Teknoloji Hafızayı Öldürüyor

Doğal Yaşam
Kanser Araştırma Komisyonu üyeleri kanserli bölgelerdeki incelemelerini tamamladı. Çocuklarımız, elektronik aygıtlarla donatılmış ev ve odalarında aile boyu esaret yaşayıp, her türlü beceriden yoksun ...
EMOJİLE

Kanser Araştırma Komisyonu üyeleri kanserli bölgelerdeki incelemelerini tamamladı.

Çocuklarımız, elektronik aygıtlarla donatılmış ev ve odalarında aile boyu esaret yaşayıp, her türlü beceriden yoksun büyüyor…

Sorgulamaktan, insan sesine tepki vermekten aciz, hazıra konmaktan başka bir şey verilmeyen çocuklarımız, elektronik aygıtlarla donatılmış ev ve odalarında aile boyu esaret yaşayıp, her türlü beceriden yoksun büyüyor…

Dikkat aslında çok karmaşık bir zihinsel -duygusal aktivitenin sonucunda gerçekleşen bir beceri. Dikkat sadece gördüğünün – duyduğunun farkında olmak, okulda öğretmeni iyi dinlemek değil. Aslında dikkat dediğimiz şey bizi diğer canlılardan ayıran çok önemli bir beceri. Kendini kontrol edebilme, yerine ve zamanına göre davranışlarımızı değiştirebilme olarak özetlenebilir?" diyor. Kadıköy Şifa Sağlık Grubu Pedagoji Uzmanı Yaprak Veziroğlu. İşte Veziroğlünun her anne babanın yüreğini "cızzzz" ettirecek uyarılan…

BİLGİSAYAR VE DİKKAT İLİŞKİSİ

Bilgisayar ile dikkat gelişiminin ilişkisini anlayabilmek için dikkatin ne olduğunu bilmek gerekir. Dikkatin nasıl geliştiğini ise şöyle açıklamak mümkün. Doğumdan 7 yaşa kadar ‘seçici dikkat’ gelişir. Bu, beynin odaklanma yeteneğidir. Dikkati oradan oraya sıçrayan ‘dikkati dağınık’çocuklann seçici dikkati henüz olgunlaşmamış demektir.

EVLERDEKİ CANAVAR

Bu çocuklar ayrım gözetmeksizin her gürültü ve görüntüye ilgi gösterirler. Çok fazla gürültü çıkaran elektronik aygıtlann olduğu evlerde büyüyen çocuklann insan seslerine ‘dikkat’veremez hale geldikleri görülmüştür. Medyanın etkisi altında kalan beyinlerin ‘dikkatsizleşmesi’günümüzde salgın haline gelmiştir.

SORUMLULUK NEREDE?

7-9 yaş arasında çocuklann tepkilerini düzenlemeyi öğrenmiş olmalan beklenir. Beynin nereye odaklanacağını seçmek, alınan görevi planlayıp yürütmek ve sonlandırmak, yani sorumluluk almak gerekir. 11 yaşından sonra dikkatin ‘sürekliliğii , bir konuya ilişkin ilgiyi sürdürebilme becerisi gelişir.

ETKİ ALTINDA KALIYORLAR

Artık beyin, malzeme ilginç olmasa da onunla ilgilenmeyi sürdürebilir. Bilgisayar ve televizyonun en çok zarar verdiği alan da budur. Çocuklar sürekli yüksek heyecan, renk veya gürültü içeren oyunlar tarafından ‘dikkati çekilen’ kişiler haline geliyorlar. Dürtülerinin ve heyecanın egemenliği altına girip seçme, dinleme, düşünme, planlama, sürdürme gibi becerilerini geliştiremiyorlar.

AİLE BOYU ESARET

Lütfen çocuklarınızı bilgisayar oyunlarının esiri olmaktan koruyun. Onlara ev dışında faaliyetler bulun. Zamanımızın hastalığı bilgisayarın ailece esiri olmayın.

İNSAN SESİNE TEPKİSİZLİK

Çocuklarımız performansını nasıl daha iyi hale getirebileceğini düşünmüyor. Yaptığının karşısındaki kişi üzerindeki etkisini anlamak için yüz ifadesini okumaya ihtiyacı olmuyor. Zaten bunu öğrenmesi için yeterli miktarda insan ilişkilisi kurması bilgisayar oyunları tarafından engellenmiş oluyor. Duyularını aşırı uyaran, anında zevk veren şeylere yönelen, sabredemeyen, zamanının çoğunu oturarak geçiren, kilolu, yalnız bireyler oluyorlar. Öğretmenler ‘insan sesine’ dikkatini vermeyen, ancak normalden yüksek seslere tepki veren yeni bir nesille ne yapacağını bilemiyor.

Hazıra kon hafızayı yok et: Çocuklar belleklerini ve hayal güçlerini kullanmak yerine hazıra konarak başkası tarafından yaratılmış uzun süreli bilgisayar oyunlarıyla vakit geçirirlerse, bunun gelişmekte olan beyinlerinin üzerinde olumlu sonuçları olmayacaktır. Her şey önlerindeki oyunda anında gelişirken hatırlama gibi becerileri geliştirmeye fırsat kalmayacaktır.

Muhakeme yeteneği mi? O da ne?: Birkaç bilgiyi aynı anda akılda tutarak karşılaştırma yapmak ve sorun çözmek, dersteki bir problemin içeriğini anlamak, ya da aynı anda hem öğretmeni dinleyip hem not almak gibi beceriler de gelişmeyecektir. Zihinleri dağınık, dürtülerinin ve heyecanın egemenliğinde olan kişiler olacaklardır.