Sigara Yasağının Girmediği Yerler

Doğal Yaşam
Kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından korumak ve herkesin temiz hava solumasını sağlamak amacıyla 19 Temmuz’da sigara yasağının kapsamı genişletiliyor. Genelgeye gör...
EMOJİLE

Kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından korumak ve herkesin temiz hava solumasını sağlamak amacıyla 19 Temmuz’da sigara yasağının kapsamı genişletiliyor. Genelgeye göre hayatımızda neler değişecek, yasağın girmeyeceği yerler nereler? 

Yasağın giremediği yerler

Sağlık Bakanlığı genelgesine göre, yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalarının yatarak tedavi gördüğü birimlerde ve ceza infaz kurumlarında toplam alanın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulabilecek. O kurumda çalışanlar ve ziyaretçiler bu alanları tütün ürünü tüketme amacıyla kullanamayacak. Bu alanlar, koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmiş ve standartlara uygun havalandırma tertibatı ile donatılmış, tavanı, kapı ve pencereleri dışında dört tarafı sert zemin veya duvarla kaplı olacak. Binanın başka bir bölümü veya diğer sigarasız mekanlarla hava irtibatı olan havalandırma sistemleri olmayacak.

TV’lere 112 bin liraya kadar ceza görünüyor

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan özel televizyon kuruluşları ve radyolar, ayda en az 90 dakika tütün ürünleri ve sağlığa zararlı diğer alışkanlıkların zararları konusunda uyarıcı, eğitici yayınlar yapacak.

Televizyonda yayımlanan programlarda, filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak, görüntülerine yer verilemeyecek.

Buna uygun davranmayan yerel yayın kuruluşları RTÜK tarafından 1120 TL’den 5 bin 600 TL’ye kadar, bölgesel yayın yapan kuruluşlar 5 bin 600 TL’den 11 bin 200 TL’ye kadar, ulusal yayın yapan kuruluşlar 56 bin TL’den 112 bin TL’ye kadar idari para cezası ile cezalandırılacak.

İl Tütün Kurulu oluşacak

Ulusal Tütün Kontrol Programı’nın uygulanması ve planda yer alan görevlerin yerine getirilmesinin koordinasyonu ve takibi için ‘İl Tütün Kontrol Kurulu’ oluşturulacak. İlde bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşları, üniversite, spor kulübü ve sivil toplum örgütlerinin bu kurula dahil edilmesiyle mümkün olduğunca geniş bir kesimin bu mücadeleye katılımı sağlanacak. Sigara denetimini yapacak ekipler asgari 2 kişiden oluşacak

‘Param yok’ diyen cezayı 4 taksitte ödeyecek

Sigara yasağına uymadığı için ceza kesilen kişinin ekonomik durumunun müsait olmaması halinde ve başvuruyu bir ay içinde yaparsa idari para cezasının ilk taksidi peşin ödenirse bir yıl içinde ve 4 eşit taksit halinde ödenmesine karar verilebilecek. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde, idari para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil için vergi dairesine bildirilecek.

Tiryakiye engel olamayan taksiciye 5 bin 600 TL ceza

Sağlık Bakanlığı’nın genelgesinde, “Taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında tütün ürünleri tüketilmeyecek. Araçta sigara içilmesini önlemeye yönelik tedbirleri almak, o aracı kullanan, idare eden veya düzen ve emniyetinden sorumlu olan kişinin yasal yükümlülüğü sayılacak. Yasakların uygulanması ve tedbirlerin alınması ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen araç sorumluları, işletme izni veren kurum tarafından yazılı olarak uyarılır. Uyarıya rağmen verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmeyenler 560 TL’den 5 bin 600 TL’ye kadar idari para cezası ile cezalandırılır” denildi.

Apartman boşluğu da yasak kapsamında

Sağlık Bakanlığı genelgesine göre, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumları ile okul öncesi eğitim kurumlarının, dershanelerin, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı alanları ile birlikte açık alanlarında da tütün ürünleri tüketilmeyecek. Yasa, özel konutları kapsamayacak. Ancak apartmanların merdiven boşlukları ve asansörü gibi kapalı ortak kullanım alanlarında tütün ve tütün ürünlerinin kullanılmasına izin verilmeyecek.