TÜGED Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, ÖSS ve SBS’de başarısız olan öğrencilerle ilgili derneğin yönetimindeki eğitimcilerle bir araya geldiklerini ve rapor hazırladıklarını bildirdi.
Çalışma ile öğrencilerin başarısız olmasında çeşitli etkenlerin ortaya çıktığını belirten Erdoğan, "Bunların başında doğru beslenme geliyor. Çocuklarımızın pek çoğu okulda dengeli beslenmiyor. Sağlıklı beslenmeyen çocuklarımızdan başarı beklemek yanlıştır" dedi.
Gönüllü eğitimciler olarak çocukların doğru beslenme alışkanlığı kazanmasını sağlamak amacıyla bir kitap hazırladıklarını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Bu kitapta, geleneksel Türk mutfağından örnekler bulunuyor. Organik tarımla yetiştirilen gıdaların tüketilmesinin önemi anlatılıyor. Çocuklarımızın beslenme çantasındaki yiyecekler daha çok ‘fast food’ türü ürünler, hazır meyve suları ve kolalı içecekler. Bu tür hazır gıdalar çocukların beyin fonksiyonlarının bozulmasına yol açıyor. Bu da başarılarını olumsuz etkiliyor."
Raporda, televizyon dizilerinin büyük kısmının çocukların seyretmesine uygun olmadığına dikkat çekildiğini belirten Erdoğan, özellikle "mafya" dizilerinin çocukların hayal dünyasını olumsuz etkilediğini söyledi.
Bilgisayar ve internet kullanımının da çocukların başarısında olumsuz etkenlerden olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
"Özellikle Anadolu’da internet kafelerin sayısı oldukça arttı. Bu internet kafeler genellikle okula yakın yerlerde açılıyor. Çocuk okuldan çıkıyor eve uğramadan internet kafeye gidiyor. İnternette vaktini harcayan öğrenci eve döndüğünde derslerine bakmıyor bile.
İnternet ve bilgisayar kullanımının fazlalığı öğrencinin çalışma azmini ve dikkatini azaltıyor. Bu noktada okula ve aileye büyük görev düşüyor. Eğitim öğretim yılı başladığında aile çocuğu ile konuşarak bilgisayar kullanımını belirli aralıklarla yaptırmalı.
Çocukların televizyon filmi ve video seyretme sıklıkları sıralamasında ise Türkiye yüzde 69 ile dünyada 7′nci sırada yer almaktadır. Avrupa ülkelerinde bir kişinin günlük okuma oranı yaklaşık olarak 24-30 dakika iken Türkiye’de bu oranın çok düşük olduğu yapılan anketlerden anlaşılmaktadır."
Raporda, merkezi öğretmen ataması politikasından vazgeçilmesi gerektiğinin de yer aldığını bildiren Erdoğan, "Sözleşmeli öğretmenliğe yönelinmelidir. Verimli, başarılı öğretmenin ücreti artırılmalı. Eğitim alanında başarısız olan öğretmenlerin maaşları azaltılarak hizmet içi eğitime alınmalı" diye konuştu.
TÜGED Genel Başkanı Erdoğan, başarısızlığa neden olan diğer etkenler hakkında şu bilgileri verdi:
"Kütüphaneler devlet zihniyetinden çıkartılıp, özel sektör anlayışı ile belediyelere devredilmelidir. Kütüphaneler okul bahçelerine yeni bir mimari tarzı ile yapılandırılmalıdır.
Lise öğrenimi 4 yıla çıkarıldığı için ilk ve orta öğretim müfredatı hafifletilmeli ve ek derslerden kaçınılmalıdır.
Ders yükü azaltılırsa başarı artacaktır.
Sınıf mevcutları son yıllarda azaltılmış, ancak bu sayı daha aşağılara çekilmelidir.
Klasik sınav sistemine yönelinmelidir. Bu durum çocuğun okuma ve yazma becerilerini artıracaktır."