Şapkadaki Tasarım Kütüphanesi

Doğal Yaşam
Makine sesleri, top top renkli kumaşların arasına karışıyor. İşçilerin kimi kalıp çıkarıyor, kimi yeni modeller üretiyor, kimi de tezgâhın başında şapkaları paketliyor. Bu görüntü böyle uzun yıl...
EMOJİLE

Makine sesleri, top top renkli kumaşların arasına karışıyor. İşçilerin kimi kalıp çıkarıyor, kimi yeni modeller üretiyor, kimi de tezgâhın başında şapkaları paketliyor. Bu görüntü böyle uzun yıllar sürüp gidiyor. 
 
 
 
1980’in sonuna doğru ise ekmeğini şapkadan kazanan işçilerin sesi kısılıyor. Makineler susuyor ve bir zaman sonra kırmızı tuğlalı binanın kapısına kilit vuruluyor. Şapka fabrikası, ışığı kararmış bir lamba gibi kendi haline terk ediliyor.

O terk edilişin ardından, bir zamanların şapka fabrikası, şehrin dokusuna uygun şekilde elden geçirilerek bir sanat mekanına dönüştürüldü. Demirden harflerden ‘Eski Şapka Fabrikası’ yazılı bir tabelanın hemen altında artık DesignLibrary (Tasarım Kütüphanesi) tabelası parıldıyor. Milano ve Şanghay’dan sonra tezgâhı İstanbul’a kuran DesignLibrary, önceki gün açıldı. "İstanbul Design Weekend 2009" kapsamında açılan kütüphane, kendini tümüyle tasarıma adamış bir mekân. Dünyada üçüncü şubesini açan DesignLibrary, bir kütüphaneden öte araştırma merkezi, buluşma noktası, kültürel etkinliklerin düzenleneceği bir yer olarak tasarlanmış. İstanbul Design Weekend kapsamında tasarımcıları ve sanatseverleri ağırlayacak DesignLibrary, bir İtalyan firması olan DesignPartners’ın bir kurumu. DesignPartners, Hasköy’deki bu kütüphaneyi Türkiye’den tasarım alanında çalışan dDf (Dream Design Factory) adlı şirket ile birlikte kurdu.

DesignLibrary’nin kültürel direktörü ve DesignPartners’ın yönetim kurulu üyesi Valerio Castelli, "Yeni şubelerin de açılışıyla tasarım kültürünün yayılması ve farklı şehirlerde yerel kültürel tecrübelerin paylaşımını mümkün kılıyor. İstanbul bu projeyle yeni fikirlere çok açık olduğunu gösterdi." diyor. DesignLibrary Türkiye ortağı ve dDf’in kurucu ortaklarından Esra Ekmekçi ve Arhan Kayar, İstanbul’un tasarım alanında bir çekim noktası olduğunu söyleyerek, "İstanbul dinamik ve genç potansiyeli ile tasarım dünyasını buluşturan bir yer oldu. DesignLibrary, İstanbul tasarım kültürü açısından yeni bir eğitim ve buluşma noktası olarak İstanbul yaşantısına yenilik katacak." dedi.

DÜNYANIN TASARIM YAYINLARI BİR ARADA

İki bin dört yüz metrekarelik bir alana kurulan DesignLibrary’nin ilk koleksiyonunu oluşturan 3.000 yayının arasında 1.800 uluslararası dergi, 700 kitap koleksiyonu ve en önemli uluslararası tasarım firmalarından 500 tarihi katalog bulunuyor. Koleksiyonun, yerel tasarım yayınlarıyla da zenginleştirilmesi hedefleniyor. Kütüphanenin dergi koleksiyonu, tasarım alanında en önemli dergilerden oluşuyor. Interni’nin 90’lardan bu yana, Modo’nun 1977’den beri ve Case da Abitare ve Abitare’nin 90’lardan bugüne tüm sayıları kütüphanenin koleksiyonu arasında. 63 farklı yayının son 5 yıla ait güncel sayıları da DesignLibrary’nin okurlarına sunduğu yayınlar arasında.

DesignLibrary İstanbul’un amacı, ikonografik bir koleksiyonu, açık ve ulaşılabilir raflar, kategorilere göre düzenlenmiş bir şekilde üyelere ulaşılabilir kılmak. DesignLibrary’nin koleksiyonu ve tüm dünyadaki şubelerdeki etkinlikleri tüm DesignLibrary üyelerine açık. Üyeler yıllık üyelik bedeli ile tüm DesignLibrary şubelerindeki hizmetlerden yararlanabilecekleri bir kart sahibi oluyorlar. Kütüphanenin Milano’da 1.000, Şanghay’da ise 700 üyesi var. Tasarım kütüphanesinin İstanbul’da ne kadar okuru olacak bilinmez ama gitgide eski coşkusuna kavuşmaya hazırlanan Haliç’e demir atması hayli isabetli olmuş.  ZAMAN 
 

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/