Başkent, her yıl 4-10 Mayıs tarihleri arası kutlanan Vakıflar Haftası nedeniyle çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Bu yılki etkinlikler 4 Nisan Pazartesi günü sabah 9.00’da Anıtkabir’e çelenk konularak başladı.
"Vakıf Medeniyeti ve Sağlık" teması etrafında kutlanacak olan Vakıflar Haftası etkinlikleri Anadolu Gösteri Merkezi’nde devam etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Anadolu Gösteri Merkezi’ndeki etkinlikler de, sağlık konusundaki projeleriyle ödüle layık görülen yeni vakıflar, fotoğraf, resim, ebru sanatı, illüstrasyon, kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ve vakıf konusunda duyarlılık gösteren basın kuruluşlarına ödül verildi.
Etkinlikler 5 Nisan Salı günü de Vakıflar Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda yapılacak bir sempozyumla devam edecek. Saat 9.30’da başlayacak oturumlarda "Vakıf Medeniyeti ve Sağlık" teması çerçevesinde tebliğler sunulacak. Çarşamba günü ÇAlışma Grubu Toplantıları ile sürecek olan etkinlikler kapsamında Cuma günü 15.30’da Hacıbayram Camii’nde Hatim ve Mevlüt okunacak, 9 Mayıs saat 10.30’da 25 Bölge Müdürlüğü’nde ağaç dikilecek ve Pazar günü de saat 10’dan itibaren 81 ilde aynı anda Vakıf Eserlerini Geziyorum yürüyüşü yapılacak.
Vakıf Nedir, Ne işe yarar?
Bir hizmetin sürüp gidebilmesi için, kişilerin kendi istekleriyle bağışladıkları para ve mülklere “Vakıf” denir. Bağışlanan mülklerin, eserlerin geleceğe sağlıklı kalabilmeleri korunmalarına bağlıdır. Geçmişin geleceğe taşınması ve yaşatılması vakıfların görevi arasındadır.
İnsanlar arasında sosyal dayanışmanın sağlanması, yardımlaşmak, birbirine destek olmak, acı ve mutlu günleri paylaşmak, sevgi ve saygı tohumlarını atabilmek için fertler arasındaki ilişkilerin iyi olması gerekir.
Vakfın tarihçesi çok eskilere dayanır. Dinimiz yardımlaşmayı ve ihtiyacı olanlara destek olmayı dini temeli saymıştır. Vakıflar Osmanlılar zamanında daha da yaygınlaşmıştır. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra da etkinliğini aynı ölçüde sürdürmüştür. 5 Haziran 1935’te çıkan bir kanunla “Vakıflar Genel Müdürlüğü” kuruldu. Ülkemizdeki vakıfların hepsinin yönetimi, bu teşkilata verildi.
Vakıflar eğitime, öğretime, belediyelere, sağlık işlerine, yoksullara hizmet ederler. Vakıf tarafından yardım alan kişilerin adları, kurum tarafından açıklanmaz.
Ülkemizin sosyal, ekonomik, kültürel ve yurt savunmasında vakıfların yardımları büyüktür. Bu kadar güzel bir hizmetin sürekliliğini sağlamak hepimizin görevidir. Vakıflara yardım ederek gelirlerini çoğaltmak ve çalışmalarını desteklememiz gerekir.
Vakıfların toplumsal yaşamımızdaki hizmetlerini şöyle sıralayabiliriz:
Dini hizmetler
Sağlık hizmetleri
Eğitim ve öğretim hizmetleri
Aş evi hizmetleri
Sosyal hizmetler
Sanat ve kültür hizmetleri
Para yardımı
Milli savunma hizmetleri
İktisadi hizmetler
Ulaştırma hizmeti
Spor hizmetleri