Bin 124 kilometre uzunluğunda kıyı bandı ve kıyılarda bulunan yüzlerce koyu ile Muğla ve ilçeleri balıkçılık mesleği için gerekli bütün özellikleri barındırıyor. Muğla‘da yaklaşık 10 bin kişi geçimini balıkçılıkla sağlıyor. Resmi kayıtlara göre bin 465 balıkçı teknesinin bulunduğu Muğla ve ilçelerinde yılda yaklaşık 80 bin ton balık yakalanıyor.
Avlanma yasağının olduğu dönemler dışında sürekli denize açılan balıkçılar ve aileleri karadan daha çok denizde ömrünü geçiriyor. Balıkçıların büyük bölümü ilk, orta ve lise tahsilini tamamlamış kişilerden oluşuyor. Üniversite mezunu olan balıkçılar ise ailelerine destek amacıyla zaman zaman balığa çıkıyor.
Gökova Körfezi, Fethiye, Köyceğiz, Marmaris ve Datça açıklarında avlanan balıkçılar, genellikle geceleri denize açılıyor, sabahın ilk ışıklarıyla da balıkçı barınaklarına dönüyor. Ağlarına balık takabilenler, mutluluklarını birbirleriyle ve aileleriyle paylaşıyor.
Denize açılmadan önce ağlarını özenle temizleyerek hazırlanan balıkçıların avladığı balıklar ise semt pazarlarında vatandaşlara satışa sunuluyor.
Özel Çevre Koruma Kurumunun tespitlerine göre, Gökova Körfezi kıyıları deniz faunası açısından da zengin. Yöre sularında bölgeye özgü balık türleri ile diğer deniz ürünleri (Ahtapot, istakoz, karabide) bulunuyor. Ayrıca Gökova kıyılarında, Lutra lutra (Su samuru) ile kuzey kesimlerde yunus balıklarının yaşadığı belirlenmiş.
Bölgede avlanan balıkçıların faaliyetleri, Özel Çevre Koruma Kurumu, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Muğla Çevre Müdürlüğü ve Muğla Tarım İl Müdürlüğü ekipleri tarafından belirli aralıklarla kontrol ediliyor ve balıkçıların avlandıkları bölgenin doğal dokusuna zarar vermeleri önleniyor.
Ayrıca, Muğla Valiliği tarafından görevlendirilen balıkçılık uzmanları, farklı dönemlerde balıkçılara, ”Avlanma yasakları, çevre kirliliğini önleme ve avlanması yasak olan türler” konusunda seminer veriyor.
BONCUK KOYU’NDAKİ AVLANMA YASAĞI
Gökova Körfezi’nde büyük tekneler ve gırgırlarla avlanan balıkçılar, yavrulama döneminde Gökova Körfezi’ndeki Bocuk Koyu’na gelen kum köpek balıklarını korumak amacıyla alınan ve yaklaşık 3 yıldır uygulanan avlanma yasağına tepki gösteriyor.
Bölgede 17 yıldır balıkçılık yaptığını anlatan Erdinç Menekşe, ”Boncuk Koyu‘nda köpek balığının olduğu bir gerçektir. Haziran ayında bu köpek balığı gelir ve buraya yavru atar. Boncuk Koyu’nda avcılık sadece bu aylarda yasaklanabilir. Boncuk Koyu’na giriş ve avlanma 12 ay yasak. Burası çok küçük bir koy aslında ama bu olay tüm Gökova Körfezi’ne mal edildi. Biz yasağın sadece haziran ayı ile sınırlandırılmasını istiyoruz” dedi.
Bodrum‘un Gümüşlük beldesinde yaşayan ve Kardak kayalıkları çevresinde balıkçı tekneleri ile avlanan balıkçılar ise bölgede ”Gırgır” diye tabir edilen teknelerle balık avı yapılmasının yasaklamasını istiyor.