Cezaevlerinde yıllar geçiren mahkumların yeniden topluma kazandırılması özel bir önem taşıyor. Usta gazeteci Savaş Ay, Muğla E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi mahkumlarına yönelik yapılan çalışmayı araştırdı. İşte Savaş Ay’ın haberi…
Çoğu yoldan çıkarak mahkûm olmuş… Şimdi bir yandan cezalarını çekerken diğer yandan da gerçek manada kötü olan yolları temizliyorlar.
Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Muğla E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi’nin mahkûmları, otoyol kenarlarını, park ve bahçeleri temizliyor, hem de para kazanıyor. Kısa süre önce Muğla Valiliği, Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı ve cezaevi arasında Türkiye’de ilk defa uygulanacak olan örnek bir projeye imza atılmıştı. 4 Haziran 2009 günü imzalanan bu protokol gereği, Muğla karayolları, park ve bahçeleri ile plajlarının temizliğinin açık bölümünde kalan hükümlülerine yaptırılması kararlaştırılmıştı. Proje kâğıt üstünde kalmadı ve ilk etapta Muğla- Marmaris ardından da turizm sezonu içerisinde çevresi fazlaca kirlenen Bodrum ve Fethiye yol güzergâhları temizlenmeye başladı… Gidip, onları faaliyet alanlarında, Milas’a 10 km uzaklıktaki bir otoyol kavşağında ziyaret ettim. Baktım bembeyaz giysiler içinde büyük bir cevvallikle çalışmaktalar. Otoyol kenarlarında çer, çöp, poşet, şişe ne varsa hepsini battal boy çöp torbalarına dolduruyor, ağızlarını bağlayıp bölge belediyesinin çöp kamyonlarının almasına hazır hale getiriyorlar. Geldiğimi görünce kısa bir mola verip toplandılar yanıma. Ayaküstü sohbet ettik. Bir ara yaşça en büyüklerine sordum.
Bu sıcakta insanın firar edesi gelir valla.
(Gülerek) Yook firar filan yok. Bak abi, ne jandarma ne polis. Sadece tek infaz koruma memuru var yanımızda. O da trafiği idare etmek için burada.
Ne yani kaçmak gelmiyor mu aklınıza?
Gelmez, gelemez. İnfazını yakmayı kim ister. Hem buradan para da kazanıyoruz
Ne parası?
Belediyeler bize para ödüyor bu iş için…
Hangi suçların hükümlüleri var aranızda?
Her suçun. Cinayet de var, gasp, darp, çek senet sahteciliği de. Herkes kendi payına yanlışını eğrisini kavradı çoktan.
Yolun bir bölümü deniz kıyısından geçiyor. Atılıvermek gelmiyor mu içinizden sulara?
İşimizi erken ve iyi bitirmişsek 5-10 dakika denize girmemize de izin veriyor memurlarımız sağ olsunlar. Sonra yola, Muğla’ya devam edip Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Yurtseven‘le de görüşüyorum. Diyor ki; "Ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutukluların cezalarının infaz edilmesinin yanında, topluma kazandırılması için çeşitli çalışmalar zaten yapılıyor. Biz de bölge cezaevimizde hükümlü ve tutukluları eğitim ve sosyal etkinliklerle topluma kazandırmak için çeşitli kurslar açmıştık. Şimdi de örnek projeyle bir ilki gerçekleştirdik. Umarım yararı görülür ve uygulama her bölgeye yayılır."