde 4,5 artış olduğunu söyledi.
Ramazan öncesinde spekülatörlerin gıda fiyatlarını yükseltme gayretleri, Türkiye Perakendeciler Federasyonu ve Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu’nun girişimleriyle sonuçsuz kalırken, Ramazan sürecinde sebze meyve fiyatları yükseldi.
Yaz aylarında sadece domateste rekolte düşüklüğü yaşandığını belirten yetkililer, pazarlardaki ani yükselişin fırsatçılık olduğunu ifade ediyor.
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (PERDER) Başkanı Selamet Aygün, federasyona üye 275 perakendecide inceleme yaptıklarını belirterek, "30 kalem sebze ve meyveyi dikkate alarak yaptığımız araştırmada 12’sinde fiyatların düştüğünü, 10’unun yerinde saydığını, 8’inin ise fiyatlarının yükseldiğini gördük. Sebze ve meyvede ortalama artış ise yüzde 4,5." bilgisini veriyor.
Türkiye Perakendeciler Federasyonu, Ramazan’dan önce gıda ve ihtiyaç maddelerine zam yapılmayacağını açıklamıştı. Sözlerinin arkasında durduklarını söyleyen Aygün, "Stoku yapılan hiçbir üründe zam yapmadık. Sebze ve meyve ise günlük talebe göre şekillendiği için az da olsa fiyatları oynadı. Ama burada da olabildiğince tüketicinin yanında durduk." diyor. Ramazan ayı yaza doğru kaydıkça sebze ve meyve tüketiminin arttığına işaret eden Aygün, bu Ramazan’da yapılan toplam harcamaların ise geçen yıla göre düşük seviyede kaldığını kaydetti. Bu yılın ilk 6 ayında organize yerel perakendenin yüzde 13 büyüdüğünü söyleyen Selami Aygün, "Yıl sonuna kadar yaşanacak ılımlı büyümelerle rakam yüzde 20’yi bulacak." şeklinde konuşuyor.
Ramazan’daki artışı Tüketiciler Birliği verileri de doğruluyor. Birlik Genel Başkanı Nazım Kaya, vatandaşlara ihtiyacı oranında alışveriş yapma çağrısında bulunuyor. Fiyatlarda artış için olağanüstü bir durumun söz konusu olması gerektiğine dikkat çeken Kaya, böyle bir durumun yaşanmadığını vurguluyor.
Özellikle son haftada fiyatlarda ciddi bir yükselme olduğunu ifade eden Kaya, bibere son bir haftada yüzde 320 oranında zam yapıldığını açıkladı. Sebze ve meyve fiyatlarının Türkiye genelinde aynı oranda olduğu bilgisini de veren Kaya, bu durumun organize olduğunu, fiyatların hallere girmeden belirlendiğini ifade ediyor.
Bu keyfi fiyat artışlarında herhangi bir rekolte düşüklüğünün etkili olmadığını kaydeden Kaya, şu bilgileri veriyor: "Ramazan öncesi 30 kuruş olan karpuz bugün 1 lira. Yine 1 lira olan taze fasulyenin kilosu Ramazan’la birlikte 2-4 liraya, 1,5 lira olan şeftali 3 liraya, domates 50 kuruştan 1-1,50 liraya kadar çıktı. Ramazan öncesi 2 liradan satılan vişne bugün 4 lira.
Bu ürünlerden sadece domateste hastalık sebebiyle bir rekolte düşüklüğü var. Ancak diğer ürünlerdeki artışın keyfi." Komisyoncuların fiyatları ciddi bir şekilde manipüle ettiğini savunan Kaya, fiyatları dengeleyen yerli üreticilerin pazarlarda yerini alamadığı takdirde fiyatların komisyoncuların insafına kalacağını belirtiyor.
Zaman