Geçen yıl 45 bin flamingoya ev sahipliği yapan Tuz Gölü‘nde bu yıl da binlerce allı turnanın gözlerini dünyaya açması bekleniyor.
Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Özge Balkız, yaptığı açıklamada, Türkiye’de ”allı turna” adıyla bilinen flamingolar için tuzlu sulak alanların yaşamlarındaki en önemli duraklar olduğunu söyledi.
Flamingoların kuluçkaya yatmak için Tuz Gölü‘ne düzenli olarak geldiklerini ifade eden Balkız, ”Üreme alanı konusunda çok seçici olan flamingolar kuluçkaya yatmak için tuzlu sulak alanları seçiyor. Ülkemizdeki Tuz Gölü ve Gediz Deltası flamingolara ev sahipliği yapıyor. Tuz Gölü, Akdeniz Havzası’nda flamingoların kuluçkaya yattığı en önemli alanlardan biri” dedi.
Balkız, Tuz Gölü‘nde kuluçkaya yatan flamingo sayısının gölün su seviyesine göre değiştiğini, yıllar içinde bu sayının farklılık gösterdiğini belirtti.
Tuz Gölü‘nde bugüne kadar en fazla yavru flamingonun geçen yıl görüldüğünü ifade eden Balkız, şunları kaydetti:
”Tuz Gölü’nde flamingo kolonilerinin varlığı 1970’lerden itibaren biliniyor. Biz de göldeki flamingo kolonilerini 2003 yılından itibaren düzenli olarak takip ediyoruz. 2005 yılında 5 bin yavru yumurtadan çıkarken 2007 yılında yaklaşık 4 bin yavru yumurtadan çıktı. Bu rakam 2008 yılında bine kadar düştü ve çok sayıda flamingo yavrusu öldü. Geçen yıl yağışlarla birlikte flamingolar Tuz Gölü’ne akın etti. Geçen yıl ilk yaptığımız çalışmalarda 10 bin civarında yavru flamingonun yumurtadan çıktığını tespit etmiştik. Daha sonra fotoğraf üzerinden tek tek yaptığımız sayımda 14 bin 644 yavru flamingonun varlığını tespit ettik. Geçen yıl Tuz Gölü’nde 14 bin 644 flamingo dünyaya geldi, 45 bin flamingo gölden ayrılarak güneye göç etti.”
Bu yılın yağışlar açısından iyi geçtiğini ve binlerce flamingonun gözlerini dünyaya Tuz Gölü‘nde açmasını beklediklerini söyleyen Balkız, ”Flamingolar yağışların çok olması ve gölün su seviyesinin yükselmesi halinde kuluçkaya yatıyor. Geçen yılki gibi kalabalık bir flamingo kolonisinin gölde yuva yapacağını düşünüyoruz. Şu an her şey olumlu” dedi.