Beyin takımını genç Türk yazılımcıların oluşturduğu ekip, Osmanlı Devleti’nin 1402 yılından yıkılışına kadarki dönemini anlatan üç boyutlu ”Osmanlı Medeniyeti (Civilization of Ottoman)” adlı strateji oyunu geliştirdi.
Türkiye’de ve dünyada ilk olma özelliğini taşıyan ”Osmanlı Medeniyeti (Civilization of Ottoman)” oyun, 2011 yılında piyasaya sunulacak.
”Osmanlı Medeniyeti” Proje Yöneticisi Gürcan Serbest, ”Osmanlı Medeniyeti” projesinden önce Türkiye’de geliştirilmiş tamamıyla yüzde 100 Türk yapımı bir proje olmadığını söyledi.
Diğer çalışmalarda, hazır motorlar kullanıldığı için projelerin gelişiminin motorların yetenekleriyle sınırlı kaldığını ve gelişemediğini belirten Serbest, bu kapsamda Türkiye’de bir çığır açmak amacıyla Eylül 2008’de ”Osmanlı Medeniyeti” projesinin oluşturulduğunu ifade etti.
Serbest, oyun ekibinin tamamen gönüllü bir gruptan oluştuğunu, şu an için 21 kişinin geliştirme ekibinde görev aldığını ve yaş ortalamasının 22 olduğunu söyledi.
GERÇEK ZAMANLI STRATEJİ OYUNU
Serbest, ”Osmanlı Medeniyeti”nin gerçek zamanlı bir strateji oyunu olduğunu belirterek, ”Oyundaki temel amaç, 1402 yılından başlayarak Osmanlı medeniyetini tüm detayıyla işlemek. Bu projede sadece Osmanlı İmparatorluğu ile sınırlı kalmadık. Bu oyunda, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki tüm karakterler, objeler ve binalar ile ilişkide olunan hısım ve hasım devletlerin tamamı yer almaktadır. Oyuncular, bu devletleri seçerek oyunu yönetebilecek” diye konuştu.
Oyunun web bazlı versiyonunu yakın bir süreçte yayına sokacaklarını anlatan Serbest, şunları söyledi:
”Masaüstü versiyonunu Kasım 2010 beta şeklinde piyasaya süreceğiz. Kasım 2010’da testerlarımızla projemizi paylaşarak onlardan geri dönüşlerle, oyun üzerindeki son ekleme ve rötuşlarımızı yapacağız ve 2011’de oyunumuz piyasada olacak.”
YAPAY ZEKA VE GRAFİK MOTORU
”Piyonix” adlı yapay zeka motorunun, oyuncuların bilgisayara karşı oynadığı oyunlarla kendi kendine öğrenen ve her seferinde kendini daha da geliştirebilen bir yapay zeka motoru olduğunu belirten Serbest, ”Dünyada bir milyon oyuncu bu oyunu oynayarak, tüm oyuncuların deneyimlerini ve başarı durumlarının ne olduğunu StoX’tan araştırabilecek” dedi.
”Piyodix”in ise Türkiye’nin ilk ”grafik motoru” olma özelliğini taşıdığını ve içinde bir fizik motorunu barındırdığını ifade eden Serbest, ”Piyodix’te içinde bulunan fizik motoru sayesinde karakterin aldığı bir darbede elinden kılıcı veya silahı düşebilecek, eğilip alabilecek. Yani kaleyi kılıçla vurarak yıktığımız bir motorun dışına çıkıyoruz” diye konuştu.
Serbest, oyunda kullandıkları ”Piyocix” adı verilen ”kader motoru” kavramının şu an dünyada bir ilk olduğunu, bu kavramın oyuna birçok yenilik getirdiğini belirtti.