BBC’de yayınlanan habere göre, Rusya’daki Sibirya Mamut Müzesi araştırmacıları ile Japonya Kinki Üniversitesi bilimadamları, bu yıl Ağustos ayında buldukları mamuta ait kaval kemiğini klonlama için kullanacaklarını belirtti.
Klonlama işleminin 5 yıl içerisinde tamamlanacağını belirten bilimadamları, çok iyi durumdaki kemik iliğinin içerisindeki hücre çekirdeği ile afrika filinin yumurtasını kullanarak embriyo elde etmeyi planlıyor. Bilimadamları araştırmanın başarı şansının çok az olduğunu, klonlama fikrinin, oluşacak birçok olanaksızlığa rağmen yanlış olmadığını belirterek, ”embriyoların nasıl davranacaklarını ve endoplazmanın yabancı DNA’ya nasıl tepki vereceğini merak ettiklerini” ifade etti.
Dolly koyununu klonlamasıyla ünlenen Roslin Enstitüsü, yayınladığı bir araştırmayla soyu tükenen canlıların klonlanarak hayata döndürülmesinin mümkün olduğunu bildirmişti. Soyu tükenmiş hayvanlın klonlanmasına ilişkin benzer araştırma daha önce de yapılmış ve 2009 yılında Soyu Tükenen Pirene keçisi ”Bucardo”ya ait 9 yıl boyunca özenle saklanan doku örneklerinden elde edilen DNA ile evcil bir keçinin yumurta hücrelerinden embriyo elde edilmişti. Pirene keçisi, başarılı doğumdan 7 dakika sonra akciğer yetmezliğinden ölmüştü.
AA