Şehirden Köye Göçü Başlattı

Doğal Yaşam
İşsizlik sebebiyle yıllarca göç veren köy, kırsal kalkınma projesi ile nüfusunu 5’e katladı. Borusan Holding’in kurucusu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık, doğduğu köyü TEMA Vakfı ile birl...
EMOJİLE

İşsizlik sebebiyle yıllarca göç veren köy, kırsal kalkınma projesi ile nüfusunu 5’e katladı. Borusan Holding’in kurucusu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık, doğduğu köyü TEMA Vakfı ile birlikte cazibe merkezi haline getirdi. 12 yıl süren proje kapsamında toplam 2,3 milyon TL harcandı. Köye tarımsal sulama göleti, 2 kilometrelik drenaj, 12 kilometre uzunluğunda sulama kanalı ve 18 kilometrelik yol yapıldı. Ayrıca köyün çevresine erozyonla mücadele için 50 bin ağaç dikildi. Kurulan Asım Kocabıyık Çiftçi Eğitim Merkezi’nde 600 çiftçiye eğitim verildi. Çalışmalar sonucu köyde tarımsal verim yüzde 50, ortalama gelir ise yüzde 20 arttı. Tüm bunlar köyün nüfusunu da 5’e katladı. 1997 yılında 360’a kadar gerileyen köy nüfusu, tersine göç ile 1.600’e yükseldi.

Projenin tamamlanması sebebiyle Tazlar köyünde düzenlenen törende konuşan Asım Kocabıyık, azalan gelir sonucu köylerden şehirlere göçün memleketin önemli problemlerinden biri olduğunu söyledi. Bu durumun büyük sosyal ve ekonomik sorunlara da yol açtığını belirten Kocabıyık, köyleri yeniden çekim merkezi haline getirebilmek için devlet ile özel sektörün ortak çalışması gerektiğini aktardı. 12 yıl önce bir kırsal kalkınma projesi başlatma kararı alan Asım Kocabıyık, uygulama yeri olarak doğduğu ve altı yaşına kadar yaşadığı Tazlar köyünü seçmiş. Kocabıyık, "Bu toprağa gönül borcum, memleketime hizmet borcum vardı. Bunu ödemeye çalışıyorum. İnançla, kararlılıkla, kamu, sivil toplum, özel sektör ve yöre halkı el ele verince neler başarılabileceğini ispat ettik." dedi.

TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca da, "Tazlar köyü, vakfımızın bu bölgede örnek nitelikteki ilk kırsal kalkınma projesi oldu." diye konuştu.

Erozyon ve tarımsal verim kaybının Türkiye’nin en önemli sorunları olduğunu aktaran Karaca, "Tazlar projemiz, karşılanabilir bütçelerle toprağı kazanabileceğimizi, su kaynağı oluşturarak ve modern sulama tekniklerine geçerek toprağın verimini yüzde 20-50 seviyelerinde yükseltebileceğimizi ispat etti. Meyve fidancılığının nasıl kısa sürede hane gelirine yansıdığını ve tarım ekonomisinin kazançlı olabildiğini ortaya çıkardık." açıklamasını yaptı.

Köyün nüfusu 360’tan 1600’e yükseldi

* 1997 yılında 360’a kadar gerileyen köy nüfusu proje bitiminde dönemsel konaklamalar da dahil olmak üzere 1600’e yükseldi.
* Kurulan Asım Kocabıyık Çiftçi Eğitim Merkezi’nde 600 çiftçiye eğitim verildi.
* Yapılan göletten elde edilen su ile köyde 1600 dekar alanda sulu tarım yapılmaya başlandı.
* 1200 dekar alanda doğru sulama teknikleriyle sulama yapılarak toprağın verim yüzde 50 seviyelerinde artış gösterdi.
* Çiftçilerin tarımsal üretimden kişi başına elde ettikleri gelir 2007 yılında ortalama 10 bin 337 lira iken, 2008 yılında 12 bin 478 liraya yükseldi.
* Erozyona karşı yem bitkileri üretimi teşvik edildi.
* Ulaşım yolu bulunmayan 500 dönüm tarlanın ekonomiye kazandırılması için 18 kilometre yol inşa edildi.
* Gölet çevresindeki arazideki erozyonu önlemek için 270 dönüm alana 50 binin üzerinde ağaç dikimi gerçekleştirildi ve teras yapıldı.
* 33 adet deneme tarlasıyla yöreye uygun tohum tür ve çeşitleri çiftçilere tanıtıldı.
* Gerekli eğitim yayınları dağıtımı yapıldı. Bölge bir cazibe merkezi haline getirildi. Tazlar Köyü’nde çiftçilerin bitkisel üretimden elde ettikleri toplam gelir 2007 yılında 599 bin 559 lira iken, 2008 yılında yüzde 20 artış göstererek 723 bin 823 liraya yükseldi.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/